translate - traduire

neděle 14. listopadu 2021

Bude vládnout rozvrácené Libyii znovu Kaddáfí? Meč islámu se zvedá...

> politika > Libye > prezidentské volby > Sajf al-Islám Kaddáf

Sajf al-Islám Kaddáfí, syn zesnulého libyjského vládce Muammara Kaddáfího, se v neděli zaregistroval, aby se mohl příštího měsíce ucházel v Libyii o prezidentský úřad. Prezidentské volby, jejíž první kolo je plánováno na 24. prosince, by mělo být podle OSN vyvrcholením demokratického procesu, jež usiluje o ukončení násilí v zemi.

Sajf al-Islám Kaddáfí, devětačtyřicetiletý hledaný muž, kterého Mezinárodní trestní tribunál (ITC) obviňuje ze „spáchání zločinů proti lidskosti“, se objevil ve volebním centru na jihu země ve městě Sebbá, informuje agentura AFP.

Na videu, které koluje na sociálních sítích, syn svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, podepisuje dokumenty pro volební komise v tradičním hnědém hábitu a turbanu, s šedým plnovousem a brýlemi. „Sajf al-Islám Kaddáfí předložil... svou kandidaturu v prezidentských volbách úřadu Vysoké národní volební komise ve městě Sebha,“ uvedla v prohlášení volební komise.

Kaddáfí podle komise splnil „všechny požadované zákonné podmínky“, uvádí se v oficiálním prohlášení. Kaddáfímu byl vydán zároveň voličský průkaz pro volební okres Sebhá.

„Je čas na návrat zpátky. Země - je na kolenou...“

Libye v pondělí zahájila registraci prezidentských kandidátů. Kaddáfí je jednou z nejvýraznějších – a zároveň nejkontroverznějších – postav, od kterých se očekává, že budou na prezidenta kandidovat. Mezi dalšími zahrnuje nyní volební seznam také vojenského velitele Chálifu Haftara, premiéra Abdul-Hamída al-Dbeibaha a předsedu parlamentu Aguila Saleha.


I když je jméno Sajfa al-Isláma Kaddáfího v Libyi jedním z nejznámějších, přestože kdysi sehrál významnou roli při utváření politiky před povstáním podporovaným NATO v roce 2011, které zničilo režim jeho rodiny, nebyl vidět téměř deset let. V červnu zdroje blízké Sajfovi al-Islámovi uvedly, že plánuje politický návrat.

V červenci v rozhovoru pro americký list The New York Times řekl, že chce „obnovit ztracenou jednotu“ Libye po desetiletí chaosu a nevylučuje kandidaturu na prezidenta. „Je čas na návrat zpátky. Země - je na kolenou... Nejsou tu žádné peníze, žádná bezpečnost. Není tu žádný život,“ řekl listu v rozhovoru.

V června 2014 se naposledy objevil prostřednictvím videa ze Zintánu na západě země během svého soudního procesu u soudu v Tripolisu, který ho odsoudil k trestu smrti. Parlament, sídlící v Tobrúku, ovšem v roce 2017 vyhlásil amnestii Kaddáfího rozsudku zprostil.

Seif al-Islam, narozený v roce 1972, jehož jméno znamená „meč islámu“, je druhým z osmi Kaddáfího dětí, nejstarším synem jeho druhé manželky Safiyi. Získal doktorát na britské London School of Economics, během více než 40 let vlády svého otce nezastával žádnou oficiální funkci.

Ale Seif al-Islam dlouho sloužil jako tvář Kaddáfího režimu na Západě, vystupoval v obleku a kravatě a mluvil plynně anglicky. Do popředí se dostal v roce 2000, kdy nadace Kadhafi, kterou vedl, vyjednala propuštění západních rukojmích zadržovaných muslimskými rebely na Filipínách, připomíná AFP.

O sedm let později sloužil jako prostředník při propuštění bulharských sester z Libye uvězněných kvůli nemocniční epidemii AIDS. Vyjednal také kompenzační dohody pro rodiny těch, kteří byli zabiti při bombardování letadla v Lockerbie v roce 1988 a při výbuchu, který v roce 1989 sestřelil francouzský let UTA 772 nad Nigerem, z nichž obě byly obviňovány Libyí.

Byl také architektem reforem a dychtil po normalizaci vztahů se Západem. Arabská povstání, která zachvátila region před deseti lety, ho však místo toho zanechala jako poslední z postav, jež bránila režim sražený na kolena a zlikvidovaný povstáním. Tři Kaddáfího synové byli zabiti při povstání, které ukončilo vládu jeho režimu.


Jeho otec Muammar Kaddáfí byl svržen a zabit v roce 2011 při povstání za dosud nevyjasněných okolností poblíž Syrty – pravděpodobně lidovým lynčem a kulkou do hlavy. Při útěku bylo jeho vozidlo zasaženo francouzskými letadly. Během povstání se Sajf al-Islám stal pro mnohé tváří vládního vzdoru, pravidelně odsuzoval opozici jako „teroristy“ a sliboval, že administrativa jeho otce bude „bojovat do poslední minuty, do poslední kulky“.

Těžké dědictví libyjské minulosti

Po letech bojů mezi znepřátelenými tábory po Kaddáfího svržení bylo loni v říjnu konečně podepsáno formální příměří mezi vojenským velitelem Chálífou Haftarem a silami loajálními mezinárodně uznávané správě v Tripolisu. To nakonec vedlo v březnu k vytvoření prozatímní vlády.

Síly loajální k Haftarovi, bývalému Kaddáfího spojenci, který s podporou Američanů přeběhl na druhou stranu, se údajně snaží zabránit Sajfovi al-Islámovi v návratu na politickou scénu. Podle některých médií, které vystupují na podporu Kaddáfího návratu, se o úřad snaží i Haftarův syn Saddám, jenž se pokoušel nedávno Kaddáfího syna zabít.

Zatímco Kaddáfí pravděpodobně bude hrát na nostalgii po ztracené éře před povstáním v roce 2011, analytici agentuře řekli Reuters, že jeho osobnost nemusí být viděna jako průkopnícká. Na Kaddáfího éru si mnoho Libyjců stále pamatuje jako na éru tvrdé autokracie, zatímco Sajf al-Islám a další představitelé bývalého režimu byli bez moci tak dlouho, že pro ně může být obtížné zmobilizovat tolik podpory jako hlavní rivalové, míní pozorovatelé.

Otázka, zda by se mohlo jméno Kaddáfího znovu objevit na čele donedávna znesvářené Libye, zůstává otevřená, a dokud nepadne verdikt, i velkou neznámou pro všechny další analytiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat