translate - traduire

pátek 14. února 2020

Kdy přijde Salviniho hodina?

>  politika > Itálie >  reforma > nová krize


Vypadá to na první poslech jako jasný bluf. Matteo Renzi, bývalý premiér, který se vždy cítil ve své „domovské“ Demokratické straně (PD) jako „vetřelec“, oznámil tento týden, že nepodpoří vládní návrh na reformu justice. Záminka k vyvolání napětí, nebo cílená strategie? O co se tady hraje?

> exkluzivně na Jehlice revue
 

Od září, kdy Renzi, bývalý předseda PD a senátor založil vlastní hnutí Živá Itálie (Iv), je to již potřetí, kdy dal jasně najevo, že jsou mu proti srsti vládní návrhy. Je to paradox, neboť jeho lidé (poslanci i senátoři) zasedají v obou komorách jako součást vládní koalice.

(Pro puntičkáře dodejme, že Renziho hnutí tento týden opustilo v Evropském parlamentu frakci socialistů a vstoupilo do liberální frakce, nesoucí po spojení s poslanci Macronova hnutí Republika na pochodu, název Obnova Evropy).

Renzi: opozice ve vlastních řadách

Premiér Giuseppe Conte, jenž přečkal letní krizi svého bývalého koaličního partnera, totiž letní promenádu v plavkách“ svého ministra Mattea Salviniho, předsedy Ligy (L), ustavením koalice složenou z tehdejší opozice, hnutí Pěti hvězd (M5S), zmíněné Demokratické strany (PD), a menšího levicového uskupení Svobodných a rovných (LeU), má nyní ve vlastní řadách opozici, jež ho v horní komoře stojí vládní většinu.

Renzi tvrdí, že k odmítnutí vládního návrhu ho vedou principiální důvody. Návrh, který vláda ve čtvrtek schválila, počítá s tím, že soudy ukončí svá rozhodnutí v přesně vymezeném čase, což působí dojmem zájmu o urychlení procedur.

Může ale znamenat i ukončení soudních sporů, které se zdají být nepohodlné a vlečou se příliš dlouho. Jenom Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér, má na krku dalších deset. Některé by tak mohly být zrušeny z časových důvodů...

Premiér Conte, nějaký čas považovaný za horkého favorita na post předsedy Hnutí 5 hvězd, vyzval k „jednotě a ukončení kakofonie“. Pokud si Conte „přeje utvořit novou koalici, nebudeme mu v tom bránit“, vzkázal mu Renzi na videozáznamu, který odvysílal na svém facebookovém profilu. Ale aby nebylo mýlky, dodal: „Budeme vás podporovat, ale nikdy nebudeme ti, kteří odmítají myšlenku proto, aby si udrželi křeslo.“

Ve věci reformy ale hodlají Renziho lidé (renzianni), kteří své hnutí nazývají „otevřeným domem“, postupovat dál, nejen proti PD, vedeném Nicolou Zingarettim, ale hodlají jít i tak daleko, že se chystají i k vyjádření nedůvěry Alfonsu Bonafedemu, ministru spravedlnosti, nominovanému pěti hvězdami.

„Pokud se tak stane, vyvodím z toho důsledky,“ ohlásil premiér Conte, který tím podle agentury Reuters ani nevyloučil, že by mohl sám podat demisi.

Takové chování se zdá být nesmyslné, ale co se s tím dá dělat? „Nechceme nahradit Živou Itálii jinou stranou, ale je třeba, aby řekli jasně, co chtějí,“ dodal Conte.

Čekání na předčasné volby 

Prezident Sergio Mattarella tento týden mluvil po telefonu s premiérem Contem, a mohl by to být právě on, který by rozpustil v Itálii parlament a vyhlásil nové volby. Ty ale nikdo nechce, zejména ne pětihvězdičkové hnutí, jež čerstvě ztratilo v regionálních volbách.

Jediný, kdo o volbách pořád mluví, je senátor Salvini, který se o ně pokoušel již v létě – a to s velkým neúspěchem, jenž ho nakonec zcela vyšachoval do opozice.

Ale ani Salvini nevítězí všude. Volby v regionu Emilia-Romagna vyhrál Stefano Bonanccini, kandidát levice, který se ovšem příliš k PD nehlásil, vyhrál ale i v místech, kde v parlamentních volbách před dvěma lety uspěla Liga, připomíná agentura ANSA. Lucia Borgonzoni, kandidátka Salviniho, jasně pohořela. Značnou měrou na tom má zásluhu i aktivní občanské hnutí Sardinky, které ho podpořilo.

Liga v Kalábrii podpořila Jole Santelliho, kandidáta Vzhůru Itálie, což přineslo pravici nakonec vítězství, a svým způsobem relativizuje prohru v Emilii-Romagna, tradiční baště levice. „Matteo Salvini doufal, že Emilia by mohla být první a Itálie další. Přepočítal se. Ale bude to zkoušet znovu," píše BBC.


Kdy by vlastně předčasné volby mohly být? Vládní koalice se jim brání zuby nehty: tam, kde zejména Pět hvězd uspělo, jsou jejich nynějším výsledky tragické: před regionálními volbami dokonce odstoupil jejich předseda Luigi Di Maio. O tom, co s hnutím vůbec bude, má rozhodnou v březnu jejich guru, počítačový mág Davide Casaleggio a program Rousseau.

Itálii čeká již brzy, 29. března, referendum o redukci počtu poslanců. Prezident Mattarella zatím vyzývá ke klidu: nejprve se bude hlasovat v referendu. Eventuální předčasné volby by mohly být snad v červenci, někdy na konci jara, pravděpodobně ale spíše na podzim. Pokud vůbec.

Salvini ale má ještě jeden problém: ve středu čelil v senátním slyšení obvinění ze zadržování uprchlických lodí a sekvestrace 116 běženců na Sicílii v případu lodě Gregoretti.

Senát, který rozhodl k jeho vydání a zbavení imunity 130 hlasy, ho tím ale vystavil možnosti, že by mohl být uvězněn až na 15 let, píše Reuters. Někteří považují toto vydání za součást politického boje jinými prostředky.

On sám je přesvědčen, že hlavním argumentem v jeho prospěch je obhajoba „skutečných zájmů Italů“, kteří nakonec v parlamentních volbách rozhodnou v jeho prospěch.

Salvini nechce Conteho shnilá játra

Zápas mezi dvěma muži se stejným křestním jménem, Matteem Renzim a Matteem Salvinim, se odehrává na vlnách permanentní italské politické krize. Krize, kterou tento týden vyprovokoval Renzi, fakticky nahrává Salvinimu. Renziho strategie rozhodně vytváří terén pro politickou nestabilitu, jak píše list Corriere della Sera. Je možné, že by mezi oběma muži existovala nějaká politická dohoda?

Salvini to v rozhovoru pro Radio 24 popřel. „Proč by měla existovat nějaká suterénní smlouva s Iv?“ zeptal se. „Získat shnilá jádra pana Conteho není pro mne,“ dodal expresivně. Nemá to ani zapotřebí. Jak ukazuje projekce portálu Politico, má našlápnuto s 31 procenty ke skvělému vítězství, jež z jeho Ligy nyní dělá nejpopulárnější italské hnutí.

O tom, zda se stane on sám příštím italským premiérem je ale ještě brzy dělat prognózy... Nikdo si vlastně příliš nepřipouští, že by mohla příjít velmi brzy Salviniho hodina. V Itálii, této politické laboratoři Evropy, ale člověk neví ani dne, ani hodiny.

> Související vybrané texty: 

Není Matteo jako Matteo, Jehlice revue, 21. září 2019.
Itálie v bodu politického obratu, Jehlice revue, 27. května 2018.
Itálie, laboratoř Evropy, Jehlice revue, 11. března 2018.
Liga severu znovu zvedá hlavu, Jehlice revue, 28. listopadu 2014.

Žádné komentáře:

Okomentovat