translate - traduire

čtvrtek 23. července 2020

Tajemství jeskyně Chiquihuite: Lidé přišli do Ameriky před více 30 000 lety, tvrdí mexičtí vědci

> archeologie > výzkum > civilizace > Amerika > časopis Nature

Archeologové v Mexiku našli kamenné nástroje a další známky toho, že lidé žili v Severní Americe před více než 30 000 lety. Bylo to mnohem dříve, než se dosud obecně domnívali. Své objevy zveřejnili tento týden v časopise Nature.

Ve studii, která byla zveřejněna ve středu, se vědci - vedeni archeologem Ciprianem Ardeleanatem z mexické univerzity v Zacatecasu - uvedli, že objevili stovky neobvyklých zelených vápenných oštěpů, čepelí a dalších nástrojů v jeskyně Chiquihuite ve středo-mexické vysočině.

Pro putující lovce sloužila jeskyně jako nástrojová hala, která pravděpodobně existovala již před asi 33 000 lety, tvrdí vědci.

Nové nálezy v jeskyni Chiquihuite, která se nachází téměř 3 000 metrů nad mořem a nějakých 600 kilometrů severozápadně od Mexico City, patří k nejnovějším objevům v oblasti Severní a Jižní Americe. „Je to zásadní změna v našem způsobu myšlení," tvrdí antropologka Ruth Gruhnová, emeritní profesorka na University of Alberta, která pomáhala výzkumníkům studovat období rané migrace na americký kontinent.

„Data, jež se vztahují před obodbím 30 000 let naznačují, že lidé byli na obou kontinentech dvakrát tak dlouho, jak se dosud vědci všeobecně domnívali," tvrdí v antropoložka v komentáři časopisu Nature.

Po většinu 20. století byli archeologové přesvědčeni, že „lovci velkých her“, známí také jako Clovisové, jež byli identifikováni podle žlábků, které vytvořili, byli vůbec prvními Američany, kteří na kontinent dorazili mezi 12 000 až 13 000 let. Novější nálezy z Oregonu a v Chile však ukázaly, že před nimi dorazily ještě jiné skupiny.

Nová analýza, učiněná na vzorku 42 časných archeologických lokalit radiocarbonovou metodou, jejž vedla Lorena Becerryová-Valdiviová z University of New South Walesin z Australie, která byla zveřejněna také tuto ve středu, dokazuje, že Severní Amerika byla osídlena před 15 000 lety.

„Lidé byli v Severní Americe mnohem dříve, než jsme si mysleli," říká Becerrová-Valdiviová. Aby lidé dosáhli Mexika před 30 000 lety, museli první Američané před tisíci lety cestovat z Asie do Severní Ameriky buď přes pozemní most, nebo mořským pobřežím, domnívá se hned několik vědců. Je nepravděpodobné, že by se na kontinent dostali přímo přes otevřený oceán.

„Myslím, že se díváme na první lidi, kteří přišli asi před 40 000 lety," tvrdí Gruhnová. Vědci uvádějí, že v první vlně osídlení migrovaly do Ameriky nejméně tři různé skupiny. Mezi těmito vůbec prvními Američany může být mnoho dalších dosud neobjevených skupin, které se zatím nehodí do našich stávajících akademických předsudků o naší minulosti,“ dodává.

Žádné komentáře:

Okomentovat