translate - traduire

pátek 7. prosince 2018

Paříž čeká v obavách na další „černou sobotu“. Policie a četníci se chystají na nový zásah. Rozvědky hlásí výzvy k ozbrojování! Revoluční hněv se šíří nejen mezi „žlutými vestami“, ale i mezi studenty, zemědělci, řidiči a železničáři...

> politika > Francie >  text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 6. prosince 2018.

V obavě před „velkými násilnostmi“, jež očekávají nadcházející sobotu v souvislosti s další mobilizací „žlutých vest“ Paříž a další francouzská města, vláda již dnes ladí zřízení většího posílení bezpečnosti. Píše o tom dnešní vydání listu Le Figaro.

Navzdory vyhlášení vlády, že ruší na příští rok zvyšování daní na pohonné hmoty, zároveň s tím i ceny plynu a elektřiny na zimní období, stejně jako náročnější technické kontroly automobilů, organizátoři manifestací, jež dosáhly uplynulou sobotu spektakulárního rozměrů, se rozhodli v manifestacích i nadále pokračovat.

Premiér Édouard Philippe veřejně připustil, že „hněv se stal neuchopitelný a nekontrolovatelný“, o to více, že zachvátil nejen „žluté vesty“, ale šíří se na středních školách, mezi studenty univerzit, zemědělci, dálkových řidičů i železničářů...

Premiér Philippe: „Ve hře je bezpečnost Francouzů a našich institucí!“

Výzva k účasti na nové manifestaci v Paříži vyvolává obavy, že opět naruší obvykle zaběhané pořádky. Již minulou sobotu jeden z mladíků, kterého potkal reportér listu Le Figaro, vykřikoval: „Tohle není manifestace, ale revoluce!“ Ve středu v televizi BFM TV, Éric Drouet, jeden z vůdců hnutí, potvrdil zájem „vrátit“ se v sobotu na Champs-Élysées. Premiér Philippe dokola opakuje, že „ve hře je bezpečnost Francouzů a našich institucí“. Také Christophe Castaner, ministr vnitra, upozorňuje, že má zprávy o „skutečné radikalizaci některých ´žlutých vest´“, stejně jako „mobilizaci části ultrapravice i ultralevice“.


S úmyslem, aby bylo zabránila další „černé sobotě“ v Paříži, primátorka města Anne Hidalgová společně s jednotlivými starosty v pařížských čtvrtí, dnes odpoledne jedná s policejním prefektem Paříže o bezpečnostních opatřeních. Bezpečnostní síly budou posíleny o další mobilní četnické jednotky (již minulou neděli jich bylo celkem 23, oproti 16 o týden dříve), podle policejních zdrojů bude na místě i více obrněných vozů. „Nejedná se ovšem o tanky,“ upřesnil zdroj.

Změně bude vystavena také dosavadní policejní taktika. Ve vysílání rádiové stanice RTL připomněl Emmanuel Grégoire, zástupce starostky města Paříže, že policie si „vzala ponaučení z neúspěchu minulého týdne, kdy byla bezpečnost mnohdy na úkor efektivity“.

Šíří se výzvy k usmrcení a ozbrojování, tvrdí rozvědky

Podle informací listu Le Figaro byla zavedena bezpečností opatření i na ministerstvech a ve veřejné službě. Jedno důležité ministerstvo dostalo dokonce zákaz vstupovat na pracoviště během víkendu, neboť hned několik rozvědek získalo informace, že se již objevily „výzvy k usmrcení a ozbrojování namířené proti poslancům, vládě, výkonné moci a bezpečnostním silám“.

Navzdory výzvám ministra vnitra Christopha Castanera a bývalého ministra ekologického přechodu Nicolase Hulota, se chystají vedle „žlutých vest“manifestovat také organizace na „ochranu klimatu“. Svůj pochod pod názvem Citoyen pour le climat (Občan pro klima) a Il est encore temps (Je ještě čas) již nahlásili v Paříži a dalších 150 městech Francie kolektiv sdružující celkem 60 asociací. Podle Maliky Peyrautové ze sdružení Amis de la Terre (Přátele Země) mají se „žlutými vestami“ společné požadavky v oblasti „spravedlivého zdanění“.

Pauline Boyerová, mluvčí sdružení Alternatiba, která se pochodu účastní, ohlašuje, že se k němu přihlásili i herci a umělci Juliette Binochová, Lambert Wilson nebo Cyril Dion. Někteří mají i promluvit, tvrdí Boyerová Le Figaru. „Počítáme s tím, že shromáždíme desítky tisíc osob v rodinné, lidové a nenásilné atmosféře,“ upřesňuje mluvčí, která připomíná, že dnes mají schůzku na pařížské prefektuře s pařížskou policií, aby probrali bezpečnostní rizika.

Oproti tomu, očekávaný fotbalový zápas mezi týmy Paris Saint-Germaine a Montpellier, byl na žádost policie odložen, oznámila Liga profesionálního fotbalu. Prefektura rovněž doporučila France Télévisions, aby nevyužívala na náměstí Concorde televizní obrazovky. Několik muzeí rovněž ohlásilo, že v sobotu budou mít zavřeno. Budou mezi nimi Petit Palais a Musée Cernuschi, která se nacházejí nedaleko Champs-Élysées.

Radnice VIII. arrondissementu, kde se minulý víkend odehrály největší násilnosti, doporučila obchodníkům, aby na sobotu neotevírali. Starostka Jeanne d'Hauteserrová vyzvala své občany k „bdělosti“. Ve vedlejší čtvrti, XVI. arrondissementu, hned několik školních zařízení zrušilo své kurzy a některým správcům domů bylo policií doporučeno, aby nevynášeli popelnice.

Žádné komentáře:

Okomentovat