translate - traduire

pátek 14. prosince 2018

Prezident Macron musí nabídnout východisko z krize! Další anarchii „udusit v zárodku“, tvrdí Le Figaro. Francie potřebuje kolektivní projekt!

politika Francie protesty text vyšel na EuroZprávy.czt, den 10. prosince 2018

Francie potřebuje kolektivní projekt, míní Yves Thréard, komentátor konzervativního listu Le Figaro v dnešním editorialu listu. I když podle něj „nedošlo o uplynulém víkendu k očekávané apokalypse, nikdo nemůže být spokojen s obratem událostí 8. prosince“.

Násilí, které zasáhlo Paříž a mnoho dalších francouzských měst s „nevídaným násilím“, je třeba hodnotit jedním slovem jako: „nepřijatelné“. „Tato anarchie musí skončit,“ píše Thréard. A volání po dalším, v pořadí již 5. dějství „žlutých vest“ musí být „udušeno v zárodku“.

Podle komentátora je „vše jasné“: jedinou osobou, která by měla odpískat konec tohoto „francouzského podzimu“ je prezident republiky. „Jeho intervence, naplánovaná na pondělí večer, by se neměla omezit pouze na katalog slibů,“ soudí. „Jistě, naléhavá řešení jsou očekávaná, zvláště ve vztahu k důchodcům a střední třídě v mnoha podobách, jež má problém zaplatit své faktury.“ 
Emmanuel Macron si uvědomuje, že jeho rozhodnutí nebudou přijatelná, pokud jejich financování nepůjde zekonomičtěním provozu státu, nýbrž zvyšováním povinných převodů, v nichž naše země drží smutný světový rekord,“ míní.

Veškeré zlo ale nepochází pouze z daní, upřesňuje. „Francie potřebuje kolektivní projekt. Náš sociální model se ocitl na okraji propasti a potřebuje kompletní obnovení. Dílo ovšem vyžaduje solidní reflexi, aby se neutopilo v rovnostářské demagogii, klientelismu a komunitarismu, jenž vede náš ochranářský stát ke krachu,“ dodává. To vše by podle komentátora vedlo ke „katastrofickým důsledkům pro soudržnost naší společnosti, našich území a konkurenceschopnosti naší ekonomiky“.

Naléhavým krokem správným směrem je utvoření „nové sociální smlouvy“, jež by zavedla znovu důvěru a nikoliv nějakým „podpisem nevím jaké smlouvy OSN o právech migrantů“, kriticky připomíná Thréard dnešní podepsání paktu o migraci.

„Po třech týdnech dialogu hluchých s většinou Francouzů, prezident republiky musí nabídnout z konfliktu „východisko vrchem“. „To předpokládá,“ doufá komentátor Yves Thréard, „že dokáže projít zkouškou pokory, stejně jako realismu.“

Žádné komentáře:

Okomentovat