translate - traduire

úterý 12. února 2019

Moskva váha? Kdy padne Maduro? Venezuela se ocitá v izolaci

> politika > Venezuela > Rusko > text vyšel na Eurozprávy.cz, dne 7. února 2018.

Dnes se v hlavním městě Uruguayae v Montevideu scházejí zástupci zemí Evropské unie a několika latinskoamerických zemí, kteří budou diskutovat o situaci ve Venezuele, kde pokračuje politická opozice mezi přívrženci stávajícího prezidenta Nicolása Madura a vůdce opozice Juan Guaidóa. Maduro je sice oficiálně podporován mimo jiné v Rusku, ale podle zdrojů agentury Bloomberg, začíná Moskva pochybovat o své schopnosti udržet situaci v zemi pod kontrolou.

Džabarov: Čas není na Madurově straně

Moskva nadále vyjadřuje veřejnou podporu Madurovi, ale zejména „situace venezuelské ekonomiky“ zbavuje venezuelského vůdce posledních stoupenců. Venezuelský prezident sotva může počítat s vojenskými zdroji, protože venezuelská armáda není připravena použít sílu proti spoluobčanům, kteří se účastní protestů, píše agentura.

„Bohužel, čas není na Madurově straně,“ říká Vladimir Džabarov, první místopředseda výboru pro mezinárodní záležitosti ruského parlamentu. „V situaci zhoršující se hospodářské krize se nálada ve společnosti může rychle obrátit proti němu," dodává.

Moskva připouští, že nemá příliš možností, jak svému spojenci pomoci. Zachránit situaci, pokud nebude fungovat krizi venezuelská ekonomika nebude jednoduché a vojenská pomoc není možná kvůli geografické vzdálenosti. Současně se sotva uvažuje o možnosti poskytnout Venezuele vojenskou pomoc, protože se jedná o ryze vnitřní konflikt, nikoliv o zahraniční zásah.

Nestabilita jako „dočasný jev“, nebo prostě „došly peníze“?

Po celá léta bylo Rusko společně s Čínou hlavním podporovatelem Madura, který nastoupil po Hugo Chávezovi. Poskytla zemi úvěry ve výši zhruba 17 miliardy dolarů, většinou prostřednictvím státního ropnému gigantu Rosněft, a snaží se hájit své zájmy proti intenzivnímu úsilí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zintenzivnil úsilí a sankce proti venezuelskému vůdci, což ochromuje ekonomiku země.Národní shromáždění v Caracasu kontrolované opozicí kritizovalo rostoucí roli společnosti Rosněft, kterou vedl silný Putinův spojenec Igor Sečin, který se podílela na fungování pěti venezuelských ropných podniků.

Společnost uvedla, že venezuelský státní výrobce ropy PDVSA minulý rok vyplatil polovinu svého nesplaceného dluhu společnosti Rosněft, který v závěru roku 2018 získal 2,3 miliardy dolarů. Společnost Rosneft získala v roce 2016 49,9-procentní podíl v dceřiné společnosti Citgo Petroleum společnosti PDVSA, která je zárukou půjčky ve výši 1,5 miliardy dolarů. V roce 2017 podepsala smlouvu o provozování dvou pobřežních polí zemního plynu. 

Zatímco tyto dohody mohly být zrušeny, protože nebyly schváleny zákonodárci, Rusko by mohlo vyjednat kompromis,“ řekl agentuře Dmitrij Rozental, odborník na Venezuela v Moskevském státním institutu pro latinskoamerické studie. Rosněft „neustále monitoruje politickou a ekonomickou situaci ve Venezuele", uvedl viceprezident společnosti Eric Liron v konferenčním hovoru s investory. Společnost považuje politickou nestabilitu za „dočasný jev“, který nemá významný dopad na své stávající projekty, uvedl.

Moskva již ale vyloučila, že by poskytla Venezuele další peníze, které by vedly k restrukturalizaci dluhů z minulosti.Rusko, které je také velkým vývozcem zbraní do Venezuely, je „velmi, velmi znepokojeno“ politickou situací v zemi, řekl listu Kommersant Dmitrij Šugajev, šéf Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Ruska. „Ale nemáme tendenci omezovat spolupráci,“ dodává vzápětí. „Demokratická Venezuela by byla lepší sázkou na ochranu ruských a čínských investic,“ řekl minulý týden vůdce opozice Juan Guaidó. Rusko i Čína již dostala potvrzení, že jejich investice budou zákonně ochráněny i po pádu Madura. Země se dostala do izolace, vojáci dostávají pobídky od Boltona

Dnes se v Montevideu, hlavním městě Uruguaye, se uskutečňuje setkání zástupců Evropské unie (EU) o situaci ve Venezuele. Brusel trvá i nadále na potřebě nových voleb pro překonání akutní politické krize ve Venezuele. Na schůzi se účastní také zástupci Bolívie, Kostariky, Ekvádoru a Mexika, kteří stojí víceméně na Madurově straně.

Moskva podporu Venezuelu, ale... Madurova legitimita je zpochybněna

Moskva nadále podporuje Maduro, ale ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru se svým venezuelským protějškem vyzval strany, aby hledaly možnosti dialogu s cílem překonat situaci. Rozhovory mezi venezuelskou vládou a opozicí jsou jedinou cestou, jak se dostat z krize „jinak, bude to jednoduše taková změna režimu, kterou Západ již mnohokrát rozdmýchal,“ řekl Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí při své úterní návštěvě v Tádžikistánu.

Není známo, do jaké míry se ruští diplomaté v Caracase setkávají s opozicí, ale vzhledem k situaci v zemi to nelze vyloučit, řekli agentuře analytici v Moskvě. Navzdory skutečnosti, že Maduro má také stále značnou podporu, Venezuela je nyní ve skutečnosti v izolaci, protože většina zemí Evropské unie, ale především Spojené státy prohlásily, že je Maduro prezidentem nelegitimním.

Washington také vyvíjí tlak na vojáky, kteří dosud stojí za Madurem. John Bolton, americký poradce pro národní bezpečnost uvedl, že Washington hodlá odstoupit od sankcí pro vysoce postavené venezuelské vojáky, kteří vyjádří podporu opozičnímu vůdci republiky Juan Guaidóvi. „Maduro dnes ovládá zemi, ale má každý den méně vlivu, protože jeho legitimnost je zpochybněna," tvrdí politolog Rozental. „Jeho šance na to, že zůstane u moci, blednou,“ dodává.

Rusko se pomalu smiřuje s tím, že Maduro padne. „USA a její spojenci v tomto regionu i mimo něj jsou odhodláni Madura vyhnat, zatímco Rusko nemůže riskovat významnou konfrontaci na dvorku Washingtonu,“ míní Ivan Konovalov, ředitel Centra strategických trendů v Moskvě. „Koncem konců, on nebude Guaidó pro Rusko až takovou tragédií," soudí.

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat