translate - traduire

čtvrtek 15. října 2015

Literární ocenění Man Booker Prize 2015 získal jamajský gay Marlon James

> kultura > knihy > exkluzivně na Jehlice revue
Třetí knihu jamajského autora autora Marlona Jamese ocenila porota Man Booker Prize.


Je to velké překvapení. Poprvé v historii Man Booker Prize získal toto prestižní ocenění, udělované od roku 1969, Jamajčan. Jmenuje se Marlon James, je mu čtyřicet čtyři let a je to homosexuál. Příběhy postav jeho románu A Brief History of Seven Killings (Stručná  historie sedmi vražd) čítající 686 stran, jsou založeny na skutečných událostech: zabývají se, mimo jiné, i nezdařeným atentátem na jamajskou ikonu reggae Boba Marleyho.
„Ach můj Bože, wow!“ vyrazil ze sebe v první reakci. Marlon James, nejnovější držitel Man Booker Prize, prestižní literární ceny, jež oceňuje anglicky píšící autory, neskrýval sám překvapení. „Je to šílené, myslím, že až se zítra probudím, budu si říkat, že se mi to všechno jen zdálo,“ osvětlil. Cenu věnoval svému otci a v děkovné řeči složil hold Salmanu Rushdiemu, držiteli stejné ceny z roku 1981 za Děti půlnoci (Midnight's Children ).


Rozsáhlá kniha, jež zahrnuje na 75 postav, z nichž některé jsou otevřeně homosexuální orientace, jako její tvůrce, se odehrává v Kingstonu, rodném autorově městě.

„Jedná se o policejní román, jenž překračuje svůj žánr a zabývá se nedávnou historií, o níž víme jenom málo. Román má strhující šílené tempo a stane se klasikou naší doby,“ oznámil ve svém vystoupení předseda poroty Michael Wood.

Americký list The New York Times popsal Jamesovu novelu jako směsici stylu, v němž jakoby se „Tarantino zhostil remaku The Harder They Come, ovšem s hudbou Boba Marleyho a scénářem od Olivera Stona a Williama Faulknera... novela je epická v každém slova smyslu: rozmáchlá, mýtická, mimořádná, kolosální a závratně komplexní.“

Film The Harder They Come je kultovním jamajským „půlnočním snímkem“ režiséra Perryho Henzella, uvedeným v roce 1972 v Benátkách, jenž uvádí příběh zpěváka reggae Jimmyho Cliffa, bývalého kriminálníka, jenž proslul ve 40. letech.

Autor, jehož třetí román byl oceněn, bydlí v současnosti ve Spojených státech amerických (Minneapolis). Ocitl se v užším výběru na ocenění společně s pěti dalšími, mezi nimiž byli například Američané Hanya Yanagihara, Anne Taylorová, Britové Tom McCarthy a Sunjeev Sahota a Nigerijec Chigozie Obioma.

Man Booker Prize je udělována všem anglicky píšícím autorů čtyřicátý sedmý rok, včetně těch amerických (od roku 2014), podmínkou ovšem je, aby byla publikována ve Velké Británii.

Udělení ceny je provázeno šekem na 50.000 liber.

Žádné komentáře:

Okomentovat