translate - traduire

úterý 25. srpna 2015

Na pláži, kde nelétají dlažební kostky, dokonce i Sarkozy vyrostl!

> politika > Francie > text byl zveřejněn a odvysílán na Českém rozhlasu Plus dne 22. srpna 2015

Není pláž jako pláž. Ta, na které se v těchto dnech sluní Pařížané, vyvolala kvůli pojmenování pařížskou radnicí - pro tento rok - Tel Aviv sur Seine, doslova bouři nevole.

Protestní hnutí s názvem Gaza Plage, v uplynulých dnech připomínalo zločiny, kterých se dopouští na okupovaných palestinských územích Izrael.

Až teprve prvé krůpěje deště minulý pátek zchladily obě strany, které si z nápadu vytvořit uprostřed Paříže skutečnou pláž – v narážce na slavný slogan roku 1968: „Sous le pavé, la plage!“ - „Pod dlažbou pláž!“ - učinily výbušné téma uprostřed léta.

Na pláži, nikoliv té pařížské, jsou ale v těchto dnech snad všichni francouzští politici. Ovšem sluší se dávat najevo, že jde o „dovolenou zkrácenou“. Prezident Hollande se rozhodl oproti loňskému roku, které ještě strávil se svou – nyní již bývalou bývalou přítelkyní Valérií Trierweilerovou – učinit se své dovolené exemplární ukázku této dělné diskrétnosti.
Nikdo ho nikde kupodivu neviděl se současnou přítelkyní – herečkou Julií Gayetovou – a ne, že by se o to magazíny Paris Match nebo Closer nesnažily.

„Děkuji, že jste mi nekladli otázky, kde nebo s kým, budu trávit dovolenou,“ zašvitořil koncem července při večeři s tiskem, který se neptá, ani nepátrá, prezident. Vlastenecky vzápětí upřesnil: „Pro svou zemi, a to jsem si uvědomil hned první rok, není možné mít dovolenou. To, co bylo ještě možné u mandátů mých předchůdců, dnes více možné není.“

Mimochodem, dovolenou si nevzala ministryně Ségolène Royalová, jinak také bývalá partnerka nynějšího prezidenta, neboť je až příliš vytížena organizací COP21, respektive konferencí Spojených národů o změnách klimatu, jež se má konat v Paříži na přelomu listopadu a prosince.

Čtěte také: Josef Brož: Ségolène, bývalá Hollandova partnerka, se královsky vrací

Zda do tohoto tarifu bylo i zaplaceno fotografování, jež si pro Paris Match ex-prezidentský pár dopřál, nevíme. Fotografií bylo zveřejněno několik, a ta nejlepší fotografie se objevila uplynulý čtvrtek na titulní straně. To co není možné u prezidenta a některých hodně vytížených ministrů, je možné u prezidenta bývalého. 

Nicolas Sarkozy si se svou chotí Carlou Bruniovou dopřál na Korzice v agro-turistickém Murtoli všeho, co k létu patří. Satirický týdeník Canard Enchaîné zveřejnil, že jedna noc v Murtoli stála Sarkozyho s chotí 4.885 euro, a konečný účet za celý týden se vyšplhal na 34.200 euro. 

Vidíme na ní prezidenta ve žlutých apartních dlouhých plavkách v doprovodu roztančené Carly, kterak kráčí (oba v černých brýlích) pískem; Carla nebývale významně sklání hlavu ke svému choti. Jelikož dělí, jak víme, tento exkluzivní pár nějakých dvanáct centimetrů, zaujme, že na fotografii to vypadá tak, jako kdyby Nicolas Sarkozy („malý Mikuláš“, říkával v narážce na slavné příběhy pro děti Goscinnyho a Sempého prezident Jacques Chirac) – prostě povyrostl.

O tom, zda jde o součást kampaně ke znovuzvolené, kterou loni Sarkozy rozjel, není jasné. I když, kdo ví... třeba tím zkouší Sarkozy, proslulý svým „bling-bling“ stylem jen se přiblížit malým obyčejným Francouzům.

Magazín Paris Match ovšem nezapracoval pouze na kompatibilní velikosti páru, stopy photoshopu lze nalézt zejména u břišních partiích Carly, a potom její pravé noze; stín náhle mizí uprostřed dekoltu, zatímco levá noha působí doslova jako berlička vedle té pravé.

Na internetu a zejména sociálních sítích se kolem toho vyvalily vlny zdola. „Jako obvykle, Nicolas a Carla se rozhodli i letos prožít své léto ve Photoshopu!“ komentoval jeden z internautů.

Žádné komentáře:

Okomentovat