translate - traduire

pondělí 18. března 2024

Jak chce Giorgia Meloniová řídit Evropu

> politika > Evropská unie  > Itálie  > Giorgia Meloniová
Italská premiérka se dvoří potenciálnímu příštímu prezidentovi USA a chce se stát velekněžkou evropské pravice.

Politický úkaz? Ano, vypadá to tak… Když se Giorgia Meloniová v roce 2022 poprvé dostala v Itálii k moci, západní elity neskrývaly pochybnosti o italské premiérce, která se kdysi vyznávala v obdivu k fašismu.

O dva roky později se jeví krajně pravicová politička jako ,,politický úkaz'’; přesvědčila západní vůdce o své neochvějné podpoře Ukrajiny v jejím boji proti Rusku a zároveň ,,využila své vážnosti k vedoucí pozici mezi evropskými pravicovými silami,’’’ píše politický portál Politico.

Jak se tento vliv projevoval? ,,Byl to tlak Meloniové a dalších pravicových vůdců, který přiměl Brusel zrušit plánovaná omezení v používání pesticidů a omezit klimatický balíček,’’ píše portál.

 ,,Byl to znovu tlak Meloniové, který do značné míry změnil postoj Evropy k migraci - z postoje zaměřeného na azyl a přerozdělování mezi státy Evropské unie (EU) směrem k platbám třetím zemím, aby migranty udržely mimo hranice svého bloku.’’

Sestry ve svazku: Giorgia a Ursula

Úplně nejlepším dokladem je její vliv v nejvyšších patrech Evropské unie (EU). Giorgia Meloniová má silný vliv na vrcholné politiky Evropské unie, včetně Ursuly von der Leyenové, předsedkyně Evropské komise.

V neděli se Meloniová postavila po jejím boku při podpisu dohody o migraci, podle níž EU zaplatí Káhiře až 7, 4 miliardy eur na podporu vládních financí a omezení migrace.

Na znamení Meloniinové vlivu a její klíčové role při utváření trajektorie EU směrem k pravému posunu k migraci – a von der Leyenové politické závislosti na ní – se znovu chystá podepsat takovou dohodu poté, co podnikla podobnou cestu do Tuniska v roce 2023. I zde má vliv Meloniové dostatek prostoru k dalšímu růstu.

V červnu budou Evropané hlasovat v celoevropských volbách, které pravděpodobně vyústí v rozšířený pravicového bloku v Evropském parlamentu, viz Poll of Polls společnosti POLITICO .

Italská premiérka je připravena stát se duchovním vůdcem tohoto bloku a posunout Brusel doprava doslova ve všem, od migrační politiky až po Zelenou dohodu, ambiciózní balíček legislativy v oblasti klimatu, který se stal pro pravici velkým boxovacím pytlem.

Kritici ale Meloniové vliv na světové scéně zpochybňují. Navzdory některým optimistickým titulkům, italská ekonomika uvízla na druhém rychlostním stupni, což oslabuje důvěryhodnost Říma ve velkých politických rozhodnutích. A i přes současný neutěšený stav francouzsko-německého partnerství, jsou Paříž a Berlín strukturálně vzato stále rozhodujícími činiteli evropské politiky, přičemž význam Polska pod vedením premiéra Donalda Tuska nadále roste.

Odpůrci v Itálii také varují, že vláda Meloniové využívá kampaně proti náhradnímu těhotenství k tichému narušování práv komunity LGBTQ+. „Jak lze očekávat od konzervativní značky ‚Bůh, vlast a rodina‘, Meloniová a její strana se dlouho staví nepřátelsky k prosazování rovnosti LGBTQ+ v oblasti domácího života a horlivě se staví proti rodičovství osob stejného pohlaví,“ říká Andrea Carlo. britsko-italský výzkumník.

Blízko Donaldovi, pozitivní pro Joea...
V listopadu si američtí voliči vyberou mezi úřadujícím Joem Bidenem a bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Pokud ten první zvítězí, Meloniová bude moci pokračovat ve vztahu, který Bílý dům i její vlastní kancelář definují jako „pozitivní“.

Pokud to bude Trump, mohla by vydělávat z měsíců diskrétního úsilí nalákat pravici a stát se tak významným evropským spojencem, ne méně toxickým než maďarský prezident Viktor Orbán – mohla by se stát jakousi Maggie Thatcherovou ve vztahu k Ronaldu Reaganovi.

„V Itálii je Trumpovi zdaleka nejbližší političkou,“ říká Marco Damilano, italský politický analytik. „A na evropské úrovni by její vláda měla nejlepší pozici k budování vazeb s Trumpovou administrativou,’’ míní.

Navzdory nedávné volební porážce na Sardinii zůstává Meloniové kladné hodnocení – 41 procent – ​​na italského premiéra, dva roky od svého nastoupení, zcela  nepravděpodobně vysoké.

Otázka nyní zní: Co udělá se svým politickým kapitálem? Zůstane věrná proukrajinskému a proatlantickému táboru v případě, že se Trump vrátí do Bílého domu a ona se stane velekněžkou evropské pravice?

V současnosti se Meloniová ukazuje jako obzvláště zběhlá v italské diplomatické tradici hrát na obě strany. Místo aby se Meloniová stala evropským strašidlem ​​à la Orbán, zůstala v evropském stanu a v posledních dvou letech uplatňovala na politiku EU svůj rostoucí vliv.

Nicola Procaccini, který vede Meloniové frakci v Evropském parlamentu, byl požádán, aby popsal svůj preferovaný výsledek amerických prezidentských voleb. „Doufáme, že Trump vyhraje,“ řekl, aby ale vzápětí dodal, že Giorgia je ale samozřejmě také vůdkyní italské vlády a má velmi dobrý vztah s nynějším prezidentem Joem Bidenem.

Nepřekročit červené čáry
Meloniové tábor se na jedné straně snaží, aby její proukrajinské a proatlantické pověřovací listiny byly v pořádku, včetně cesty do Kyjeva k druhému výročí ruské invaze v únoru a pořádání speciálního setkání zemí G7, zaměřeného na Ukrajinu stejný měsíc.

Na druhou stranu se ale ze všech sil snaží dvořit protiukrajinským republikánům budováním vazeb s Trumpovým táborem, díky členům její krajně pravicové strany Bratři Itálie, sídlící na Floridě.

Meloniivá přilákala davy, když se zúčastnila Konzervativní konference (CPAC) v roce 2020 na Floridě. A její tábor tvrdě pracuje na utvrzování vazeb s Trumpovým okolím ve Spojených státech. „Jako vůdce velké evropské ekonomiky by byla pro Trumpa v Evropě referenčním bodem,“ argumentuje Andrea di Giuseppe, poslanec Bratrů Itálie se sídlem v Severní Americe, který má na starosti oslovování amerických republikánů.

Meloniové otevřenost vůči Trumpovi jistě prohloubí podezření mezi nejvěrnějšími spojenci Ukrajiny v Evropě ohledně její dlouhodobé pozice, zvláště poté, co byla italská premiérka loni v listopadu přistižena, jak si stěžuje na „ukrajinskou únavu“ jednomu africkému vůdci…

Ale uprostřed sporu mezi Bruselem a Maďarskem ohledně pomoci pro Ukrajinu to byla Meloniová, kdo pomohl přesvědčit Orbána, aby podepsal balíček pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 50 miliard eur – úspěch po měsících trvající šarmantní ofenzívě s cílem získat rebelského vůdce.

Meloniová byla loni v září hvězdným hostem Orbánova shromáždění konzervativních osobností v Budapešti. Oba vůdci poté sdíleli společné prohlášení odsuzující ruskou agresi na Ukrajině – důkaz Meloniové vlivu.

Ti, kteří se Meloniovou zabývali zblízka, poukazují na zásadní rozdíl mezi ní a lidmi, jako je Orbán nebo bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki. Meloniová dbá na to, aby nepřekročila červené čáry bloku v otázce právního státu nebo aby nevypadala neloajálně k řádu NATO pod vedením USA.

Přidejte k tomu její znalost cizích jazyků – lepší než u mnoha jejích předchůdců – a její vítězný, neformální způsob jednání na mezinárodních setkáních (je známá tím, že před sebe během setkání vedoucích umisťuje penál, jako studentka), a máte tu velký příklad italské diplomacie.

Velekněžka Evropy
Pokud von der Leyenová uspěje při jmenování do druhého funkčního období, bude s největší pravděpodobností jednat s Evropským parlamentem, kde podle průzkumu veřejného mínění budou mít pravicové strany podstatně více křesel než během tohoto volebního období – a kde bude Meloniová pravděpodobně opět hrát zásadní roli.

Jako členka největšího uskupení v Evropském parlamentu, Evropské lidové strany (EPP), bude mít von der Leyenová pravděpodobně automatickou podporu 12, možná 13 konzervativních vůdců, pokud se Mariya Gabrielová stane před volbami premiérkou Bulharska.

Aby však splnila hranici 15 zemí pro kvalifikovanou většinu, bude potřebovat podporu alespoň dvou dalších lídrů mimo EPP.

Podle stejného zdroje z EPP, který mluvil pod podmínkou anonymity, jsou dva lídři, na jejichž podporu se von der Leyenová bude moci s největší pravděpodobností spoléhat, bude jím český premiér Petr Fiala a - italská premiérka Giorgia Meloniová.

Odtud von der Leyenové hektický plán cest po Itálie. V roce 2023 byla dvakrát v Římě a jednou na začátku roku 2024, dvakrát v regionu Emilia Romagna a jednou na Lampeduse, hotspotu pro migranty, připlouvající lodí ze Sicílie, spolu s několika osobními setkáními na okraj mezinárodních konferencí.

,,Meloniová je neopominutelná, pokud si chce von der Leyenová být jistá, že má v Radě kvalifikovanou většinu," říká zdroj. ,,Neustálé cestování do Itálie mluví za vše."

Ačkoli Meloniové pravicové seskupení nebude v Evropském parlamentu zdaleka největší (tato čest pravděpodobně zůstane EPP, podle průzkumu Poll of Polls pravděpodobně získá 177 křesel), je stále více vnímáno jako ideologický hybatel nutící EPP směřovat doprava.

Předseda EPP Manfred Weber se stejně jako von der Leyenová dvořil Meloniové během řady individuálních schůzek a rozdmýchával řeči o tom, že by italská premiérka mohla podat přihlášku na vstup do konzervativního uskupení.

Pracovníci EPP mluví o možnosti, že by se Meloniová formálně připojila k jejich skupině. Neexistuje však žádný zákaz ad hoc spojenectví s konzervativním blokem – což je myšlenka, kterou Procaccini, spolupředseda skupiny, zřejmě přijímá.

,,Denně mám velmi upřímný rozhovor s Manfredem Weberem," říká. „S EPP máme mnoho společných bodů. Máme také společnou strategii. Většina v Evropském parlamentu není stejná jako v národních parlamentech – může se měnit každým hlasováním.

Melonivá může také předsedat výrazně větší skupině evropských konzervativců a reformistů, pokud se k ní připojí ještě Orbánova strana Fidesz, která s sebou přivede nejméně 12 nových zákonodárců (Fidesz byl vyloučen z EPP v roce 2019). Zatímco Procaccini řekl, že je „příliš brzy na to říci“, zda se Fidesz může připojit k frakcí Evropských  konzervativců a reformátorů (ECR), řekl, že rozhodnutí bude učiněno po volbách, pokud Fidesz předloží formální nabídku na vstup.

S Fideszem na své straně by Meloniová – jako vůdce země G7 – předsedala rozšířené pravicové frakci v Evropském parlamentu, která by mohla vytvářet ad hoc spojenectví s krajně pravicovým seskupením Identita a demokracie (ID).

„[Meloniová] jasně řekla, co chce dělat,“ říká Leo Goretti, expert na italskou zahraniční politiku z Institutu mezinárodních záležitostí v Římě. ,,Chce dát dohromady konzervativce a nacionalisty, což odráží sklony její vlastní středopravé koalice."

Na otázku, jak by Meloniová mohla uplatnit svůj nově nalezený vliv na evropské a globální scéně po evropských volbách, jeden představitel EPP pod podmínkou anonymity odpověděl: „Jako premiérka a prezidentka ECR bude požadovat pravděpodobně velmi velké portfolio pro italského evropského komisaře.

Zda se to stane mezi roztříštěnými miskami pravicových a krajně pravicových stran tvořících Evropský parlament, se teprve uvidí, dodává úředník. Ale Meloniová to zkusí, tvrdí úředník. „Bude se prezentovat jako neformální vůdce všeho, co je napravo od EPP – to je její sen,“ dodává.

Žádné komentáře:

Okomentovat