translate - traduire

středa 20. května 2015

Byl to ideální pár Hollywoodu! Žili ale mezi „krysami“...

>>> série pro časopis Pestrý svět: Tajné skandály slavných (vyšlo v č. 4/2015) - integrální text (2)
Bogie a Betty alias Humprey Bogart a Lauren Bacallová.
Říkalo se jim kdysi Betty a Bogie! Bylo by to krásné, velmi krásné, ale byl tu ještě Frankie... Frank Sinatra. Tato trojice patřila k velmi úzké vrstvě privilegovaných... krys. Říkali si tak sami.

Když loni 12. srpna zemřela slavná americká herečka Lauren Bacallová (1924-2014), nekrology připomínaly její velkou éru. Její „pohled“ a její „hlas“. A skloňovaly s jejím jménem jedním dechem také jejího prvního muže: Humpreye Bogarta. Film noir... černý film. A jaký byl jejich život?

Krysí klub vyvolených

Všichni patřili mezi vyvolené. Říkali si Holmby Hills Rat Pack – tedy Krysí klub z Holmby hor. Také jejich vztahy měly tu podobu. Herci, ale i spisovatelé, privilegovaná vrstva: mezi tyto „krysy“ patřili ve své době oni dva, Bogie a Betty, ale i Judy Garlandová, Katherine Hepburnová, Spencer Tracy.... Lauren Bacallová, původní profesí modelka, byla nejmladší. Když se vraceli z flámu, měla říct:: „Vy vypadáte jako banda krys!“ Lauren měla ale za sebou první velký úspěch ve filmu To Have and Have Not (Mít a nemít, 1944). Potkali se při natáčení...

Se svým hereckým partnerem, nenapodobitelným hercem Humpery Bogartem, jenž byl o dvacet pět let mladší, se rozhodli po válce vzít. Byla jeho čtvrtou manželkou. „Každého jsem znala, protože jsem se vdala za Bogieho, a rozdíl 25 let byl pro mne fantastickou věcí v mém životě,“ řekla jednou. A pak tu byl ještě Frankie... Sinatra, okouzlující zpěvák a herec, muž s velkými politickými ambicemi, přítel Kennedyho i mafie, později neopominutelný vůdce celé bandy. Byl o šestnáct let mladší než Bogie.

Všichni věděli, že Bogie a Betty jsou nejkrásnější, doslova ideální pár z celého Hollywoodu. Hráli spolu ve slavných filmech: The Big Sleep (Hluboký spánek, 1946), The Dark Passages (1947), Key Largo (1948)... Ona byla trochu chladná femme fatale, on drsňák od prvního pohledu. Jejich repliky patří do zlatého fondu světové kinematografie. O sexismus a cigarety nebylo nouze.

Vydrželi spolu až do konce. Bogie určitě věděl, že se Betty jeho příteli Frankiemu líbí. Ale kdo by to byl řekl, že se s ním spustí právě v okamžiku, kdy umíral na rakovinu jícnu?

Frankie byl nejraději sám


Po jedné párty v New Yorku na Palm Springs Lauren, řečená Betty, vyžadovala aby společně s Humpreyem, řečeným Bogie, zůstali s Frankem, protože ten večer nepřišel s žádnou ženou. „Musíš si uvědomit, že máme svůj společný život, který nemá s tím Frankovým nic společného,“ popisuje jejich rozhovor Sinatrova biografka Kitty Kelleyová. „Rozhodl se žít svůj život – osamoceně,“ měl dodat Bogart o Sinatrovi. Když v únoru 1956 absolvoval ozařování na roakovinu, neměl už mnoho času, aby to řešil. Zbýval mu jeden rok života. Někdy tehdy to začalo.

Herečka Lauren Bacall se s tímto vztahem nikde nechlubila. Věděla, že to Bogie táhne se svou mexickou sekretářkou Verita Bouvair Thompsonová to přiznala až ve svých pamětech s názvem: Bogie and Me (Bogie a já, 1982). Možná to Betty věděla... Sinatra za Bogiem občas přijížděl, aby ho rozveselil vtipky, jež patřily ke stylu těchto slavných „krys“. Přiletěl do Los Angeles také na Bettiny 31. narozeniny. Prožili je sami... bez Bogieho, který se věnoval ten večer svému synovi.


Když Bogie umřel, neměl Frankie ani čas zajet mu na pohřeb. Měl ale čas věnovat se jeho ženě, po jeho smrti se s tím už nijak oba neskrývali. Ke sňatku ale nikdy nedošlo. Když se o tom Lauren jednou neopatrně zmínila, proklel ji. Neviděli se dlouhých šest let. Frankie byl prostě nejraději sám. Lauren si potom vzala na počátku 60. let herce Jasona Robartse. Ten se ale doslova upil k smrti. Žila po zbytek života s hercem Jamesem Garnerem, jenž zesnul měsíc před ní.

A Frankie? Životem mu prošly ještě další ženy... před Betty do byla Ava Gardnerová („Čert mi dlužil tuhle strašnou ženu!“ měl prohlásit) včetně Mii Farrowové. V polovině 70. let si vzal ještě Barbaru Blakeley Marxovou. Lauren Bacall, řečená Betty, byla ale jeho femme fatale. Kdo by tomu nevěřil?


P. S. O hvězdné kariéře Lauren Bacall se dočtete také v jejím nekrologu.

Žádné komentáře:

Okomentovat