translate - traduire

sobota 22. listopadu 2014

Řídí prezident Holland černý kabinet?

psáno pro ČRo Plus, 19. 11. (dosud nevysíláno)

Přátelé, nebo oběti vlastních manipulací? Jouyet (vlevo) a Fillon.
Tento týden podal François Fillon tři žaloby. Fillon, bývalý premiér za časů Nicolase Sarkozy, má pocit, že se stal obětí difamace. Žalobu podal na dva novináře a jednoho úředníka. Co se vlastně stalo? Verzí je hned několik. A nikdo si s tím moc neví rady. Již nyní to ale vyvolává napěti uvnitř francouzské pravice.

Dva novináři liberálně-levicového listu Le Monde (Gérad Davet a Patrice Lhomme) se před nějakým časem setkali s generálním sekretářem Elysejského paláce, v zásadě dosti diskrétním Jeanem-Pierrem Jouyetem. Je to muž elegantní, oddaný prezidentu Françoisi Hollandovi. Oba novináři připravovali totiž knihu s názvem: Sarko s´est tuer (samotný název je slovní hříčkou: Sarkozy „umí zabíjet“, ale zároveň „se zabil“, jež právě vydává nakladatelství Seuil. Jako správní investigavci se sešli s mnoha lidmi. Tedy i se sekretářem Jouyetem.


Má to ale jeden háček: Jouyet, tento elegantní a oddaný úředník byl již elegantní a oddaný jeho předchůdci. Ano, Nicolasi Sarkozymu, který již vyhlásil na počátku tohoto podzimu tažení po dobytí již jednou ztraceného. A nyní zápletka: generální sekretář měl novinářům sdělit – samozřejmě „off“ a tedy mimo záznam a při obědu – , že dne 24. června obědval s přítelem z dávných časů, totiž Françoisem Fillonem. Ve Francii je oběd rituál: trvá pravidelně alespoň tři hodiny, a tito staří přátelé si jistě měli co říct. Co ale řekl Jouyet novinářům? V tom je v zásadě jádro pudla! Úředník Jouyet měl být Fillonem údajně požádán, aby „urychlil soudní proceduru se Sarkozym“. A tuto informaci „za tepla“ předal – samozřejmě „off“, tedy mimo záznam – zmíněným novinářům.

Všichni vědí, a my též, že bývalý prezident Sarkozy je namočen do alespoň jedenácti případů, z nichž šest se ho přímo dotýká. Jeho patnáctihodinový výslech v jedné z oněch afér, jenž vzbudil velký rozruch, on sám interpretoval jako zasahování do „svobody justice“. A najednou je tu – jako na zavolanou - aféra, která mu dává za pravdu! A co více! Tím, kdo volá po „urychlení“ je jeho dávný a zcela oddaný přítel a spolubojovník Fillon! Jak je tohle možné?

Inu, i bývalí přátelé mohou být političtí konkurenti. A Fillon svůj úmysl kandidovat na prezidenta oznámil již loni v květnu. Ačkoliv Sarkozy zatím usiluje pouze o vítězství v primárkách Svazu pro lidové hnutí (UMP), jež chce proměnit ve svou politickou úderku, všichni tuší, že chce zpět do Elysejského paláce. Ať již kvůli imunitě, možná že i pro blaho Francie.

Jenže: Fillon tato svá slova popírá. V první reakci to popřel i sekretář Jouyet. Ten ale musel s „barvou ven“, když novináři zveřejnili přepis rozhovoru, jenž s Jouyetem vedli – hovor si totiž – samozřejmě, že „off“, mimo záznam, prostě nahráli. Nahrával si ale někdo rozhovor mezi Joyetem a Fillonem?

Vedle verze, že Fillon chce zlikvidovat Sarkozyho, se objevila rovněž interpretace, že to byla jen neobratnost Jouyeta. Ovšem salva, která vypukla vzápětí, již mířila výš! Co když je za tím – sám prezident Hollande? Drží si snad svého elegantního a oddaného genrálního sekretáře jen tak? Pro nic, za nic? Jako svůj černý kabinet? On má přeci největší důvod zlikvidovat nejen Sarkozyho, ale i Fillona!

První stání této kauzy bude již polovině ledna. Na francouzskou justici, která si dává vždy na čas, je to vskutku nebývalé „urychlení“. Prezidentské klání je uchystáno na jaro roku 2014...

Žádné komentáře:

Okomentovat