translate - traduire

pátek 14. srpna 2020

Aktivistický kanál Nexta nelze zastavit. Šíří se v Bělorusku navzdory cenzuře a blokádě internetu

> politika > Bělorusko > násilnosti > běloruské volby

Každý, kdo v těchto dnech sleduje situaci v Bělorusku po vyhlášení nedělních výsledků prezidentských voleb, nebo se účastní protestů sám jako demonstrant, nemůže aplikaci tuto aplikaci Telegramu ignorovat. Téměř každou minutu přicházejí do chytrých telefonů prostřednictvím kanálu NEXTA oznámení a videa, píše německý liberálně-pravicový deník Die Welt.


Ty zprávy přebírají média po celém světě. Videozáznamy, na kterých speciální síly v černých oblecích bijí demonstranty, pochod dvou stovek běloruských žen oblečených v bílém tvoří lidský řetěz, nebo pětiletou dívku zraněná při protestech v Grozdně, jak leží na nosítkách zbrocených krví.

Kanál Nexta nyní sleduje více 1, 4 miliónu lidí. Jejím zakladatelem je dvadvacetiletý bloger Stěpan Putsila, jehož cílem je povzbudit mladé lidi pod heslem: „Pokud vás politika nezajímá, o ty se politika bude zajímat.“ Syn opozičního novináře, který pracuje pro polského exilového vysílače Belsat, měl problémy s běloruskou tajnou službou KGB jako školákem. V bytě jeho rodičů bylo tehdy prohlídka kvůli videu na YouTube, jež bylo vůči Lukašenovi kritické. Policie zabavila fotoaparáty a počítače. Ale Putsilo v té době studoval v Polsku - a žije tam dodnes. Kdyby se vrátil do Běloruska, Nexta by dnes neexistovala.

Název kanálu pochází z anglicko-běloruské hříčky. Nechta v běloruském jazyce znamená „někdo“. K večeru, kdy začnou protesty, vysílá kanál videa, která jsou pořízena lidmi na ulicích: policisté tlučou do jiného vozidla pomocí holí nebo jinde dva dopravní mlátí motocyklistu nebo zase fotka, která ukazuje případ omračujícího granátu - a údajné ostré nábojnice.

Odpor po smartfonu

Ve velmi krátké době dosáhl z exilu Putsilo skutečně hodně. Pro kritiky „posledního evropského diktátora“ Alexandra Lukašenka se Nexta stala dokumentační platformou - pro bezprecedentní policejní násilí, kterém se odehrávaly ve dnech a nocích po zmanipulovaných prezidentských volbách minulou neděli, píše v listu novinář Pavel Lokšin v textu Odpor po smartfonu.

Nexta ale rozhodně nemá zájem být neutrálním pozorovatelem. Provozovatelé kanálu jsou jasně na straně demonstrantů. Nazývají často policejní síly „fašisty“. Toto slovo, jak zdůrazňuje německý Die Welt, je v rétorice Nexty stejně běžné, jako by to byl její pracovní titul. Věta ve zpravodajství například začíná: „Dnes fašisté, zejména vojáci ministra vnitra, nemají šanci Protestující dostali na zem těžce ozbrojenými policisty, kteří vystřelovali omračující granáty, aby rozptýlili protestující.“ Další příspěvek: „Trestné jednotky se znovu chystají k útoku.“


Tato volba slov má připomenout běloruským čtenářům, kteří nyní tvoří více než desetinu obyvatel země, nejhorší roky v historii své země. Během krvavé německé okupace zahynula podle odhadů za druhé světové války až třetina obyvatel země. Vojáci Wehrmachtu a SS vyhladili tisíce vesnic. Lukašenkův režim je dnes vykreslován podobným způsobem jako kdyby šlo o nějakou okupační mocnost, která páchá genocidu. „Takové emocionální posty nezakládá ovšem samotný zakladatel Putsilo, nýbrž čtyřčlenná redakce se sídlem v Polsku,“ vysvětluje Die Welt pozadí zpravodajství.

Zvládání záplavy informací je někdy pro tento malý tým téměř nemožným úkolem. Během protestů od svých čtenářů dostávali editoři až 250 zpráv za minutu, posteskl si šéfredaktor Roman Protasevič v rozhovoru s ruským internetovým médiem Meduza. Někdy se některý z týmu dopustí chyby, za kterou se poté čtenářům omluví. „Jsou to novináři nebo aktivisté?“ ptá se Die Welt.

Nexta jako orgán na stížnosti

Protasevič nedává přímou odpověď. „Dlouho jsme byli pro mnoho Bělorusů poslední možností, jsme něco jako orgán pro stížnosti," řekl ironicky tónem ruským médiím. A dodal: „Nexta se mění z žurnalistického projektu na lidový projekt.“ Kromě zpráv od čtenářů kanál vysílá na Telegramu také příspěvky z kanálů klasických nezávislých médií, jako jsou Tut.by nebo Belsat.


Ale být „lidovým projektem“ také znamená, že editoři kanálu sdílejí výzvy k demonstracím a šablonám pro letáky. „Poslední dny brutality na úsvitu," zareagoval na výzvu zaměstnanců městských dopravních společností a spedičních společností. Ty ohlásily, že budou blokovat ulice „pro vozidla trestních činů“.

Další výzva se týkala generální stávky, která by měla začít v úterý. Výsledkem však nebylo vůbec nic, což značí, že jejich práce zatím nedosahuje celostátní úrovně. Opozičním skupinám za Nextou zatím nejde všechno tak, jak by bylo žádoucí nebo si sami plánovali, soudí německý deník. „Ale mohou si být jisti jednou věcí: jejich kanál nelze umlčet,“ uzavírá Die Welt.

Žádné komentáře:

Okomentovat