translate - traduire

úterý 7. července 2020

Trapná lápálie Ursuly von der Lyenové

 > politika > evropská > komentář Neue Zürcher Zeitung

Je vůbec Ursula von der Lyenová, předsedkyně Evropské komise, člověkem na správném místě? Otázka je na místě, a to nikoliv pouze proto, že názor na její zvolení nebyl mnohým před rokem po chuti. Kolik vlastně udělala faux pas? Ve svém redakčním komentáři se tématu věnuje švýcarský liberálně-pravicový list Neue Zürcher Zeitung.

Někteří poslanci ji „nikdy neodpustili, že za cestu do své kanceláře, která nevedla systémem nejvyšších kandidátů“, ale vděčí za ně skrytým kuloárům, v nichž „rozhodly hlavy států a vlád“, připomíná list.

Někteří z nich si později elegantní Ursula von der Lyenová usmířila, když slyšeli její ambiciózní program, jenž zahrnuje „ochranu klimatu přes digitalizaci až po ochranu vnějších hranic Evropy“. Novopečená předsedkyně v nejvyšší evropské funkci uměla nabídnout něco „téměř pro každý politický tábor“.

Nehody a aféry


V její prospěch svědčil i fakt, že tato „proevropská polyglotka“, která se na rodila v Bruselu, měla pro tuto práci i „dobré osobní předpoklady“. Její předchozí „nehody a aféry“ na ministerstvu obrany, ještě jako ministryně v Berlíně, byly přehlíženy. Pak ale přišla koronavirová krize a von der Lyenovou nebylo slyšet.

„Ve svých odhodlaných videích, které natočila v budově Berlaymontu, jež je jejím pracovním místem, ale i místem pobytu, vyjádřila vedoucí komise soucit k Italům – a evropských občanům vysvětlila, jak by si měli pečlivě umývat ruce,“ píše v komentáři Daniel Steinvorth. „Nebyla však schopna udělat mnoho pro to, aby čelila národním samostatným snahám členských států o uzavírání hranic a programy pomoci,“ upřesňuje.

Lze se jenom dohadovat, zda to bylo pouze kvůli nedostatku kompetencí osazenstvu její kanceláře, nebo jen kvůli jejímu poněkud defenzivnímu chování, uvažuje autor.

Od uplynulého víkendu se ale seznam jejích přestupků „trochu prodloužil“. Co se stalo? Nejde o nic menšího, než o video, ve kterém přední politici Evropské lidové strany (PPE) vyjadřují „podporu v kampani chorvatskému premiéru Andrejovi Pelenkovićovi“.

K vidění jsou na něm vedle Ursuly von der Leyenové také německá šéfka CDU a ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, hned vedle rakouského kancléře Sebastiana Kurze a řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Všichni v něm opakují volební motto kampaně Plenkovićovy strany Sigurna Hrvatksa.

Na videu hovoří von der Leyenová sotva dvě vteřiny: usmívá se a mluví chorvatsky. „Je to však jasné porušení kodexu chování její agentury,“ píše Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Ta totiž zakazuje „jakékoliv veřejné prohlášení“ a „jakýkoliv projev jménem politické strany“. Předsedkyni Evropské komise její funkce zavazuje ke stranické neutralitě.

Osobní faux pas?


Co političku vedlo k takovému rozhodnutí? Jde pouze o „osobní příspěvek“, obhajoval von der Lyenové angažmá na twitteru její mluvčí Eric Mamer. To ale vůbec „v konečné verzi videa není objasněno“.

Mamer doplnil, že oficiální funkce předsedkyně Evropské komise byla přidána až v Záhřebu.

Pokud ale na záběru stojí Ursula von der Lyenová na jejímž pozadí je vlajka Evropské unie v samotném sídle Evropské komise, lze to stěží považovat za soukromé, domnívá se komentář.

„Mluvčí opakovaně neodpověděl v pondělí na otázku novinářů, zda se předsedkyně Komise za chybu omluví. Byla snad von der Leyenová opět špatně poučena?“ ptá se NZZ. „Jistě, je to docela možné,“ soudí. V tom případě by se ale neměla divit, že bude jako Němka považována za osobu, na níž jsou nejen odlišné názory, ale i trapný pohled. Proč?

„Nejde rozhodně o nějakou lapálii, ani maličkost,“ uzavírá NZZ

Žádné komentáře:

Okomentovat