translate - traduire

čtvrtek 17. ledna 2019

Priscilla proti Éricovi? „Rozhněvaná Francie“ hlásí rozvod mluvčích „žlutých vest“ v přímém přenosu. Co bude dál?

> politika > Francie > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 15. ledna 2018.Hnutí „žlutých vest“ nemá vůdce, ale má hned několik postav. Mezi mluvčími se v posledním čase vyprofilovali zejména dva: Priscilla Ludosky a Éric Drouet. Francouzská média s odkazem na jejich sdělení na sociální sítí ale ohlašují jejich „rozvod“.

Mají stejný věk, 33 let, a stejné odhodlání. Žena a muž, dvě tváře, jež jsme byli zvyklí vídat v souvislosti s hnutím „žlutých vest“ nejčastěji: Priscilla Ludosky a Éric Drouet. Zatímco Priscilla Ludosky, podnikatelka v oblasti biokosmetiky, původem z Martiniku, stála za první peticí proti zvyšování cen pohonných hmot, Éric Drouet, řidič kamionů, proslul zejména svými rychlými komunikačními postupy – a dvěma policejními zadrženími. Oba bydlí v departementu Seine-et-Marne, jež leží v centrálním regionu Île-de-France, jejíž součástí je i hlavní město Paříž.

Z původních osmi vyhlášených mluvčích, byli právě oni dva přijati ministrem Françoiserm de Rugym na ministerstvu ekologické a solidární transformace 27. listopadu.

Pondělní rozvod: stres a dva facebookové účty


Toto pondělí v dějinách se bude v dějinách „žlutých vest“ psát jako o dni „rozvodu“, píše veřejnoprávní rozhlas France Inter. „Jsem konečně volná, abych mohla říct, že již nepracuji více s Ércem Drouetem týdny z důvodu jeho chování a počítám, až to všechno skončí, že vysvětlím všechno udělal, aby poškodil hnutí,“ napsala Priscilla Ludosky na svém facebookovém účtu. text ale po kritice další den smazala.

Dosud se jejich vzájemné spory odehrávali kolem místa, kde se mělo uskutečnit „deváté dějství“ manifestace, a jaký význam pro lokální mobilizaci má Bourges oproti Paříži. Spory se ale prohloubily ve chvíli, kdy dvě stránky ne Facebooku nesly náhle stejný název: France en colère (Rozhněvaná Francie), kterou dosud administrovala Priscilla Ludovsky a stejnojmenná skupina France en colere !!! (s třemi vykřičníky!!!), kterou založil také Éric Drouet.

Když Priscilla obvinila Érica z vyhrožování, ten okamžitě natočil video na svým osobních stránkách, kde vysvětlil, že za tím stojí jeho obvinění a soud, který ho má pro svolávání nepovolené manifestace 22. prosince, a „ozbrojování“, jež sám Drouet označil za pietní aktu na památku obětí, kterou ale policie vyhodnotila jinak - Drouet tak byl zadržen a noc strávil v zadržení, souzen má být 15. února.

„Tu skupinu jsme založil před pěti nebo šesti měsíci, oni ji založili před několika týdny. Z toho důvodu všechno mi tím jen přitíží, a tím pádem i poslouží při mém soud 15. února,“ vysvětlil, zejména s odkazem na svolání „nepovolené manifestace v Bourges“, kterou organizovala Priscilla, jež ale tvrdí, že jeho „chování“ bylo již problematické „týdny“.

S úmyslem, aby se hnutí „pohnulo dál“, vyzvala Priscilla k podpisu nové petice, do níž byly zahrnuty základní požadavky na referendum občanské iniciativy, snížení daní „prvních potřeb“ a snížení „plateb privilegovaných poslanců a vysokých funkcionářů“. Ta byla dosud podepsána téměř 15 000 osobami. Po kritice ze strany internautů, že oba na veřejnosti „perou špinavé prádlo“, svůj původní text proti Éricovi sama Priscilla stáhla.

Apolitická východiska, politické požadavky

Priscilla Ludosky, původně označovaná za „anonymní řidičku“, je specializovaná v oblasti biokosmetiky a aromaterapie. „Když jsem viděl, že moje plná nádrž se zvedla ze 45 na 70 euro, snažila jsem se zjistit, z čeho je tvořena ta cena. Uvědomila jsem si, že vláda se může chovat tak, že sníží zdanění. A o tohle jsem ji přesně požádala,“ vysvětlila v bulvárním listu Le Parisien koncem října loňského roku. Její petice, kterou zavěsila na stránkách Change.org koncem měsíce května, prošla téměř bez povšimnutí.

Až do chvíle, kdy si toho všiml Éric Drouet, který tuto „událost“ zveřejnil na Facebooku. Během několika dní petice dosáhla 300 00 podpisů, dne se rychle v polovině listopadu dostala na 1 milion, dnes se již blíží ke 2 miliónům. A právě Drouet, řidič kamiónu, stál také za první manifestací, kterou ohlásil koncem října, a jež se odehrála 17. listopadu.

Sestávala z blokády silnic na protest proti zvyšování cen. Tuto první manifestace podpořilo 54 000 osob a 189 000 projevilo „zájem“. „Mluvili jsme spolu po telefonu, a řekli jsme si, že toho máme dost, abychom platili pořád jen daně a daně a dívali se, jak ceny dál rostou,“ vyprávěl jeho kolega Bruno Lefevre na CheckNews koncem října.

Éric Drouet se objevil, stejně jako Priscilla Ludosky, v několika televizních vysíláních. Drouet nejprve založil 25. listopadu novou stránku na Facebooku s názvem France enervée (Vynervovaná Francie), na níž zveřejňoval své zprávy. Po 17. listopadu založil s Priscillou Ludosky „novou událost“, v níž vyzvali k pochodu na Paříž následující sobotu 24. listopadu. Podíl účastníků poklesl na 36 000, zvýšil se ale na 209 000 počet „zájemců“.

Mezi prvními „osmi mluvčími“ byli vedle Priscilly Ludosky a Érica Droueta, zmiňováni také: Maxime Nicolle (alias Fly Rider), Mathieu Blavier, Jason Herbert, Thomas Miralles, Marine Charrettová-Labadiová, Julien Terrier. Ti vytvořili koncem listopadu „oficiální komuniké žlutých vest“, jež se vzápětí objevilo na Facebooku, s cíle setkat se s „prezidentem, premiérem a jeho vládou“. Jejich věk se pohybuje v průměru mezi dvaceti třiceti lety a zahrnuje rozdílné profese od studentů (a výrobce džusu) po servírku a podnikatele. Prezident, ani premiér je nepřijali, i když se oba vyjádřili ve svých vystoupení chápavě.

Mluvčí vlády Benjamin Griveaux podmiňuje setkání s „upřímnými Francouzi“, kteří nemají snahu svrhnout vládu a prezidenta, což se ve vyjádřením často objevuje. Sám Éric Drouet již 8. prosince vyzval k útoku na Élysejský palác.

Žádné komentáře:

Okomentovat