translate - traduire

čtvrtek 6. prosince 2018

Prezident Porošenko žádá okamžité vydání ukrajinských vojáků

> politika > Ukrajina/Rusko > vyšlo na EuroZprávy.cz, dne 3. prosince 2018
Prezident Ukrajiny Petro Porošenko požaduje od úřadů Ruské federace okamžité propuštění ukrajinských válečných zajatců, stejně jaklo plavidel zachycených v blízkosti Kerčského průlivu. Požadavek vznesl dnes během svého projevu na fóru„70 let Všeobecné deklarace lidských práv“. Informuje o tom ukrajinská agentura UNIAN.

Porošenko zdůraznil, že se jako ukrajinský prezident společně s ombudsmankou Ludmilou Denisovou a Nejvyšší radou zasazuje o to, aby byla učiněna přítrž agresivnímu jednání ruské armády. Vyzval zároveň Rusko, aby poskytlo základní informace o zadržených námořnících, právním základu pro jejich zadržení, o místě jejich zadržení a dosud poskytnuté lékařské pomoci.

Podle rozhodnutí soudu musí Ruská federace na výzvu Ukrajiny tyto informace poskytnout dnes. „Doufáme, že k tomu dojde a bezpráví, které se děje našim námořníkům, konečně skončí. Zdůrazňuji, že úplná lež, že jsou zločinci,“ řekl prezident Porošenko. Upozornil na to, že podle mezinárodního práva, respektive Ženevské úmluvy, mají námořníci status válečných zajatců.

Podle ukrajinského právníka Nikolaje Polozova, který se dožadoval informací u vyšetřovacího oddělení FSB v Moskvě, Rusko „brání řádné ochraně ukrajinských námořních válečných zajatců“. Vyšetřovací oddělení bezpečnostní služby FSB nepřijímá podle jeho slov žádné žádosti od právníků a ty odkazuje na obecní recepci FSB v Ljubljance. „Dnes tam podám žádost," řekl agentuře UNIAN advokát Polozov.

Podle něj v tuto chvíli nejsou žádné informace o tom, kdo je vyšetřovatel nebo vedoucí vyšetřovacího týmu v daném případě, stejně jako nejsou žádné informace o předání trestního případu a materiálů z Krymu k soudu. Ruská strana oznámila, že 27. listopadu zajala 24 ukrajinských vojáků. Tři z nich byli zraněni. Byli obviněni z nelegální překročení hranice Ruské federace podle čl. 3 paragrafu 322 trestního zákoníku Ruska trestu. Hrozí jim odnětí svobody až na šest let.

Všichni zajati Ukrajinci byli zatčeni na Krymu, poté byli převezeni do vazebních středisek Moskva Lefortovo a Matroskaja Tišina.

Rusko zablokovalo 25.l istoapdu průjezd v Kerčském průlivu ukrajinskému remorkér Yana Kapu a dvěma obrněným loďím Berďyansk a Nikopol. Ukrajinská strana tvrdí, že se jednalo o předem ohlášený a plánovaný přechod z přístavu Oděsa do Mariupolského přístavu.

Žádné komentáře:

Okomentovat