translate - traduire

středa 20. května 2015

Král Edward VIII. otřásl celou monarchií... - a byla za tím jedna žena!

> story > série pro časopis Pestrý svět: Tajné skandály slavných (vyšlo v č. 4/2015) - integrální text (1)
Byl to produkt své třídy, ale pro lásku se vzdal i trůnu: Edward VIII.
Byl to pohledný muž. A navíc korunní princ! Edward VIII., celým jménem Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, nejstarší syn Jiřího V., měl doslova vše před sebou. Kdyby nebylo té ženy! A nebylo jen té ženy, neboť již on sám měl předtím za sebou několik románků.

On sám se zkrátka, k nelibosti mnohých, choval již jako princ waleský od svých šestnácti let – řekněme dosti nekonvenčně. Trochu popíjel, rád se pěkně oblékal a měl rád frivolní společnost. Nad tím by se snad daly ještě přivřít oči...

Za vším hledej... Wallis
Když ale 20. ledna 1936 nastoupil po svém otci na trůn, korunoval to aférou, jež otřásla celým britským impériem. Nic tomu vlastně ale nenapovídalo: sloužil poctivě u námořnictva během První války, a spolu se svým otcem se zúčastnil mnoha plaveb. Jeho vlastní plavba na trůně trvala pouhých 236 dní. Co za tím, můj Bože, vlastně bylo? Ano, za vším hledej ženu, i v tomto případě. Ženu, křestním jménem Wallis.

Kdo to kdy, pánové a dámy, v té naší staré dobré Anglii viděl, aby se princ a náš král zamiloval do již jednou vdané a rozvedené ženy, a ještě Američanky k tomu? Když Edward VIII. oznámil úmysl, že si hodlá vzít jistou Wallis Simpsonovou, byla ještě vdaná za Simpsona! Skandál! Proti jeho úmyslu se postavil britský premiér Stanley Baldwin a celá vláda!

Není jasné, čím Wallis Simpson (vlevo) svého muže okouzlila.
Ale něco to být muselo.
Král byl totiž zároveň nejvyšší hlavou Anglikánské církve, jež zapovídala v takovém případě rozvody, zvláště pokud byl předchozí partner naživu. A u té Simpsonové byli naživu oba! Pokud by to chtěl náš král ustát, musela by vláda podat demisi. To způsobit nechtěl, a podal demisi sám. Tedy, jak se říká, abdikoval. A sám se vlastní korunovace ani nedočkal...

Byla to jen královská intrika, nebo vážný důvod pro celou monarchii? Historici se kloní k první variantě.

Edward tatínkovi lhal!Paní Wallis Simpsonová, předtím Spencerová, dáma na britské poměry lehkých to mravů byla, a jako správná Američanka byla značně emancipovaná. Svou lásku k mladému dandymu, jenž byl v monarchii populární, ale nějaký čas tajila. Sám Edward dokonce svému otci lhal, když tajnou lásku k Američance popíral. A tatínkovi se přece nelže, i když jste korunní princ.

Jiří V. si již si za svého života přál, aba to byl jeho raději Edwardův bratr Albert, kdo se místo něj dostane na trůn. A potom Alžběta. Stalo se po jeho smrti... a Albert byl korunován jako Jiří VI, i když trochu koktal... Edward získal titul hrabětě z Windsoru a oženil se v červnu 1937 s Wallis ve Francii, jež se přejmenovala na Warfiledovou. Konečně svoji.

Hitler ho chtěl unéstNa podzim navštívili oba Hitlera, což vyvolalo velkou bouři! A nebyla to jenom bouře ve sklenici vody – za pár let vypukla Druhá světová válka. A hrabě v tom nebyl zcela nevinně, jeho sympatie pro nacismus, respektive proti komunismu, byly známé – že by jistě tolik nenamítal, kdyby ho Führer unesl a řádně ho uplatil.

Býval to ale Hitler opravdu gentleman. Alespoň o Wallis,
ale hlavně Edwarda VIII. velmi stál
Ale to se nakonec nestalo, byť měl již v Ženevě připravenu sumu 50 milionů liber. Ačkoliv to vždy sám oficiálně popíral, v soukromí, již po válce v 60. letech, své sympatie v soukromí potvrdil: „Nikdy jsem si nemyslel, že Hitler by byl nějaký zlý týpek!“

***

Konec války prožil na Bahamách, kam ho premiér Winston Churchill uklidil, aby nedělal se svou chotí problémy. Po válce již pouze plnili rubriky skandálních časopisů a pořádali večírky.

Potomků neměli žádných... Tak, jak si to kdysi přál jeho otec Jiří V., jenž se o své následnictví tolik tolik strachoval.

God Save The King!


Žádné komentáře:

Okomentovat