translate - traduire

úterý 15. května 2018

Rok I. prezidenta Emmanuela Macrona: Chudým bere a bohatým dává!

> politika > společnost > Francie > diskuse Českého rozhlasu Pro a proti, dne 14. května 2018.

Před rokem nastoupil do úřadu francouzského prezidenta Emmanuel Macron. Český rozhlas Plus při té příležitosti uspořádal diskusi mezi Pavlem Fischerem, bývalým velvyslancem ve Francii, a publicistou Josefem Brožem. „Naplňuje značná očekávání, která tehdy vzbudil, nebo je na místě podrobit jeho působení ve funkci hlavy státu kritice? A zasahuje jeho politika i Českou republiku?“ zeptala se moderátorka pořadu Veronika Sedláčková.

Zatímco diplomat Fischer vyzdvihoval v průběhu diskuse jeho evropskou ambici, která by mohla být inspirací i pro Českou republiku, publicista Brož kritizoval zejména asociálnost Macronových reforem. Upozornil rovněž na skutečnost, že Macron jako bývalý ministr hospodářství, v zásadě zahájil svou kampaň do Elysejského paláce již v té době.

Maceon je lupič a zrádce!

„Pan Macron je především lupič a zrádce. Je to anti-Hood, bere chudým a dává bohatým. Zrádce je proto, že se dlouho vyhříval na hrudi svého předchůdce Françoise Hollanda, zatímco připravoval svou prezidentskou kampaň,“ uvedl v pořadu Pro a proti publicista Josef Brož.

Macron je nejen prezident asociální a podporovaný těmi bohatými, ale - jak nedávno řekl bývalý prezident François Hollande -, je podporovaný těmi hodně bohatými. „Macron bourá statut veřejných služeb a zároveň ohrožuje jistou míru nezávislosti, kdy společnost rozděluje rovným dílem bohatství, nikoli aby to byla soutěž predátorů,“ kritizoval novinář.

Podle Fischera se naopak Macronovi povedlo to, co jeho předchůdce Hollande nezvládl. „Macron dělá dobrou práci," řekl. „Prosazuje reformy, které jmenovaný François Hollande vůbec nedokázala ani zahájit.“ Fischer se domnívá, že Hollanda zahájil s ambicí být normálním prezidentem, ale skončil jako velmi opotřebovaný politik, který nedokázal oslovit ani vlastní voliče.

Publicista Brož upozornil na to, část Macronových reforem bylo již součástí programu Hollandova, a v tom je jeho pokračovatelem - koneckonců byl také v socialistické  vládě. Macron ovšem přesahuje linii ekonomickým reforem směrem, na němž tratí zejména méně movití, ať již to je krácení podpor na bydlení nebo v nových zákonech, jež proměňují pracovní trh. Macron již dříve podporoval projekt své ministerské kolegyně El Khomriové, což byl první pokus. 

Prezidentu Hollandovi se nepodařilo zvrátit křivku nezaměstnanost, ale vytvořil k tomu předpoklady, jehož výsledkem je stav, který zdědil Macron. Ekonomika ale zdaleka není stabilizovaná. Současná Macronova politika je dnes viděna ekonomy, ale i veřejností jako pravicová. Podporu získává i u republikánů, což je poněkud překvapivé pro bývalého socialistického ministra.

Bývalý diplomat Fischer souhlasí, že je Macron chápán mnohem více jako pravicový prezident, než jako ten sociálně cítící. „Veřejné mínění ho vnímá jako prezidenta bohatých.“ Ještě ve své prezidentské kampani sliboval, že nebude ani pravý, ani levý.

Ovládl ale téměř celý systém. „Podařilo se mu skutečně vytlačit tradiční politické strany napravo nebo nalevo do zanedbatelných pozic, takže opanoval politický systém,“ zdůraznil Fischer. Tento rys je podle publicisty Brože krokem za rámec Francouzské revoluce, jež přímo navazuje na monarchii.

Forma u Macrona přetlouká obsah

Významnou roli hraje prezident Macron v současnosti i v zahraniční politice. „Dokázal přinést velké impulsy pro evropskou spolupráci, vysoce hodnotím jeho styl jednání s Američany a Ruskem,“ zdůraznil Fischer. 

Publicista Brož se domnívá, že bychom roli prezidenta Macrona neměli přeceňovat. Jeho politika je sice efektní, ale ve výsledku prázdná. Macronovo působení je především plné velkých gest. „To jsme viděli s přijetím Putina i Trumpa. Zde forma přetlouká obsah... „Jistá divadelnost by není ani tak problémem, ale jde o to, aby to, co předvádím, nebylo v rozporu s tím, co říkám.“ Není možná na jedné straně Trumpa objímat  a zároveň se vyslovat proti jeho politice. 

„A to, co Macron předvedl v americkém Kongresu, kde Donalda Trumpa kritizoval a zároveň ho i objímal, je velmi rozporuplné,“ upozornil Brož.To by se v dobách prezidenta Charlese de Gaulla nemohlo stát, připomíná publicista návštěva slavného generála v americkém Kongresu stejného 25. dubna, ovšem v roce 1960.

Tehdy byla podle něj francouzská politika nezávislá, klíčová a rozhodující v mnoha vztazích. Macronovu návštěvu, o ní se psalo jako o brotherhood romance (bromance), lze v tomto ohledu vnímat i jako druh ponížení.

Neměli bychom trpět tím, že srovnáváme minulost s přítomností, která má jinou povahu, soudí Fischer. Pro Českou republiku je důležitý Macronův vztah hlavně k Rusku. „Mnohem víc mě zajímá vazba na Rusko. Macron se všemi poctami přivítal ruského prezidenta, ale řekl mu tak tvrdé věci stran dezinformací a bezpečnostních záruk, že to bylo sdělení, pod které se musíme podepsat,“ podtrhl bývalý diplomat. Důležitá bude Macronova návštěva v Moskvě, souhlasil Brož.

Jak vůbec vnímají Francouzi vůbec náš region střední a východní Evropy? Publicista Brož míní, že nikoliv někdy nezaslouženě, jsme pro Francouze situováni v zóně oblud z východní Evropy, které rozhodně Macron nebude chtít obhospodařovat... 

„Vidí nás jako zaostalé barbary, ke kterým se vrací populismus,“ řekl .Josef Brož. Jako anekdotu uvedl situaci, kdy byla Macronova žena Brigitte zděšena, že francouzskou ELLE koupil český miliardář Daniel Křetínský. Nejbližší Macronovo okolí vnímá střední Evropu jako prodlouženou ruku Putina.

Žádné komentáře:

Okomentovat