translate - traduire

pondělí 20. května 2019

Ruská volavka tvrdí: Jsem neteř Makarova, mám i lotyšské občanství! Svobodným klesají preference!

> politika > Rakousko > Rusko > zpravodajství

Rusko tvrdí, že nemá nic společného s politickým skandálem v Rakousku, kde odvysílání kompromitujícího videa stálo Heinze-Christiana Stracha místo vicekancléře ve vládní koalici. Odmítá to i ruský podnikatel Igor Makarov, jehož jméno zaznělo na videu.
> exkluzivně na Jehlice revue

Kdo je „ruská volavka?" Na inkriminovaném videu, která způsobila pád Heinze-Christiana Stracheho – jež zveřejnily portály Spiegel Online a Süddeutsche Zeitung – se na něm mlůadá blondýna představila jako Aliona Makarovová, neteř významného ruského oligarchy Igora Makarova, jež má také lotyšské občanství.

„Je to příběh, který nemá a ani nemůže mít s námi nic společného," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům o zveřejněném videu. S odkazem na mluvčího Kremlu to píše agentura AFP.

Na videu, ve kterém Heinz-Christian Strache a jeden z jeho pobočníků Johann Gudenus, diskutují o možných nelegálních obchodech, vyvolalo v Rakousku politické zemětřesení.
Bývalý vicekancléř se na něm zmiňuje zejména o možnosti udělení rakouských veřejných zakázek výměnou za finanční podporu. Strache již od zveřejnění opustil vedení strany svobody Rakouska (FPÖ), ale také svou pozici číslo dvě ve vládě Sebastiana Kurze.

„Nemohu komentovat toto videa, protože to nemá nic společného s Ruskem, ani s prezidentem, ani s vládou. Nevíme, kdo je ta žena, zda je ruské národnosti nebo původu,“ dodal mluvčí.

Makarov: Použijeme všechny (legální) metody, abychom zjistili, kdo používá mé jméno!

Ruský oligarcha Igor Makarov, řekl na otázku ruského vydání časopisu Forbes, že je jediným dítětem a nemá „žádný vztah“ se ženou ve videu, o které „vůbec neví“.

„Je všeobecně známo, že jsem jediným dítětem v rodině, a proto nemám neteře. Nemám žádné rodinné vazby a nejsem vůbec obeznámen se ženou, která si říká Aliona Makarová,“ řekl Makarov magazínu Forbes. 
„Používáme (nyní) všechny legálně přijatelné metody, abychom zjistili, kdo je za neoprávněným (neautorizovaným) používáním mého jména," dodal miliardář.

Igor Makarov je prezident skupiny Areti International a v žebříčku 200 nejbohatších podnikatelů v Rusku se řadí na 48. místo. Makarovův majetek se odhaduje na 2,1 miliardy dolarů.

Svobodná strana svobody (FPÖ), krajně pravicová rakouská strana, ztrácí pět procentních bodů ve výzkumu, který byl zveřejněn po publikování videa, na němž její vůdce Heinz-Christian Strache vyjednával finanční transakce, píše agentura Reuters.

Skandál oslabil preference rakouských Svobodných

Skandál, který otřásá Rakouskem, má i vliv na popularitu krajní pravice. Průzkum, který provedla agenturou Research Affaires pro zpravodajské stránky Oe24 ukazuje, že FPÖ by v případě parlamentních voleb získala pouze 18 procent hlasů.
Rakouská lidová strana (ÖVP) konzervativního kancléře Sebastiana Kurze by přitom dosáhla 38 procent, což je nárůst o čtyři body procentní body v indexu.

Sebastian Kurz požádal prezidenta Alexandra Van der Bellena o vypsání předčasných parlamentních voleb, které jsou naplánovány na měsíc září.
Od zveřejnění videa natočeném v roku 2017 v německém tisku, čelí Rakousko politické krizi. Bývalý vicekancléř Strache prohlašuje, že zveřejnění tohoto videa bylo „pokusem o politický atentát“ a že on nikdy nedostal žádné peníze. Jediným zločin, který spáchal, je podle něj skutečnost, že umožnil „nedovolený videozáznam během soukromé večeře“.

Žádné komentáře:

Okomentovat