translate - traduire

neděle 17. května 2015

Duo Hollande-Le Drian hlásí rekordní prodeje zbraní

 >>> publikováno a odvysíláno na Českém rozhlasu Plus dne 14. května 2015

Oba muži: prezident Hollande i ministr obrany Le Drian dosáhli neskutečného.
Je vždy dobré, když je Francie první, vepředu,“ podotkl francouzský prezident François Hollande na okraj kubánské návštěvy. Prezident Hollande je první západní státník, jenž si potřásl rukou s kubánským historickým vůdcem Fidelem Castrem, oděným pro tu výjimečnou příležitost v černé adidasové soupravě. Historický okamžik, a pro Francii velká satisfakce. Země, proslulá svou „soft power“, jak hezky říkají Američané, ale dokáže vyvážet nejen kulturu, ale velmi úspěšně – i zbraně.



V Havaně otevřel prezident Hollande v Palacio Gomez novou jazykovou školu – ve světě proslulou Alliance française, což bychom jaksi od Francouzů očekávali. Jeho doprovod, čítající na třicítku obchodníků, jistě také během návštěvy nezahálel: co se jim podařilo domluvit, se jistě brzy dozvíme. I když prezident naoko zdůrazňoval, že Francii nejde v tomto ohledu vůbec o nějaké „diplomatické závody“ se Spojenými státy americkými, jež před časem ústy svého prezidenta Baracka Obamy vyhlásily s Kubou „historické usmíření“, bylo v Hollandově hlase znát, že je na své „prvenství“ nemálo pyšný. Se zeměmi golfského zálivu počátkem měsíce uzavřel rovněž jedno „historické spojenectví“.

Francie je vůbec v poslední době na „diplomatickém poli“ velmi aktivní, což bychom si měli všímat: skoro by se dalo říci, že její diplomaté (ale i velmi aktivní vojenská rozvědka) jsou všude tam, kde by býti měli. Zabývají se konflikty – od Sýrie přes Irán (o frankofonní Africe nemluvě) až po Ukrajinu -, aniž by se o tom mluvilo příliš; to je vždy dobré také pro obchod – a obchody se daří ministru obrany Jeanu-Yvesu Le Drianovi uzavírat jako na běžícím pásu. Jenom od počátku letošního roku se podařilo prodat Francii bitevní letadla Rafale: 24 Egyptu, 24 Kataru, a 126 Indii.

Prezident svého ministra, jemuž se podařilo zvýšit nejen prodej, ale zejména o 30.000 pracovních míst, posílá všude tam, kde to je možné; ocenil jeho služby i významným navýšením o 2, 3 miliardy euro armádního rozpočtu z důvodů, jenž je na bíledni, totiž: „boje proti terorismu“. Terorismus je vůbec dobrá obchodní značka. Francouzský zbrojní rozpočet na tento rok čítá: 31, 4 miliardy euro. Obrat letošního zbrojního roku pro socialisty dosáhl navýšení o 43% a činí celých 8% exportu pro zemi glaského kohouta. Francie letos prodala za 7 miliard euro. O tom se mohlo jeho předchůdcům jenom zdát. 

Někteří američtí konzervativci, za všechny uveďme Roberta Kagana, známého i z našich luhů hájů, již nějaký čas upozorňují na skutečnost, že Spojené státy americké ve světě ztrácejí na vlivu. Účast prezidenta Hollanda v Rijádu počátkem května tyto spekulace jenom navýšila. Hollande se tu sešel se všemi zeměmi golfského zálivu jako hlavní host tzv. Rady golfské kooperace, zahrnující všechny rozhodující země, přezdívané také jako petromonarchie: Katar, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Kuvajt. Nikdy do té doby se to žádnému západnímu evropskému státníku nepodařilo. 

Důvod? Prozápadní arabské (sunitské) monarchie pochopily, že Američané volbou na snížení napětí s Íránem, vsadili na jiného koně. Kdo by to byl řekl od socialistického prezidenta, jenž na počátku svého mandátu chtěl být prezidentem „normálním“? Jeho směr je, ruku v ruce s Le Drianem, v dějinách socialistů – téměř mitterrandovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat