translate - traduire

středa 5. února 2020

Francie na pokraji politické exploze

> politika > Francie > reforma důchodů > komentář vyšel v Deníku Referendum, dne 5. února 2020.

Příští dva týdny rozhodnou, zda klíčová reforma Macronovy éry, známá jako snaha o zavedení „univerzálního důchodového systému“ projde parlamentem. Tento týden zahájila čtrnáct dní „křížové cesty“, jež nemusí skončit vůbec zde, nýbrž opět na ulicích. Někteří mluví o návratu května roku 1968, který doslova katapultoval tehdejší Francii do víru chaosu a násilí.

Dosud nevídané sociální protesty proti reformě, které sjednotily v uplynulých třech měsících zdánlivě téměř všechny vrstvy francouzské společnosti, nemá historickou obdobu. Stávkují všichni, kdo mohou: železničáři, advokáti i operní zaměstnanci (včetně baletek). Tato vlna, druhá od nástupu hnutí „žlutých vest“ zasáhla společnost nejen materiálně, ale i mentálně.

Nástup autoritářského režimu?

Odpůrci prezidenta Emmanuela Macrona v posledních dnech mluví o Francii jako o „autoritářském systému“. Servítky si nebere v tomto duchu například donedávna Macronova stoupenkyně, Ségolène Royalová, bývalá kandidátka na prezidenta, bývalá partnerka bývalého prezidenta Françoise Hollanda.

Společnost je rozdělena, a každá má názor. Za náloží protestů, jež mají v posledních týdnech často podobu násilných střetů z obou strany (ze strany demonstrujících, kteří pronikají do divadla za prezdientem, ale i policie, jež používá nepřiměřené střely, tzv. Flesh-Bally nebo-li obranné LBD), visí zdánlivě to, na co nechce nikdo myslet. Skončí reformou důchodů Pátá republika?

Nebo z této bitvy vzejde vítězně muž, který již dlouho říká, že republika potřebuje krále? Nadchází nový čas Macronie? Ještě před rokem se zdálo, že jeho éra je u konce. Ve Francii, jež má sklon v sebezhlížení v zrcadle svých dějin, již ale jednoho krále o hlavu připravili. I s jeho chotí…

 Propad ekonomiky, ale i sektorového průmyslu

Ekonomika zatím lapá po dechu. Národní statistický institut ekonomických studií (Insee) hlásí, že hrubý domácí produkt poklesl ve čtvrtém trimestru na úroveň - 0,1 procenta. Od počátku pětiletého mandátu prezidenta Emmanuela Macrona se francouzská ekonomická aktivita propadla ze 2, 3 procenta v roce 2017, na úroveň 1, 7 procenta o rok později, aby nyní vykazovala k loňskému roku 2019 stav 1, 2 procenta. Ztráty pocítil za poslední trimestr dovoz (-0, 2 procenta), stejně jako vývoz (- 0, 2 procenta).

Stávky postihly obchodníky, dopravce, ale i jindy silně výnosný turismus. Obchodní výsledky koncem loňského roku, kdy protesty vrcholily, se propadly o 4 procenta, píše ve své zprávě Federace na podporu specializovaného obchodu (Procos). Nejsilnější byly ztráty v Paříži, jež dosáhly negativních - 18 procent. Prosinec, který je pro obchodníky klíčový, postihl obchodníky po celé Francii. „Obchod byl zasažen i mimo Paříž, a to kvůli nevlídné náladě, jež nebyla příznivá k nákupům,“ tvrdí Emmanuel Le Roch, analytik Procosu.

Dopravní logistika, silniční: celkově 60 procent firem podle Národní federace silničního transportu (FNTR) bylo zasaženo stávkou, jež vykázala v průměru ztrátu 15 procent, byly postiženy ale i lodní doky, kde podle Svazu dopravních logistických společností Francie (TLF), hrozí jenom v jihofrancouzském přístavním městě Fos-sur -Mer třicítce z nich kvůli blokádám finanční úpadek.

Turistický průmysl, obvykle jedna z velmi prosperujících oblastí francouzské ekonomiky, zatím odolává. Ale i zde jsou cítit ztráty. „Od 2. prosince jsem prodělal na ztrátě 430 nocí, které byly anulovány, což dělá nějakých 40 000 euro, situace je mnohem horší než v prosinci 2018, kdy se rušení týkalo pouze víkendu, když manifestovaly žluté vesty,“ stěžoval si deníku Le Parisien v polovině prosince Didier Castel, jeden z hoteliérů poblíž nádraží Saint-Lazare. Restaurace v průměru ve svém výnosu přišly o 30 procent.

Turismus a zvláště hotely zatím dokázaly situaci jakž tak ustát. To je ale velmi relativní, zvláště ve srovnání s čísly loňského roku, kdy Francie nástupu manifestací „žlutých vest“. Podle kabinetu MKG Consulting, který cituje list Le Figaro, byl stav vytíženosti pařížských hotelů na úrovni 68, 2 procenta. „Pařížská čísla nejsou katastrofická, ale pokud je srovnáme s prosincem roku 2018, byla zasažena krizí žlutých vest,“ zdůrazňuje Vanguelis Panayotis z MKG Consulting. Zisky mohly dosáhnout, nebýt manifestací, jak tvrdí, o nějakých 5 procent vyšší.

To vše se děje ve chvíli, kdy navenek vystupuje francouzský prezident jako záruka nové stability Evropské unie a nové perspektivy zejména evropského zbrojního průmyslu – ruku v ruce s Německem a Španělskem.

Prubířský kámen režimu Páté republiky

Důchodová reforma, v níž premiér Édouard Philippe zejména usiluje o takřečené „vyrovnání speciálních režimů“, jež se dotýká 42 profesních skupin – na prvním místě tzv. veřejné správy, tedy v zásadě státních zaměstnanců, a z nich především železničářů – se zdá být prubířským kamenem, zkouškou odolnosti vlády, ale i celého režimu Páté republiky.

Ten totiž paradoxně potvrdil garance, které generál Charles de Gaulle, nejprve jako osvoboditel, ale i jako prezident, potvrdil svým mandátem od roku 1958, kdy Pátá republika vznikla. Po válce proběhlo největší znárodňování a klíčový průmysl zůstal v rukou státu. Sociální systém garantoval jistoty stavu, o němž se někdy mluví trochu s patosem jako „veřejné službě“, tedy „službě veřejnému zájmu“ - a zahrnuje takové kategorie, jakými jsou třeba: železničáři, vojáci, diplomaté, policisté. Ti dostávají za tuto službu odměnu, včetně zvýhodněného odchodu do důchodu. To by se mělo touto reformou významnou měrou změnit.

Ačkoliv to vypadá, že protesty v poslední dnech ve francouzských městech konečně opadly, nic nezaručuje, že nedojde k jejich opětovnému vzedmutí. Podle výzkumu agentury BVA pro Orange, rádio RTL a list La Tribune, pouhých 29 procent věří, že manifestace budou v následujících dnech ukončeny.

Tento názor je rovněž v souladu s varovným poklesem popularity premiére, který zatím neuvěřitelně dlouhou dobu tvořil s prezidentem pevný tandem. Jeho popularita, jež klesla na 37 procent, je zatím nejnižší od května 2019. Poklesla zvláště překvapivě u stoupenců Republikánů (LR), od nichž na pozici premiéra původně (z křídla Alaina Juppého, proti němuž se v roce 1995 vedle rovněž výrazné protesty) sám vznešel. Pokles je velmi drasticky - o celých 10 procent.

Republikáni mu vytýkají zejména úpravu v návrhu zákona o důchodech, kterou vyslovil před diskusí s odbory dne 10. ledna. „Jsem připraven stáhnout z návrhu zákona krátkodobé opatření, které jsem navrhl, spočívající od roku 2022 v postupném sbližování věku 64 let [odchodu do důchodu] v roce 2027." Dnes mnozí chodí po padesátce, v budoucnu je bude patrně čekat až po dosažení 65. věku.

Návrh, který usiloval obměkčit část liberální odborů CFDT, ale rozhodně nenadchl odbory další: CGT, FO, FSU a Solidaires. Tyto odbory, obvykle nazývané jako „rudé“, nadále odmítají reformu a sbližování věku profesních skupin en bloc. Ústupky vláda ale nakonec při jednání s CFDT udělala i pro profesní skupiny, jakými jsou policejní složky nebo hasiči, kteří i nadále budou moci odcházet do důchodu pět až deset let dříve než ostatní.

Pokles popularity vedle Philippa zaznamenal i prezident Macron. Agentura BVA mu dává ještě 33 procent popularity, kalkulace agentury Visactu, která brala v potaz celkem devět výzkumných institutů, mu dává nyní v průměru 31, 8 procenta.

Od pondělí 3. února vstupuje zákon, jehož varianty ještě týden hodlá premiér Philippe a jeho pomocníci diskutovat, na půdu Národního shromáždění. Již nyní je nahlášeno celkem 22 000 pozměňovacích návrhů, které hrozí parlament doslova zablokovat. Na čele této skupiny je Jean-Luc Mélenchon, šéf levicového uskupení Nepoddajná Francie (LFI), která sama svými 17 poslanci navrhla 19 000 pozměňovacích návrhů.

Stoupenci reforem svého prezidenta z klubu Republika na pochodu (LREM) tvrdí, že stojí za ním – až do konce, kdy v polovině února dojde na hlasování.

Kdo použije „odstrašující zbraň“?


Turbulenci, jimiž nyní prochází Francie, nepotřebuje nakonec ke konečnému výbuchu ani „latinsko-americký styl“ levicového Mélenchona, ani „nový look“ starého střihu pravicové Marine Le Penové. Předseda parlamentní skupiny Demokratického hnutí (MoDem) Patrick Mignola čerstvě navrhl, aby se v polovině února v zásadě o zákonu nehlasovalo, nýbrž aby byl zákon rovnou protlačen „ústavní zbraní“, jíž je článek 49-3. Konzultoval tento krok se šéfem hnutí Françoisem Bayrouem, nebo jen využil jeho slabosti, danou nynějším vyšetřováním kolem fiktivně placených evropských asistentů?

Tato časovaná „odstrašující zbraň“ může spustit proces, který dosud v takovém napětí nezažila Francie od roku 1968. Adoptovat text bez hlasování, což ústava Páté republiky umožňuje (a používán byl dříve levicí i pravicí), by mohlo vést k povstání jiného druhu. Ne všichni z MoDemu s ním souhlasí, například Marc Fesneau, ministr ze stejného uskupení, jež tvoří alianci s Macronovým hnutím, mluví o tom, že nechce žádný „nátlak“. Blahobytně se tvářící republikán a předseda senátu Gérard Larcher k tomu říká: „Tohle končí vždycky špatně.“

Jak tohle skončí?

Žádné komentáře:

Okomentovat