translate - traduire

pátek 1. března 2024

Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj pohřben v Moskvě

> politika > Rusko  > pohřeb Alexeje Navalného
Poslední sbohem. Ruský disident Alexej Navalnyj byl pohřben v Moskvě, což se stalo příležitostí k politické manifestaci.

Tisíce lidí proudily do moskevského kostela, aby se rozloučily s Alexejem Navalným, který byl pohřben tento pátek, dne 1. března v Moskvě - za znění politických hesel a melodie jednoho z jeho oblíbených filmů, píše německý týdeník Die Zeit.

Opoziční aktivista Alexej Navalnyj, který zemřel v ruské vazbě, byl pohřben v Moskvě na hřbitově Borisovskaja za doprovodu jeho oblíbené písně z filmu Terminátor 2 - zřejmě jednoho z Navalného oblíbených filmů - jak potvrdila jeho mluvčí na Twitteru .

Jeho tělo bylo nejprve uloženo v kostele Ikony Matky Boží na jihovýchodě ruské metropole. Na fotografii bylo vidět jeho tělo, jak odpovídá ruské pravoslavné tradici, v otevřené rakvi. Navalného rodiče a další lidé seděli se svíčkami v rukou. 

Rakev byla nejprve uložena na hřbitově, kde se mohli smuteční hosté se zesnulým rozloučit. Vzpomínkový obřad streamoval Navalného tým na YouTube. Navalného doprovodili v podvečer tisíce lidí před moskevským hřbitovem. Rozloučení se obešlo bez větších incidentů.
Navalného manželka Julia a jeho děti na pohřbu nebyli; jsou z bezpečnostních důvodů v zahraničí. Julija Navalnaja krátce po pohřbu zveřejnila na Instagramu osobní vzkaz svému manželovi , ve kterém mu poděkovala za čas, který spolu strávili. 

,,Nevím, jak budu bez tebe žít. Ale pokusím se, abys tam nahoře byl šťastný a byl na mne pyšný," napsala. Už dříve zároveň oznámila, že chce i dále  pokračovat v politickém boji za svého manžela a jeho odkaz.

Navalnyj, Navalnyj!
Tisíce lidí se shromáždily na pietní akci, tleskali před kostelem a opakovaně skandovali sborově „Navalnyj, Navalnyj“, „Ne válce“, „Putin do Haagu“ a „Putin je vrah“.  Když odcházeli z kostela, mnoho lidí objalo Navalného rodiče a vyjádřilo jim osobně soustrast. Sledovali potom auto s Navalného rakví a převrátili přitom po cestě některé zábrany.

U kostela a hřbitova byla od časného rána umístěna řada policistů. Kontrolovali doklady a osobní věci kolemjdoucích. Cesta od stanice metra ke kostelu byla lemována kovovými zábranami. Po pohřbu se lidé přišli postupně rozloučit k hrobu.

Již několik hodin před pohřbem se v moskevské čtvrti Marjino shromáždily tisíce lidí, aby se s dlouholetým opozičním vůdcem Navalným rozloučili. Podstupovali tím velké riziko. Podle zpráv bylo v Rusku dosud zatčeno více než 50 lidí. Stovky lidí byly nedávno zatčeny na smutečních shromážděních, jež se konaly krátce po Navalného smrti.

Přítomen byl u smutečního obřadu i německý velvyslanec v Rusku Alexander Graf Lambsdorff a další západní diplomaté, kteří plánovali položit květiny. Přítomen byl i známý ruský opoziční představitel Jevgenij Roisman.

Navalného smrt oznámila 16. února ruská vězeňská správa severního regionu Jamal na Sibiři, kde byl opoziční představitel a disident vězněn od prosince loňského roku.

Podle ruských úřadů zůstává příčina smrti neznámá. Mnoho západních vůdců a tým Navalného činí za jeho smrt odpovědného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Žádné komentáře:

Okomentovat