translate - traduire

čtvrtek 17. prosince 2020

Macron to chytil! Covid řádí v Élysejském paláci: kdo s ním byl v kontaktu?

 > politika > Francie > covid-19 > Emmanuel Macron


Covid dorazil do Élysejského paláce. A skočil rovnou na mladého prezidenta Emmanuela Macrona, který měl za pár dní narozeniny. Ohrozí to vážně chod Francie? Ve hře totiž není jen zdraví prezidenta, ale i vlády a celé opozice. Co bude dál?

Zpráva přišla hned zrána. Francouzský prezident Emmanuel Macron ohlásil prostřednictvím Élysejského paláce ve čtvrtek pozitivní výsledek na covid-19. Bylo to sotva týden poté, kdy se setkal s řadou evropských státníků na summitu. Mezi těmi, kteří se okamžitě izolovali, patří francouzský, belgický, španělský a portugalský premiér, neboť všichni patří k těm, kteří s ním měli blízký kontakt.

Mluvčí vlády Gabriel Attal oznámil, že prezident pocítil první příznaky až ve středu vpodvečer. „Většina našich setkání se odehrává prostřednictvím videokonference,“ připomněl. Agentura Reuters cituje mluvčího, který se snaží ujistit, že není ohroženo fungování státu. I předchozí případy kontaminace nebo kontaktní případy ve vládě (například premiéra Jeana Castexe) od počátku zdravotní krize nebránily údajně výkonu moci. To je ale v tuto chvíli více zbožným přáním...


Prezident Macron podstoupil okamžitě test „jakmile se objevily první příznaky“. Byl pozitivní. Prohlášení Élysejského paláce hlásí, že se prezident „bude se izolovat po dobu sedmi dnů“. I když prohlášení nezmiňuje podrobně, jaké příznaky Macron pocítil, ani slovo o léčbě, které by měl dostávat, řeč je hlavně o tom, že mladý prezident, který by měl 21. prosince oslavit 43. narozeniny, „bude i nadále pracovat a starat se o své aktivity na dálku“.

Macronův covid aneb Kontakty na všech frontách


Panika vypukla na mezinárodní, ale zejména na národní úrovni. Mezi těmi, kteří se s Macronem setkali, patří významní státníci mnoha zemí. Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí navštívil Francii před deseti dny. Týká se to zvláště evropských politiků.

Jsou mezi nimi premiéři čtyř zemí: belgický Alexander De Croo, španělský Pedro Sanchez, portugalský premiér Antonio Costa i lucemburský Xavier Bettel. Všichni již oznámili, že vstupují do karantény a izolace. V prezidentském paláci večeřel tento týden s předsedou Evropské rady Charlesem Michel i předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Lyenovou. Ten první již vyhlásil preventivní izolaci, předsedkyně von der Lyenovou naopak izolaci odmítla.

Na konci minulého týdne se Macron zúčastnil summitu Evropské unie, kde se zejména setkal s dvoustrannou schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ačkoliv nebylo okamžitě jasné, jak probíhají snahy o vysledování kontaktů, agentura AP informuje, s odkazem na úředníka, který si nepřál být jmenován, že „během zasedání Evropské rady ve čtvrtek 10. a v pátek 11. prosince byla dodržena všechna hygienická opatření“. Podle něj, jak tvrdí, „nebyli jsme informováni o žádném dalším účastníkovi ani personálu přítomném během summitu, který měl pozitivní test“. 


„Média byla držena stranou od místa konání summitu v Bruselu, ale televizní obrazy ukazovaly vůdce, jak nosí roušky, obecně se dobře distancují - upřednostňují lokty před obvyklými potřeseními rukou, polibky a objetími - a občas v místnosti používají dávkovače gelu na ruce,“ píše AP.

Mezi těmi nejbližšími, kteří přijali bezpečnostní opatření, patří samozřejmě Macronova manželka Brigitte, která se také izoluje, ačkoliv nemá žádné příznaky a v úterý před návštěvou pařížské nemocnice měla negativní testy, uvedla její kancelář.

Mezi tématy, které v tuto chvíli otřásají francouzskými médii, je zejména večeře, kterou prezident Macron uspořádal ve středu po zasedání vlády. Kancelář francouzského předsedy vlády Jeana Castexe již uvedla, že se bude premiér také izolovat po dobu sedmi dnů. Mezi těmi, s nimž se prezident setkal, bylo tucet představitelů politických stran. V nabídce byla kromě skutečné večeře, také menu politické, píše liberálně-pravicový týdeník Le Point.

V nabídce byly červnové regionální volby příštího roku, reformní program vlády na příštích šest měsíců a referendum o ekologii, které hodlá prezident vyhlásit. U stolu, jemuž předsedal Emmanuel Macron, vedle sebe seděli představitelů vládní většiny a hlavních úředníků kabinetu. U stolu byli: předseda vlády Jean Castex, předseda Národního shromáždění Richard Ferrand, šéf Republiky na pochodu (LREM) Stanislas Guerini, zástupce vedoucího LREM Christophe Castaner, François Bayrou a Patrick Mignola za Demokratické hnutí (MoD) a mezi poradci Alexis Kohler, generální tajemník Élysejského paluáce, včetně tandemu neoficiálních politických poradců: Stéphane Séjourné a Thierry Solère.

Prezident Macron byl v dobré kondici, cituje Le Point jednoho z účastníků. „Byl v dobré kondici a neměl žádné příznaky, neobjevil se jediná příznak, že by mohl být nemocný!" Ani jsme o tom nemluvili, “ říká účastník. „Hlava státu, která byla tento čtvrtek pozitivně testována na covid-19, tím pádem ani nevěděla,“ píše Le Point, „že byla infikován.“ Návštěvníci seděli „u stolu dlouhém 15 metrů, všichni jsme byli tři metry od sebe s mikrofony a rouškami, samozřejmě kromě jídla“, popisuje a uklidňuje další z nich. „Přesto tato večeře, která přesáhla hranici šesti lidí oficiálně doporučených pro slavnosti, trvala až do půl jedné noci,“ varovně podtrhuje týdeník na svých webových stránkách. 

O den předtím pozval Macron na oběd opoziční poslance. Byla také porušena opatření? „Co dělá policie? Nezodpovědný šiřitel covidu, organizuje oběd pro více než 10 lidí, na základě oficiálního pozvání, přesto bez bariér!“ ironicky píše na svém twitteru Eric Coquerel, opoziční levicový poslanec hnutí Nepoddajná Francie. Jeho šéf Jean-Luc Mélenchon, který tam byl, již ohlásil, že na jídle v úterý seděl od Macrona dál než 10 metrů, a že rozhodně do žádné karantény nehodlá zamířit.

Je to vážné: od dnešního dne by mohla být většina účastníků až do Štědrého dne v izolaci a dobrovolně-povinné karanténě. Ochromí to stát? „Nezmění to fungování státu,“ uklidňuje v týdeníku Le Point jeden z hostů večera a s úsměvem ujišťuje, že prezident nepatří do „rizikové skupiny“, vždyť je mu sotva „něco přes čtyřicet let“. Jeho manželce, jíž je ovšem o pár let více, spadá přímo do skupiny 65+. Zatím bez příznaků...

Žádné komentáře:

Okomentovat