translate - traduire

pondělí 5. září 2022

Může Itálie nakazit Evropu? Salvini žádá přehodnocení sankcí vůči Moskvě

> politika > Itálie > Evropa > Rusko > sankce

Přituhuje. Předvolební kampaň v Itálii nabírá na obrátkách: radikálně pravicový vůdce Matteo Salvini, předseda Ligy, a jeden ze členů možné vítězné koalice, zpochybnil význam západních sankcí vůči Rusku.
 
„Fungují sankce? Ne. K dnešnímu dni jsou ti, kteří byli sankcionováni, vítězi, zatímco ti, kteří sankce přijali, jsou na kolenou. Někdo v Evropě se zjevně přepočítal: přehodnocení této strategie je klíčem k záchraně pracovních míst a podniků v Itálii,“ napsal na svém twittrovém účtu ze 3. září.

Zatímco Rusko zvyšuje tlak na Evropskou unii (EU) oznámením úplného uzavření plynovodu Nord Stream 1, Matteo Salvini vyvolal kontroverzi a vráží klín do jednoty EU. Jeho tweet vyvolal v Itálii řadu nesouhlasných pobouřených reakcí, počínaje reakcí jeho spojenkyně a rivalky Giorgie Meloniové, píše liberálně-levicový list La Repubblica.

„Itálie nebude slabým článkem Západu," prohlásila Meloniová, šéfka Bratři Itálie (FdI), kteří stojí před volbami 25. září na čele průzkumů veřejného mínění. Samotná Meloniová, jež usiluje o premiérský posty se v poslední době snaží vymezit proti označením, že dosud nepřekonala dědictví fašistické Itálie a odmítá označení svého uskupení jako postfasistické.

Tato názorová výměna „slibuje horký říjen“ uvnitř pravicové koalice, která by se mohla dostat k moci, soudí La Repubblica. Noviny poznamenávají, že Salvini „se stále větší vášní vydává prohlášení za prohlášením s argumenty těch, kteří chtějí vést dialog s Ruskem. Potvrzujíce obavy […], že by se mohl stát slabým článkem, kterého využívá Moskva v politické kampani, kterou vede na Západě v energetické otázce".

Italové při volbách řeknou, na které straně mocenské a politické války se nacházejí Nejtvrdší odpověď na Salviniho tweet přišla od Enrica Letty, lídra středolevé Demokratické strany PD), zmiňuje liberálně- pravicový deník Corriere della Sera.

„Myslím, že Putin by to nemohl říct lépe," odpověděl na svém twitteru. „Salvini, který podporuje Putinovy ​​teze, je skutečným nebezpečím pro naši zemi."

Letta od pádu vlády národní jednoty Maria Draghiho varuje, že by se mohla Itálie stát místem nákazy pro celou Evropu. Naposledy s touto pozici vystoupil v rozhovoru pro španělský liberálně- levicový list El País.

Žádné komentáře:

Okomentovat