translate - traduire

čtvrtek 5. září 2024

Michel Barnier, evropský veterán v nové bitvě

> politika > Francie > nový francouzský premiér  > Michel Barnier


Prezident Emmanuel Macron si za nového nájemníka Matignonského paláce vybral zkušeného bývalého ministra a eurokomisaře, specializovaného na Brexit, člena strany Republikánů (LR). 

Profil nového premiéra zřejmě odstraňuje riziko automatického odmítnutí v Národním shromáždění, soudí levicový týdeník Nouvel Obs.

I když mnohé politické skupiny v Bourbonském paláci, sídle Národního shromáždění, ujišťují, že se bude muset nový premiér osvědčit, nedůvěru mu zatím vyhlásila pouze levicová Nová lidová fronta (NFP). To na svržení nestačí. Žádné politické uskupení nemá většinu.

Podle prezidenta splňuje Barnier řadu kritérií. Počínaje stabilitou, kterou hlava státu osobně zajistila, jak se uvádí v tiskové zprávě Elysejského paláce vydané dnem jmenování ve čtvrtek 5. září

Poté, co se Emmanuel Macron rozhodl pro jméno bývalého ministra vlády za časů pravicových  prezidentů Jacquese Chiraca a Nicolase Sarkozyho, konzultoval s různými politickými silami v Národním shromáždění, aby si ověřil, že neexistuje většina pro jeho odmítnutí. 

Zdá se, že první reakce, zejména ze strany radikálně-pravicového Národního sdružení (RN), které hraje roli politického rozhodčího, se vyhýbají jakémukoli automatickému návrhu proti jeho profilu, i když mnohé skupiny ujišťují, že bývalý eurokomisař a vyjednavač pro Brexit se bude muset ještě osvědčit.

Předseda RN Jordan Bardella a předsedkyně poslanců Marine Le Penová ujistili, že jejich strana bude Michela Barniera posuzovat na základě jeho ,,obecného politického projevu", než se rozhodne, zda mu vysloví nedůvěru.

Jordan Bardella, předseda Národního sdružení (RN) na sociální síti X uvedl: ,,Tvrdíme, že hlavní naléhavé otázky, kterým Francouzi čelí - kupní síla, bezpečnost a přistěhovalectví - by měly být konečně řešeny, a vyhrazujeme si všechny politické prostředky, pokud se tak v příštích týdnech nestane.'

Někteří, jako bývalý prezident a nový poslanec François Hollande, vidí v nominaci snahu zalíbit se krajní pravici, s kterou nominaci předjednal, jak tvrdí. Prezident Macron odmítl v posledních dnech kandidátku levice Lucie Castets, ale i některé jiné návrhy, mezi nimiž nechyběli jak pravicový republikán Xavier Bertrand, ale i levicový Bernard Cazeneuve, bývalý poslední premiér prezidenta Hollanda.

Ačkoli se nový premiér vyznamenal zejména jako ministr zahraničních věcí a evropský komisař, v otázce přistěhovalectví zastává velmi pevné postoje, připomíná Nouvel Obs.

Nenechte se zmást tím, že pod rouškou umírněného politika - byl několikrát ministrem (životního prostředí, evropských záležitostí, zahraničních věcí, zemědělství) a dvakrát evropským komisařem - zastává Michel Barnier v otázce přistěhovalectví velmi tvrdý postoj. připomíná Nouvel Obs.

Plagiátor moratoria na imigraci?A  to natolik, že ho Národní sdružení opakovaně obvinilo z ,,plagiátorství". Bývalý hlavní evropský vyjednavač pro Brexit se však domnívá, že krajní pravice by neměla mít ,,monopol na debaty o přistěhovalectví", i kdyby to znamenalo, že s ní bude v této otázce soupeřit.

Během primárek pořádaných Republikány, které měly určit jejich budoucího kandidáta na prezidenta v roce 2022, kde skončil třetí za Valérií Pécresseovou a Ericem Ciottim, ale před Xavierem Bertrandem, Michel Barnier všechny ohromil návrhem ,,moratoria na imigraci". 

Tehdy se vyslovil pro ,,zastavení excesů, bezohlednosti". ,,Tří- až pětiletou pauzu", která by omezila bezpodmínečné regularizace, slučování rodin a dlouhodobá víza. A navrhl uspořádat referendum, aby Francie mohla podle něj stanovit ,,kvóty na přistěhovalce" a ,,získat zpět svou manévrovací svobodu" vůči Evropě. Prakticky se jedná o ,,cut-and-paste" návrhů, které v té době předložila Marine Le Penová.

Michel Barnier, který rovněž navrhoval zrušit ,,droit du sol'' (rodové právo) Mayotte, považoval neexistenci skutečné migrační politiky za ,,jednu z příčin francouzského problému". ,,Na našem území se nyní usadilo několik set tisíc cizinců, kteří nerozumějí francouzsky a někdy ani necítí potřebu se ji naučit. Výsledkem této nucené imigrace jsou pouze poražení," napsal na svých volebních stránkách. A dodal: ,,Živí to diskreditaci politiky. Živí kriminalitu a islamistickou radikalizaci". 

Chtěl proto rozvinout boj proti zneužívání průkazů zdravotního pojištění nebo podpořit systematické vymáhání dvojího trestu.

Během primárních voleb organizovaných Republikány však jeho návrh na ,,moratorium" vyděsil jeho bývalé kolegy v Evropské komisi. Právo na azyl je záležitostí evropského práva, ale je zakotveno také ve francouzské ústavě a v Evropské úmluvě o lidských právech. Pokud nepřijmeme všechny evropské smlouvy.

Francie mohla podle něj stanovit ,,kvóty na přistěhovalce" a ,,získat zpět svou manévrovací svobodu" vůči Evropě. Prakticky se jedná o ,,cut-and-paste" návrhů, které v té době předložila Marine Le Penová.

Michel Barnier, který rovněž navrhoval ,,zrušit droit du sol na Mayotte", považoval neexistenci skutečné migrační politiky za ,,jednu z příčin francouzského problému". ,,Na našem území se nyní usadilo několik set tisíc cizinců, kteří nerozumějí francouzsky a někdy ani necítí potřebu se ji naučit. 

Výsledkem této nucené imigrace jsou pouze poražení," napsal na svých volebních stránkách. A dodal: ,,Živí to diskreditaci politiky. Živí kriminalitu a islamistickou radikalizaci". Chtěl proto rozvinout boj proti zneužívání průkazů zdravotního pojištění nebo podpořit systematické vymáhání dvojího trestu.

Postoj Michela Barniera každopádně staví RN do složité situace: jak může a priori ospravedlnit odsouzení premiéra, který projevuje takové přesvědčení o imigraci? Marine Le Penová říká, že ,,čeká na jeho obecný politický projev". To však nezabránilo prvním kritickým připomínkám. Jean Philippe Tanguy, poslanec RN za Somme, v pořadu France Inter odsoudil Michela Barniera jako ,,fosilii, které se snažíme vdechnout nový život".

,Všechno, co dokázal udělat, bylo neúspěšné," dodal a zašel tak daleko, že Michela Barniera považuje ,,za jednoho z nejhloupějších politiků, které Pátá republika vyprodukovala a kteří kromě karet nerozumí ničemu z toho, co je jim dáno".

Pod dohledem Národního sdružení?P

rezidentova volba každopádně představuje velmi pravicový obrat. Zjevně se rozhodl vybrat premiéra, který bude de facto pod stálým dohledem Národního sdružení. Výběrem Barniera namísto Cazeneuva Emmanuel Macron ustanovuje RN jako arbitra Národního shromáždění. 

To je překvapivý paradox, uvážíme-li, že většina Francouzů ve druhém kole parlamentních voleb vyslala jediný vzkaz: a RN odmítla, míní levicový týdeník.

Žádné komentáře:

Okomentovat