translate - traduire

čtvrtek 22. prosince 2022

Nikdo dlouhou válku na Ukrajině nevyhraje

> politika > > geopolitika > Ukrajina > Rusko > Západ > esej ve Foreign Affairs
Západ se musí vyvarovat chyb první světové války, a přijít dosti  urychleně s 
plánem, jak válku na Ukrajině ukončit. Jinak hrozí, že válka bude velmi dlouhá.

Válka na Ukrajině trvá již přes 300 dní. Jaký bude její konec? Nadešel konečně, s příchodem zimy, okamžik na nové návrhy na diplomatické aktivity? Zvláště, když vítězstvím si není - navzdory válečné rétorice - vůbec nikdo jistý,?

Esej Vladislava Zuboka, profesora na London School of Economics v Londýně, nabízí na portálu Foreign Affairs, nedogmatický námět na podmínky ke vzniku mírového plánu.

V listopadu 2022 generál Mark Milley, předseda Sboru náčelníků štábů USA, vyvolal zděšení, když prohlásil, že válku na Ukrajině nelze vyhrát čistě vojenskými prostředky. 

Co tím chtěl Milley říct?

Kdy přijde úplné vítězství?
Milley naznačil, že Ukrajina je nyní sice v pozici síly, ale že letošní zima by mohla být tím správným okamžikem pro zvážení mírových rozhovorů s Ruskem. Připomněl také situaci během první světové války, kdy odmítnutí protivníků vyjednávat, vedlo ke ztrátám dalších milionů životů. 

Jasně tím naznačil, že neschopnost „chopit se“ okamžiku by mohla vést k mnohem většímu lidskému utrpení.

Jeho poznámky zpochybnily nejen postavení Kyjeva, ale také mnoho jeho západních podporovatelů, včetně Polska, Pobaltí, Severní Ameriky a Spojeného království, které podpořily snahu Ukrajiny o úplné vojenské vítězství.

Ukázkou takového přístupu je postoj estonská premiérky Kajy Kallasové, která argumentuje ve Foreign Affairs slovy: ,,Jediná cesta k míru je vytlačit Rusko z Ukrajiny.'' Jaký by podle ní měl být další postup? Cílem by mela.byt ruská porážka, ukrajinské členství v NATO, soud s ruským politickým a vojenským vedením za jejich válečné zločiny, a konečné zaplacení škod – takové jsou nezbytné podmínky pro uzavření mír, uzavírá. Desetibodový mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, představený v listopadu, zaujímá stejný přístup.

Pokud byly pro někoho Milleyho komentáře kontroverzní, nelze si nevšimnout, že poukazovaly na mnohem větší problém, než je hledání úplného vítězství. Úplné vítězství by totiž mohlo vyžadovat velmi dlouhou válku a znamenalo by rovněž, že její konečné trvání bude záviset na politických faktorech, které budou mimo kontrolu Západu.

Pro ty, kteří dnes volají po úplném vítězství,možná zapomínají, že Západ bude muset jednoduše nadále zásobovat Ukrajinu: zbraněmi a zdroji, které potřebuje k pokračování v boji, a čekat, až konečně Rusko prohraje - a v ideálním případě odejde i Putin.

Ale drtivá opotřebovací válka už byla nesmírně škodlivá, jak pro Ukrajinu a Západ, stejně jako pro Rusko. Více než šest milionů Ukrajinců bylo dosud nuceno uprchnout, ukrajinská ekonomika je ve volném pádu a rozsáhlé ničení energetické infrastruktury země hrozí tuto zimu humanitární katastrofu. I nyní je Kyjev závislý na finanční podpoře života, a své operace, udržuje se pouze prostřednictvím miliard dolarů pomoci ze Spojených států a Evropy. Náklady na energii v Evropě kvůli narušení obvyklých toků ropy a plynu dramaticky vzrostly.

Jaká je situace na bojišti? Ruské síly se přes značné neúspěchy přeskupily a nezhroutily se. Nejlepším věrohodným výsledkem pro Ukrajinu by byl ústup ruských sil k liniím kontroly, které existovaly před invazí v únoru 2022. Ale i kdyby byli Rusové smeteni zpět do stavu quo ante, mnoho Ukrajinců se obává, že Moskva se prostě stáhne a znovu přeskupí, čeká jen na další příležitost k invazi. Není tedy v žádném případě jasné, že by k zajištění výsledného míru stačilo vojenské odstrašení.

Západu chybí zatím ucelený politický plán, jak skoncovat s utrpením, a ujistit Ukrajince, že Rusko nezahájí - při nejbližší příležitosti - novou válku, když Putin zůstane u moci.

Příměří a vyjednávání o míru musí podle autora stati ve Foreign Affairs vycházet z oboustranných ústupků. Proces, který se dnes zdá nemožný, neboť obě strany na své neústupnosti postavily své postoje.

Plán by měl zahrnovat, aby Rusové přijali porážku, ale také to, aby Ukrajinci uznali, že úplné vítězství může být pro ně zkrátka nedosažitelné. Předpokladem k tomu je ale ještě jedno: západní veřejnost bude muset přijmout konec ruského statusu vyděděnce a jeho „návrat do Evropy“. Zároveň ale - a to při nejbližší příležitosti - by měl Kyjev dostat důvěryhodné bezpečnostní záruky..

Jinými slovy, Západ musí formulovat hlavní politickou vizi, která zabrání přání Ukrajiny a jejích nejvěrnějších příznivců rozbít a neutralizovat Rusko. Pokud se Spojeným státům a jejich partnerům nepodaří vytvořit takový plán, šance pro Milleyho scénář neporostou: Opotřebovací válka, nebezpečí eskalace a katastrofy a neklidné následky války budou i nadále ve hře.

Přestože Rusko postrádá širokou a hlubokou podporu, které se Ukrajině dostalo od svých partnerů a spojenců, je silnější, než by mnozí předpovídali.

Hrozí krvavá patová situace
Jeho armáda, ekonomika a vůdce se zdají být stabilní. Přestože byla ruská armáda znechucena opakovanými porážkami, zatím přežila. Nadcházející zima bude zásadní zkouškou schopnosti ruské armády vydržet, ale vojenští experti její kolaps nepředpovídají. Ke změně tohoto hodnocení by bylo zapotřebí mnohem více porážek a ústupů.

Totéž platí o ruské ekonomice. Mnozí sebevědomě předpovídali, že ruský obchod a průmysl budou rozdrceny tíhou sankcí uvalených západními vládami. Takový extrémní ekonomický tlak, jak bylo naznačeno, by mohl být dostatečný k tomu, aby přinutil Moskvu stáhnout se z Ukrajiny. Ekonomický tlak ale málokdy stačí k ukončení války. Ruská ekonomika se v roce 2022 zmenšila, ale jen o tři procenta, což je výrazně méně, než někteří předpovídali, a její finanční systém se ukázal jako udržitelný a makroekonomicky stabilní.

Rusko je odříznuto od mnoha západních dodavatelských řetězců, ale má extrémně velký přebytek běžného účtu, což umožňuje společnostem a vládě v zemi najít většinu toho, co potřebují, jinde. Během studené války, sankce nedonutily Moskvu stáhnout se z východní Evropy a dnes pravděpodobně nepřinutí Rusko stáhnout se z Ukrajiny. 

Cenový strop pro ruskou ropu stanovený G-7 na začátku prosince může zasáhnout ruské dovozní příjmy, ale ani západní optimisté si nejsou jisti, jak efektivní to bude. Pokud navzdory tlaku Západu zůstane ruská válečná mašinérie financovaná a vybavená, výsledkem bude krvavá patová situace.

Putin si jako hlavní strůjce této války uvědomuje i potenciální důsledky porážky. Jeho špatné pochopení historie Ukrajiny a Ruska ho vedlo k předpokladu, že jeho invaze zažije rychlý úspěch. Ale i když Putin možná špatně chápe původ ukrajinského národa, jeho pochopení důležitých lekcí dvojitého kolapsu ruského a sovětského státu je silné. 

Ruská říše padla v roce 1917, kdy její vládce, car Mikuláš II., abdikoval. Sovětský stát se zhroutil poté, co ho vojenští a bezpečnostní vůdci prezidenta Michaila Gorbačova zradili a on ztratil kontrolu nad hlavním městem.

Ruská odolnost a Putinova podpora
Putin se ujistil, že má i nadále pevnou kontrolu nad armádou, bezpečnostními službami a ruským obyvatelstvem. Hlavní město je klidné a dobře živené a Kreml zajistil, aby poblíž nebyla umístěna žádná armáda nešťastných branců,

V tuto chvíli většina Rusů nadále podporuje ruskou vládu a nejsou připraveni přijmout porážku. Mnozí považují Krym a jeho baštu Sevastopol za hodné boje. A pro mnohé zůstává Putin garantem ruské suverenity a stability. Pro elitu , a dokonce i pro mnoho obyčejných Rusů, je výsledek, o kterém Ukrajinci a jejich podporovatelé sní – porážka ruské armády a pád Putina – politickou noční můrou, hrozící ekonomickým chaosem a bezprávím.

Vzhledem k této komplikované dynamice v Rusku je nepravděpodobné, že by vojenské porážky mohly stačit k tomu, aby Kreml žádal o mír.

Ale současný přístup Západu jednoduše nechat válku pokračovat, byť morálně uspokojující a politicky populární, je riskantní. Vystavuje Ukrajince neustálým hrůzám konfliktu. Počet obětí a finanční náklady bojů budou nadále stoupat. Živí to Putinův narativ,, že Rusko je v existenčním boji se Západem, a podporuje přesvědčení ruských nacionalistů, že Rusko musí buď vyhrát, nebo zahynout.

Západní odsouzení ruských válečných zločinů nebude stačit ke změně ruského myšlení. Přestože rostoucí počet Rusů již nedůvěřuje vlastní vládě a médiím, nevěří ani svým západním protějškům.

Dnes mohou ty ruské elity, které nedůvěřují záměrům Západu stejně jako Putinovým, považovat vyhlídky na mír za horší než pokračování války. Obyčejní Rusové mohou dobře souhlasit: přijali vysvětlení své vlády, že západní sankce byly uvaleny s cílem rozdrtit ruský lid.

Západní komentátoři dodali olej tomuto názoru argumentem, že Rusové musí být potrestáni za to, co jejich země udělala Ukrajině. Ti Rusové, kteří mají přístup k západním médiím na internetu, nepřijímají, že Rusko je „teroristický stát“ nebo „imperialistický národ“. Ruské elity a mnoho obyčejných Rusů věří, že je v jejich nejlepším zájmu shromáždit se kolem své vlajky.

Politická změna v autokratickém systému může být samozřejmě rychlá a úplná. Síla stárnoucího ruského diktátora spočívá v rozsévání a udržování strachu, apatie, cynismu a nedůvěry mezi elitami země. S dalšími ruskými porážkami a další mobilizací mohou miliony Rusů začít obviňovat Putina, stejně jako jejich předchůdci vinili cara Mikuláše a Gorbačova.

V kombinaci s krizí morálky, apatie a vyčerpání mezi vojáky by takový posun ve veřejném mínění mohl vyvolat politickou krizi. Byl by to okamžik, kdy by se ruské politické elity musely rozhodnout, zda přistoupí na kompromis se Západem, nebo budou bojovat až do konce.

V listopadu 1918 přesvědčilo Čtrnáct bodů amerického prezidenta Woodrowa Wilsona německé vedení, že s nimi bude spravedlivě naloženo, a přesvědčilo je, aby přijali příměří. Tento kompromis ukončil první světovou válku . Slabost německé armády a uvědomění si jejích vůdců, že Německo válku prohrálo, zvýšilo atraktivitu Wilsonových návrhů.

Místo aby dovolili vyhladit zbytky svých sil a napadnout jejich zemi, přijali Wilsonovy podmínky, které slibovaly, že Německo nepotrestá. To je přístup, který dnes Západ musí následovat. Západ musí být připraven nabídnout ruským elitám a obecné populaci plàn, která nastíní, jak mohou ukončit svou izolaci, osvobodit se od sankcí a odstranit svůj status vyděděnce.

Hole nestačí, nesmí chybět mrkev
Tento plán by měl začít vysvětlením rizik pokračování války. Mělo by být jasné, že Rusko nemůže vyhrát. Vojenské vybavení Ukrajiny dodané Západem je lepší a její síly jsou odhodlané. Pokud bude Moskva pokračovat v boji, utrpí proto více porážek a obětí a vystaví se rostoucímu nebezpečí katastrofálního a násilného kolapsu.

Plán musí jemně vysvětlit budoucnost Ruska, bude budoucností ekonomické degradace; riskuje, že se stane oslabeným závislým na Číně. Tím, že ruská vláda přijme, že musí ukončit válku, ušetří si ponížení při větším rozuzlení.

Pak musí plán načrtnout zisky, kterých Rusko dosáhne, pokud zvolí cestu deeskalace. Konkrétní obsah bude muset být určen diskusí, ale některé prvky jsou zřejmé.

Za prvé, slib, že po mírovém urovnání s Ukrajinou bude respektována ruská suverenita a integrita. Jakkoli to dnes může znít nepravděpodobně, měl by být svolán jiný rámec než NATO, aby zajistil ruské místo v evropské bezpečnostní architektuře. Přehodnotit Gorbačovovu vizi „společného evropského domova“, poznamenaného spíše sbližováním než odstrašováním a dnes odmítaného Západem i Ruskem, je nutností.

Zadruhé, plán musí potvrzovat, že západní vlády budou uznávat a respektovat ruské vedení za předpokladu, že Moskva bude důsledně dodržovat Chartu OSN a mezinárodní právo a také respektovat mezinárodní smlouvy, dohody a závazky Ruska.

Za třetí, Západ by měl stanovit časový plán pro vrácení zmrazených finančních aktiv Ruska poté, co budou splněny požadavky na demilitarizaci a stažení. Nakonec musí deklarovat, že po skončení války budou odstraněny všechny mezinárodní ekonomické překážky.

Až dosud Západ používal pouze hole, aby donutil Rusko zastavit válku. Plán musí obsahovat také nějakou mrkev. Cesta k mírovému urovnání by měla být spojena s postupným rušením sankcí. Ale možná největší mrkev je mezinárodní legitimita.

Západ bude muset přiznat mezinárodní uznání některým lidem a skupinám, které tvoří součást dnešního režimu. Ruská strana na budoucích mírových rozhovorech se nebude skládat jenom z demokratů, protiválečných aktivistů a vůdců v exilu. 

Příslušníci armády a ruské byrokracie nevyhnutelně zasednou k jednacímu stolu. Poskytnout alespoň některým ruským vůdcům, kteří se rozhodnou pro mír, možnost volby mezi Haagským tribunálem a možností podílet se na vytvoření nového mírového Ruska, by bylo silným stimulem pro cestu k míru a ukončení války. .

Vize poválečného Ruska by měla být v souladu se západní vizí poválečné Ukrajiny, aniž by se oslabila hranice mezi agresorem a obětí. I když západní populace bude vyžadovat určité přesvědčování, bude mnohem obtížnější přesvědčit Ukrajinu, aby souhlasila s plánem a mrkví pro Rusko.

Zelenského plán se zaměřuje na spravedlnost a odplatu pro Ukrajinu; je to všechno o donucení Ruska, aby vyhovělo. Ukrajina a její východní spojenci nechtějí pustit Rusko z háku a jsou proti jakýmkoli bezpečnostním zárukám vůči Moskvě. Budou požadovat, aby mírové podmínky byly vyhlášeny až poté, co Rusko přijme svou porážku, a možná i poté, co bude Putin pryč.

Americká vláda a další západní mocnosti musí ale vysvětlit, že takový absolutistický přístup jen prodlouží boje a utrpení samotné Ukrajiny. Zveřejnění plánu směřujícího k vyjednávání nyní, zatímco Putin pokračuje ve své barbarské válce a miliony Ukrajinců trpí, nepředstavuje snahu po uklidnění Ruska ani schvalování agrese Moskvy. Zveřejnění by bylo naopak prozíravé, ne-li strategické,

***

Krym je problém. Ukrajinci jsou odhodláni dobýt zpět poloostrov, který oprávněně považují za ukradené ukrajinské území a předmostí pro ruskou agresi. Západ má však vážné důvody se obávat, že Putin udělá vše, co bude potřeba, aby zabránil pádu Krymu.

Poloostrov je největší překážkou jakýchkoli rozhovorů mezi Moskvou a Kyjevem. Výslovný požadavek Západu vrátit Krym jako podmínka mírových rozhovorů jen přiměje více Rusů, aby se postavili na stranu války. Někdy je moudřejší strategií ponechat neřešitelné téma pro budoucí jednání.

Ukrajině bezpečnost, Rusku budoucnost
Čím déle tato válka trvá, tím horší jsou její důsledky. První světová válka svrhla velké říše a dynastie v celé Evropě, zasela semena druhé světové války a vedla přímo ke vzestupu Mussoliniho a Hitlera. Historické spory mezi Německem a Francií o Alsasko-Lotrinsko a mezi Srbskem a Chorvatskem o Bosnu vedly k smrtelným následkům pro obě strany. Rány těchto konfliktů se hojily celé generace.

Dlouhodobé dopady války na Ukrajině nelze s jistotou předvídat. Uvědomění si destabilizačních účinků dlouhých a vysoce destruktivních válek by však mělo podnítit reflexi potřeby komplexnější strategie, která může Ukrajině nabídnout bezpečnost a Rusku budoucnost.

Spíše než čekat na reakci na poslední kroky Moskvy a Kyjeva nebo doufat v brzký Putinův pád, musí Západ konečně převzít iniciativu, domnívá se profesor.

Žádné komentáře:

Okomentovat