translate - traduire

pondělí 29. dubna 2019

Chtějí umlčet Puigdemonta? Katalánský vůdce dostal zákaz kandidovat do Evropského parlamentu!

> politika > Španělsko > tžextry vyšel na EuroZrpávy.cz, 29. dubna 2019.

Carlesi Puigdemontovi, bývalému prezidentu Katalánska, bylo ze strany španělských úřadů zakázáno kandidovat v evropských volbách do Evropského parlamentu. Stejný zákaz postihl další dva španělské politiky, Toniho Comina et Claru Ponsatiovou. kteří byli na stejné politické kandidátce, píše agentura AFP.

Počátkem dubna se Carlos Puigdemont stal lídrem politického uskupení Evropské svobodné aliance a to navzdory skutečnosti, že v říjnu 2017 opustil Španělsko a byl na něho vydán zatykač za „vzpouru a pobuřování“. Od okamžiku svého útěku ze Španělska žije Puigdemont v Belgii.
Informaci o bývalému katalánskému prezidentu Carlosi Puigdemontovi oznámila strana Společně pro Katalánsko na svém twitterovém účtu. Podle vyjádření této strany chtějí Puigdemonta volební úřady „umlčet“.

Kandidáti jsou odhodláni i nadále bojovat za „ochranu svých práv“ ve jménu „Jsme přesvědčeni, že manévry některých orgánů španělské spravedlnosti byly neoprávěněné,“ tvrdí. Volební úřad, kterého kontaktovala Agence France-Presse (AFP), rozhodnutí odmítl komentovat.

Puigdemont: Chceme nechat slyšet hlas Katalánska v srdci Evropy!

Španělské právo stanoví, jak vysvětluje agentura, že předtím, než se stane poslancem Evropského parlamentu, musí „zvolený kandidáti přísahat nebo slíbit dodržování Ústavy před Ústřední volební radou“. Tento úkon se měl uskutečnit v Madridu. Riskoval by tím Puigdemont okamžité zatčení?

Tato otázka byla v Madridu předmětem intenzivní debaty v posledních dnech. Aby zabránili Puigdemontově kandidatuře, dvě španělské strany - Lidová strana španělského práva a liberálové z uskupení Ciudadanosu - podaly minulý týden odvolání před volební úřady.

Carles Puigdemont měl vést uskupení pod názvem Evropská svobodná aliance, která sdružuje 45 regionálních skupin, jež usilují o nezávislost Katalánska na Španělsku. 

„Cílem je, aby hlas Katalánska, která chce být nezávislou republikou, byl slyšet v srdci instituce, která reprezentuje evropské občany, a říct, že konflikt v Katalánsku je evropským tématem, který stojí za to, aby byl slyšen,“ stálo v prohlášení uskupení Svobodní napříč Evropou, které zahájilo nedávno svou kampaň pod heslem: Svobodu napříč Evropou.

Žádné komentáře:

Okomentovat