translate - traduire

středa 31. října 2018

Prezidentem popáté? Alžírský prezident Abdelaziz Bouteflika chce znovu obhajovat svůj mandát

> politika > alžírská > Afrika > zpráva > zveřejněno dne 31. října 2018.
Sám zatím nic neřekl, mluví za něj ale ostatní. Jedenaosmdesetiletý alžírský prezident Abdelaziz Bouteflika, se hodlá ucházet v příští roce po nový prezidentský mandát. Informoval o tom Djamel Ould Abbe, předseda Fronty národního osvobození (FLN) prostřednictvím státní tiskové agentury APS. Ústřední výbor strany, jež je v Alžírsku u moci od roku 1962, kdy bylo Alžírsko vyhlášeno jako samostatné, tuto zprávu včera oficiálně potvrdit.

> exkluzivně na Jehlice revue

Alžírský prezident Abdelaziz Bouteflika, hlava státu od roku 1999, by se měl ucházet o nový mandát v dubnu příštího roku. „Tato kandidatura je požadována od všech kádrů FLN, stejně jako všech aktivistů na celém státním území," cituje Djamela Oulda Abbese alžírská agentura APS. Ústřední výbor FLN, řídící orgán strany, by měl o této v pořadí již páté kandidatuře jednat v těchto dnech. Včera odpoledne ji oficiálně potvrdil.

Alžírský prezident se na veřejnosti objevuje zřídka. Po následcích mrtvice, kterou utrpěl v roce 2013, byl po tři měsíce hospitalizován v Paříži. Při výjiimečných okamžicích, kdy se tak stane, sedí obvykle na invalidním vozíku a téměř nehovoří.

Jeho zdraví je předmětem opakujících se spekulací. Mnozí pozorovatelé v Alžírsku, ale i zahraniční pozorovatelé, kteří sledují vývoj v jedné z klíčových zemí Magríbu, jsou přesvědčeni, že Abdelaziz Bouteflika bude opět v roce 2019 kandidátem.

Vítězství by mu ani tentokrát nemělo uniknout, protože je ve své zemi Alžírsku považován za „architekta národního usmíření“ po občanská válce v letech 1992-2002.

Naposledy byl zvolen s drtivou převahou pouze rok po mrtvice, a to s výsledkem 81, 5 procent hned hlasů v prvním kole. O tom, kdo ve skutečnosti řídí alžírský stát na veřejnosti téměř nikdo nediskutuje.

V červnu letošního roku ovšem prezident Boutefliika vyhodil generála Abdelghani Hamela, šéfa alžírské policie, který byl považován za jeho přímého konkurenta. Stalo se tak bez uvedení důvodů.

Žádné komentáře:

Okomentovat