translate - traduire

úterý 16. dubna 2019

Macron má hlavu v plamenech! Kde začít? Začnu rámem, říká na karikatuře Charlie Hebdo

> politika > Francie > Macron > text na EuroZprávy.cz, dne 19. dubna 2019
Satirický týdeník Charlie Hebdo, známý svými provokativními obálkami i obsahem, vychází mimořádně toto úterý. Ve svém speciálním vydáním vzdává ironický hold katedrále Notre-Dame i prezidentu Emmanueli Macronovi, který zrušil své včerejší televizní vystoupení. Zděšený Macron má hlavu plnou Notre-Dame v plamenech 

Na červené obálce posledního vydání, jehož autorem je Riss, jinak také Laurent Sourisseau, je vidět tvář prezidenta Emmanuele Macrona, který má vlasy zježené hrůzou. Z nich mu trčí dvě věže pařížského chrámu Notre-Dame ve žlutých plamenech. 

Kresba naráží na skutečnost, že prezident Macron, který měl v pondělí promluvit k národu s vysvětlením, co podnikne jako výsledek národních debat, toto své vystoupení odložil. U jeho hlavy je bublina s větou: „Začnu s rámem.“ jedná se o přímý sarkastický odkaz na dřevěný rám katedrály, který byl při požáru zničen plameny. 

Satirický týdeník nabízí tuto metaforu jako způsob, jak hodlá Macron zavádět ve Francii reformy, které se zdají být v části veřejnosti nepopulární. Původně plánované vystoupení prezidenta Macrona se mělo uskutečnit v pondělí 15. dubna ve 20h, ale bylo odložena zatím na „neurčito“. Élysejský palác uvedl, že prezident promluví „včas“, s ohledem na „zodpovědnost, která je v tomto okamžiku vyžadována velkou národní emocí“. Jádro Macronova zrušeného vystoupení? Daně! 

Podle informací rádia Europe 1 bylo původní video s jeho projevem „zničeno“ a jeho politická agenda týdne byla zcela narušena. Tisková konference, jež byla původně naplánována na středu 17. dubna, měla následovat po prezidentově projevu, v němž měl Macron poskytnout více podrobností o svých úmyslech. oznámeních. Emmanuel Macron měl oznámil opatření, která hodlá zavést na základě závěrů „velké debaty“, která je odpovědí na krizi, jež vyvolaly manifestace „žlutých vest“. V kuloárech se mluví o „přepracování fungování institucí“, zejména o „snížení počtu poslanců“ nebo o „ukončení výhod“ bývalých prezidentů. 

Tyto úvahy již provázely Macronovu kampaň na jaře roku 2017, a byly vnímány jako podmínka ze strany Françoise Bayroua, předsedy Demokratického hnutí (MoDem), který Macronovi v únoru vyjádřil podporu a tvoří s ním i společnou republiky na pochodu (LREM) kandidátku do Evropského parlamentu. LREM z důvodů požáru Notre-Dame zastavilo kampaň. 

Podle informací ze zdrojů blízkých prezidentovi by jádrem jeho vystoupení měla být daňová problematika. Mělo by se uvažovat o „zmírnění daně z příjmu“, stejně jako jako o „zvýšení majetkových daní“ u nejbohatších Francouzů. „Dnes prezident v koordinaci s předsedou vlády upřednostňuje ukončení záchranné operace Notre-Dame,“ zmínilo komunikační oddělení prezidenta republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat