translate - traduire

úterý 13. září 2022

Smrt královny Alžběty II. předjímá konečný rozchod s imperiální Británií

> politika > civilizace > smrt Alžběty II.
Konec jedné éry. Žijeme  okamžiky slavnostních poct a parádou nadcházejícího pohřbu a korunovace. Smrt královny Alžběty II. se zároveň shoduje s obdobím obzvláště intenzivní nejistoty a úzkosti ohledně místa Británie ve světě.

V dubnu 1947 pronesla princezna Alžběta z Kapského Města rozhlasový projev ke svým 21. narozeninám. Projev, známý jako kanonický výraz smyslu pro povinnost, poznamenal celou její vládu, píše Jeremy Cliffe v britském levicovém týdeníku The New Statesman.

„Prohlašuji před vámi všemi, že celý můj život, ať už bude dlouhý nebo krátký, bude věnován vaší službě a službě naší velké císařské rodině, ke které všichni patříme."

Dnes je tento projev vnímán jako svého druhu „artefakt vzdáleného světa", ve kterém ještě mohla jako následnice britského trůnu zasvětit svůj život „naší velké císařské rodině“, neboť jak řekla, „celé impérium naslouchá“. Byl to čas, kdy ještě stále žilo a dýchalo globální britské impérium. V té době byla Alžběta ještě dcerou indického císaře, tohoto titulu se její otec vzdal v srpnu téhož roku při vyhlášení indické a pákistánské nezávislosti.

Jak píše historik David Edgerton ve své knize The Rise and Fall of the British Nation (Vzestup a pád britského národa), „v době, kdy byla v roce 1953 korunována, implicitní unitární impérium již zaniklo“. Alžběta II. však ještě nastoupila na trůn jako stále víceméně post-imperiální monarcha.

Po celou dobu své vlády, zůstala královna ještě dlouho, jak se později ukázalo, lidským spojením s tou starou imperiální Británií – původní globální Británií – a jejími ctnostmi a principy, ať již skutečnými nebo domnělými, této země a její říše. Její smrt vnesla do tohoto vztahu přerušení.

Přerušení onoho posledního živého spojení s realitou, která je zároveň dávno pryč, a přesto stále definuje dnešní Británii a nejistotu její budoucnosti ve světě. Tyto nejistoty nepochybně nabudou nové ostrosti, až se země vyrovná s koncem druhého alžbětinského věku a s perspektivou toho, co bude dál.

Přesné detaily královnina pohřbu musí být ještě veřejně potvrzeny, ale očekává se, že kočár s její rakví bude do Westminsterského opatství tažen námořníky Královského námořnictva. Tak tomu bylo na královských pohřbech od Viktorie v roce 1901, neboť tradice hovoří o úzkém vztahu mezi monarchií, námořnictvem a impériem v srdci britské historie již od prvního alžbětinského věku.

Bylo to v tomto přechodném věku, mezi ztrátou posledního kontinentálního majetku Anglie (Calais, v roce 1558) a založením své první trvalé kolonie v Novém světě (Jamestown, v roce 1607), kdy anglický stát přijal strategii dvou částí.

Tak bylo následně definováno Spojené království na další staletí. Za prvé, ve snaze postavit evropské mocnosti proti sobě, aby se zabránilo vzniku kontinentálního hegemona, který by svou silou dokázal překročit Lamanšský průliv; a za druhé, využít míru a stability, kterou první strategie zaručovala, obrácením se směrem k oceánům, a získání námořní nadvlády potřebné k vytvoření a udržení kontroly nad globální obchodní říší.

To byla Británie, do které se Alžběta narodila v dubnu 1926 , pouhých pět let poté, co Britské impérium dosáhlo svého územního vrcholu. Byla to země, definovaná imperiálním kapitalismem, obchodními přístavy a sítěmi pokrývajícími celou zeměkouli a imperiální mocí, obrovskou sítí vojenské síly, o kterou se tyto sítě opíraly.

Její dědeček, Jiří V., seděl na trůnu „z milosti Boží, Spojeného království Velké Británie a Irska a britských dominií za mořem král, obránce víry, císař Indie“. U stolu Stanleyho Baldwina, předsedy vlády, seděl nejen ministr zahraničí, ale i ministr zahraničí pro Indii a ministr pro kolonie. Britské námořní základny zdobily mapu světa, od Malty, přes Bermudy a Kapské Město až po Aden, Bombaj a Singapur.

Toho roku 1926 se britské dělové čluny plavily po řece Jang-c'-ťiang a během obchodního sporu střílely na město Wan-čou. Bylo to také v roce, kdy se George Orwell, čtyři roky ve službě jako císařský policista v Brity kontrolované Barmě (nyní Myanmar), přestěhoval do Moulmeinu, kde si později vzpomněl: „Byl jsem nenáviděn velkým počtem lidí – byl to jediný čas v mém životě, kdy jsem byl natolik důležitý, aby se mi to stalo“.

Následující rok vyšla publikace admirála GA Ballarda: Rulers of the Indian Ocean (Vládci Indického oceánu), v níž bezstarostně tvrdí, že „pro pokračující pokrok civilizace na celé východní polokouli by bylo užitečné, aby nadvláda [britské námořní síly v Indickém oceánu] zůstala dlouho efektivní".

Zatímco v roce 1952, kdy Alžběta II. nastoupila na trůn ve věku 25 let, velká část tohoto světa upadala, je pozoruhodné, kolik z toho vydrželo až do prvních let její vlády. V době její korunovace v následujícím roce velká část západního pobřeží Indického oceánu stále patřila Britskému impériu: od dnešních Spojených arabských emirátů přes Omán a Jemen po Somálsko, Keňu a Tanzanii.

V Africe se dalo cestovat po souši ze Sahary na Mys, aniž byste opustili britské kolonie a panství. Říše stále zahrnovala takové kolonie jako Malajsko (nyní Malajsie a Singapur), Cejlon (nyní Srí Lanka), Kypr, Malta a Nigérie. Většina se osamostatnila až v 60. letech 20. století.

Královnina časná vláda byla dosud poznamenána živoucímu viktoriánskými a edwardovskými postavami, v jejich okázalosti doslova čistými produkty císařské Británie. Winston Churchill, její první premiér, se narodil v roce 1874 a poprvé zažil válku nikoli během první světové války nebo dokonce búrské války, ale v roce 1897 jako novinář pokrývající povstání Mohmandů (předchůdců dnešního Talibanu) na severozápadní hranici tehdejší britské Indie.

Alan „Tommy“ Lascelles, první soukromý tajemník královny, se narodil v roce 1887 a sloužil jako pobočník guvernéra Bombaje. Její první australský premiér Sir Robert Menzies se narodil v roce 1894 a hrdě se označoval jako „Brit až po své boty“.

Také v ekonomických záležitostech stará imperiální Británie ještě nebyla pryč. Vzhledem k tomu, že Evropa stále zametala válečné trosky, spoléhala se země na své staré imperiální sítě ve velké části svého obchodu. Britský obchodní kapitalismus zůstal, jak říká Edgerton, „přinejmenším do 60. let jedním ze tří hlavních kapitalismů na světě“.

Byla to doba před deindustrializací, kdy severní města jako Liverpool byla stále baštami Konzervativní strany, která se pod Churchillem vrátila k moci na národní úrovni v roce 1951 na základě manifestu, který se zavazoval: „Abychom podpořili obchod v rámci Impéria, budeme udržovat imperiální preference… Na našem domácím trhu bude mít výrobce pro Říši druhé místo za domácím výrobcem.“

Tato raná léta druhého alžbětinského věku se shodovala s prvními kroky na kontinentu směrem k Evropské unii, se založením Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO) v roce 1951 a založení Evropského hospodářského společenství (EHS) v roce 1951. 1957. Británie to tehdy vyjádřila - ne z nějaké vášnivé opozice, ale spíše z klidného, ​​téměř výchozího předpokladu -, že tato kontinentální iniciativa není něčím pro oceánskou, imperiální Británii. („Pokaždé, když si musíme vybrat mezi Evropou a otevřeným mořem, vždy si vybereme otevřené moře,“ řekl Churchill osobně Charlesi de Gaullovi v předvečer dne D v roce 1944).

Dějiny Hugo Younga o místě poválečné Británie v Evropě, (Toto požehnaně spiknutí), popisuje, jak rozhodnutí z roku 1950 nevstoupit do ESUO následujícího roku „sotva způsobilo sotva otřes v britské veřejné politice“.

Tyto instinkty – a skutečný Churchillův citát – se Británii vrátily, když opožděně usilovala o členství v EHS. V roce 1963 se tehdejší prezident de Gaulle postavil proti žádosti země s odůvodněním, že jde o zemi obchodníků, nikoli zemědělců, „ostrovní, námořní a spojenou svými burzami, svými trhy a zásobovacími trasami s nejrozmanitějšími a často nejvzdálenějšími zeměmi a národy“. I když to bylo spíše opovržlivé, byl to výstižný popis, i když takový, který lépe vyhovoval Británii v době korunovace než v rychle se měnící postimperiální zemi deset let po nástupu vlády Alžběty II.

Královna nebyla politická osobnost. Ústředním smutné její vlády byla pevná disciplína, s níž se během sedmi desetiletí bouřlivých změn podřídila přísným podmínkám britského ústavního pořádku. Ale byla zároveň symbolem s politickým ohlasem, především jako kotva, která připoutala zemi, která se vyvíjela dál a dál od toho, co bylo na počátku 50. let až do této doby, ale i v souladu s tím, co bylo předtím.

Jistě, ten starý imperiální svět žil a žije dosud dál v určitých aspektech britského života. Zkušenosti z námořního impéria utvářely strukturu země, z níž většina zůstala dodnes. Pro cizince, kteří navštíví zemi poprvé, je možná nejviditelnější věc na Británii, a to zásadně a výrazně, viktoriánsko-edwardovsko-meziválečný charakter jejích měst, budov a institucí.

Historik Dominic Sandbrook ve své vynikající knize The Great British Dream Factory (Velká britská továrna na sny) demonstruje, kolik osobností a tropů britské populární kultury má kořeny ve fantazii staré imperiální Británie (James Bond je v podstatě viktoriánský dobrodruh v podobě Flashmana, Harry Potter čerpá ze Školních dnů Toma Browna, Dr Who je jedna velká pocta HG Wellsovi).

Tato stará Británie utvářela to, jak Britové vidí sami sebe a své národní rysy a jak je vidí i někteří lidé zvenčí. Německý zahraniční zpravodaj-veterán Thomas Kielinger v roce 2015 psal o hlubokých kořenech složitého vztahu Británie s kontinentální Evropou: „Velká Británie pochází z námořní historie, je hluboce zakořeněna v DNA národa. Zákony na souši se liší od zákonů na volném moři, kde neustále se měnící podmínky větru a počasí vyžadují přizpůsobivost a flexibilitu.“

Stoický a rezervovaný způsob královny z ní učinil ještě lepší ztělesnění takových aspektů obrazu země a jejího sebeobrazu. Kulturní jazykové a historické vazby na bývalá území říše ztělesněné monarchií pravděpodobně pomohly Británii přizpůsobit se rozmanité, multietnické populaci – včetně velkého počtu příchozích z těchto bývalých kolonií – lépe než většina ostatních západních zemí.

Čím déle však trvala druhá alžbětinská éra, tím vzdálenější byla ta stará Británie a starý svět, který obývala. Kolonie získaly nezávislost, země se integrovala s evropským kontinentem, průmysl imperiální éry ustoupil službám a novým socioekonomickým rozdílům, stoické námořní národní chování ustoupilo něčemu jinému, více individualističtějšímu a drsnějšímu.

Staré imperiální hospodářské sítě se ukázaly jako relativně skromné ​​komerční využití (Indie dnes dováží více z Belgie než z Velké Británie). Progresivní společenské změny přinesly dávno opožděné zpochybňování zabílených příběhů o Britském impériu a mnoha temných kapitolách jeho historie. Brexit, výraz této odlišnosti, kterou Kielinger a De Gaulle identifikovali, ještě nevyvolá bukanýrskou národní obnovu slibovanou v době referenda v roce 2016.

Jak se země měnila, rostla přitažlivost a osobitost královské národní loutky, stále zakořeněné v jistotách minulosti. Není asi žádným překvapením, že veřejnost projevila největší ambivalenci vůči královně v 90. letech, v dekádě předpokládaného konce dějin a nového post-thatcherovského, cool-británského (a ukázalo se, že arogantního) výbuchu národních sebevědomí.

Je podobně logické, že její popularita se vrátila zpět, protože nepokoje na počátku 21. století obrátily zemi zpět, nikoliv k nostalgii jako takové, ale k opětovnému zapojení se do otázek, odkud se vzala, k čemu vlastně bývala, a měla být a co by teď vůbec mělo být. Alžběta II. byla poslední obranou proti jakémusi postimperiálnímu syndromu fantomatických končetin na národní úrovni, tedy pocitu, že části těla již nejsou připojeny.

Nyní je pryč a její vláda, prominentní součást současnosti Británie po celý život většiny její současné populace, přešla do historických knih. Poslední živé spojení s pozdní a bezprostředně postimperiální minulostí země, s Británií Churchilla a Baldwina, Lascellese a Orwella, už nežije.

Zdá se být až příliš zřejmé, že její smrt se shoduje s obdobím obzvláště intenzivní nejistoty a úzkosti ohledně místa země ve světě, jejího ekonomického modelu, její identity a budoucí ústavy a samozřejmě i budoucnosti samotné monarchie (již výrazně kolísající v některých jeho posledních a ještě zbývajících říších) a  Commonwealthu.

Takže konec jedné éry. Ale také potvrzení pomíjející éry, která se z velké části odehrála před desítkami let. Tento okamžik bude v příštích dnech slavnostně vyznačen poctami a parádou nadcházejícího pohřbu a korunovace. Jakmile tohle však pomine a vláda krále Karla III . bude již pevně v běhu, jistě přijde čas, v němž se bude přesněji rýsovat národní přehodnocení a přizpůsobení.

Žádné komentáře:

Okomentovat