translate - traduire

úterý 13. října 2020

Dva týdny a dost! Opoziční vůdkyně Světlana Tichanovskaja vydala běloruským orgánům „národní ultimátum“

> politika > Bělorusko > Litva > opozice > ultimátum

Bývalá běloruská prezidentská kandidátka Světlana Tichanovskaja oznámila na svém oficiálním účtu kanálu Telegram, že dává běloruským úřadům dva týdny na splnění požadavků opozice. Mezi požadavky je rezignace Alexandra Lukašenka, dosavadního prezidenta, zastavení násilností proti demonstrantům a propuštění všech zatčených osob opozice.

Pokud nedojde ke splnění těchto požadavků, běloruská opozice má do dvou týdnů v úmyslu přejít k aktivním akcím. „Prohlašujeme 25. říjen dnem národního ultimáta,“ napsala na svém účtu. Opozice podle ní očekává, že vnitrostátní orgány vyhoví všem jejich požadavkům ještě před tímto datem, a to včetně rezignace dosavadního prezidenta Alexandra Lukašenka, který byl oficiálně zvolen do úřadu.

Pokud nedojde ke splnění požadavků „národního ultimáta“, je opozice připravena organizovat stávky, zablokovat silnice a vyzvat své příznivce, aby přestali nakupovat zboží ve státních obchodech. „Na splnění tří podmínek máte 13 dní. Máme 13 dní na přípravu a Bělorusové budou po celou tu dobu pokračovat v pokojném a vytrvalém protestu,“ uvádí Tichanovskaja ve svém sdělení.

Podle oficiálních výsledků běloruské Ústřední volební komise zvítězil 9. srpna úřadující prezident Alexander Lukašenko se ziskem 80,10% hlasů. Na druhém místě skončila jeho rivalka ve volbách Světlana Tichanovskaja, jež dosáhla pouhých 10,12% hlasovacích lístků. Po vyhlášení výsledků je ovšem odmítla přijmout a odešla z Běloruska do Litvy.

Po oznámení prvních průzkumů výsledků, v pozdních hodinách, vypukly v centru Minska a dalších běloruských městech masové protesty. Lidová shromáždění přerostla v násilné střety mezi protestujícími a policií. Aktuální nepokoje řídí koordinační rada opozice, z nichž její část byla zatčena.

Prezident Lukašenko se ve věznici KGB v centru Minska sešel o víkendu s opozicí. Hlavním tématem měla být „společná diskuse o změně ústavy“. Prezidentská kancelář k tomu vydala oficiální video, kde prezident Lukašenko tvrdí, že „změny ústavy se nedělají na ulici“. Část záznamu není ovšem ozvučena, není proto například jasné, čemu se zadržení na jejím konci smějí.

Mezi zadrženými a vězněnými je i Tichanovské manžel, opoziční bloger Sergej Tichanovskij. V sobotu 10. října měla Světlana Tichanovskaja podle svého vyjádření telefonický rozhovor se svým manželem. Bylo to poprvé, co spolu za 134 dní vůbec mluvili, poznamenává kanál Meduza.




Žádné komentáře:

Okomentovat