translate - traduire

pondělí 15. října 2018

Starosta Jan Čižinský: Praha Sobě není hnutí jednoho muže!

> politika > česká politika > komunální > Praha Sobě > rozhovor pro EuroZprávy, dne 12. října 2018

Uspěl nejprve na Praze 7, nyní jedná o celou Prahu. Starosta a poslanec Jan Čižinský, jenž stojí na čele hnutí Praha Sobě v rozhovoru pro EuroZprávy tvrdí, že po týdnu jednání našel v 95 procentech shodu se svými partnery. To ale neznamená, že by předával automaticky funkci primátora Prahy svému partnerovi, nechce se jen zbytečně dohadovat. To přijde na řadu, až skončí diskuse o programu. „Chceme Pražanům přinést dobrou náladu,“ říká.

Blahopřeji k výsledku, pane Čižinský. Jaký je stav vyjednávání po několika dnech?

V tuto chvíli probíhají jednání o programu – hledáme oblasti, v nichž se shodujeme, a oblasti, v nichž máme různé názory. Zatím to vypadá, že rozdíly najdeme jen u zhruba pěti procent bodů, a ty budeme řešit. Následovat pak budou jednání o personálních otázkách.

Váš bratr se stane novým starostou na Praze 1. Nehrozí Praze vláda bratrů?

Praha Sobě není hnutí jednoho muže, ale sdružení nezávislých kandidátů. Navíc Praha 1 je pouze jedna z několika desítek městských částí a vytváříme tam širokou koalici subjektů, které chtějí změnu.

Mluvil jste o tom, že primátora jste ochoten předat Zdeňkovi Hřibovi. Ještě pořád?

Řekl jsem něco jiného: že jakákoliv funkce pro nás není tak klíčová, abychom kvůli dohadování se o ní promarnili unikátní šanci na změnu Prahy k lepšímu. To bychom nedokázali zdůvodnit ani lidem, kteří nám dali důvěru, ani svému svědomí.

Takže jsme plně připraveni na to, že by primátora dělal zástupce některého z dalších dvou koaličních partnerů. Nechci ale nyní říkat žádná jména, jasně jsme se dohodli, že personální otázky přijdou na řadu až poté, co se shodneme na programu.

Co považujete za největší zlořád staré doby, kdy Praze vládla Adriana Krnáčová?

Nechme už minulost být. Teď je nutné dívat se do budoucnosti a přinést Pražanům dobrou náladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat