translate - traduire

úterý 10. srpna 2021

Emoce a úžas, smrt kněze zasáhla Francii do srdce. Kdo stojí za vraždou?

> politika > Francie > vražda kněze > zpravodajská analýza


Pět let po vraždě kněze
čelí Francie vraždě nové. Motivem tentokrát není teroristický čin. Úkladný čin přichází krátce před svátkem Nanebevzetí Marie. Je za ním údajně rwandský uprchlík, kterému Francie odmítla azyl.

Kněz zabitý za to, že „konal akt víry“, to je děsivé. Být zabit za „pohostinnost a odpuštění“, je patrně tím, co nejvíce zdrtilo v těchto dnech celou Francii. „Francie v šoku,“ píše na titulní straně konzervativní list Le Figaro.

Skutečnost, že vrahem kněze byl rwandský uprchlík, který se od roku 2012 nacházel ve Francii, ačkoliv byl bezvýsledně předmětem tří pokusů o deportaci, není méně podstatné. Je to ale druhořadé, i když část politických elit, zejména Marine Le Penová, tvrdí opak. Ta obviňuje ze selhání celý politický systém – a zvláště ministra vnitra Géralda Darmanina.

Atentát na otce Oliviera Maira, spáchaný v pondělí ve Vendée, tradiční baště francouzského katolicismu, vyvolal zděšení, velké emoce a úžas zejména proto, že se jednalo o vysoce váženého představeného montfortainské komunity, jenž byl široko daleko proslulý svou laskavostí. 

Činu na šedesátiletém knězi se měl dopustit čtyřicetiletý rwandský uprchlík Emmanuel Abayisenga, který se sám poté šel udat hned ráno na četnickou stanici. „Uprostřed rána přišel na četnickou brigádu Mortagne-sur-Sèvre muž a řekl, že zabil duchovního,“ řekl agentuře AFP zdroj obeznámený s celou záležitostí.

Porucha žháře z katedrály v Nantes

Za jeho motivy můžeme číst mnohé, jisté ovšem zůstává, že to nebylo poprvé. Podle svých vlastních slov stál již za požárem katedrály v Nantes z 18. července 2020, kde tento „deklarovaný katolík“ sloužil jako dobrovolník, a měl dokonce k dispozici klíče ke vstupu. Mohl stát za činem pocit lidského ponížení? To není otázka, která se dnes na veřejnosti klade nejvíce.

Na rozdíl od tragédií, které stály život otce Jacquese Hamela, zavražděného v v roce 2016 v jeho kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray (Seine-Maritime) nebo pobodání dvou věřící z 29. října v bazilice Notre-Dame-de-l'Assomption v Nice, se tu ovšem neobjevuje (kupodivu) žádná „islámská stopa“. Budeme si ale muset ještě počkat na výsledky policejního šetření, neboť již dnes je zřejmé, a není to vůbec nepodstatné, že vrah trpěl zároveň psychickou poruchou.

Obviněný Abayisenga byl totiž v červnu po několikaměsíčním vězení propuštěn – a byl nad ním vykonáván soudní dohled. Po propuštění z psychiatrické léčebny bydlel ve společenství misionářských bratrů Montfortain. Právě zde se také setkal otcem Olivierem Mairem, představeným náboženské komunity Montfortianů, která má sídlo v Saint-Laurent-sur-Sèvre, asi dvacet kilometrů jižně od Choletu.

Drama oznámil včera jako první na twitteru ministr vnitra Gérald Darmanin: „Veškerá moje podpora katolíkům naší země po tragickém atentátu na kněze ve Vendée. Jedu na místo.“ Reakce natrvalo dlouho. 

Marine Le Penová, předsedkyně radikálně-pravicového Národního sdružení (RN) vzápětí rovněž na twitteru napsala. „Ve Francii tedy můžeme být ilegálně, vypálit katedrálu v Nantes, a nikdo vás nevykáže a zopakovat si to zavražděním kněze.“ A zdůraznila: „To, co se děje v naší zemi, má nebývalou závažnost: je to úplný bankrot státu a Géralda Darmanina,“ dodala.

Darmanin s odpovědí neváhal: „Jaká nedůstojnost! Madame Le Penová, místo toho, aby vyjádřila soucit s katolíky, kteří přijali tohoto vraha, argumentuje, aniž by znala fakta: tento cizinec nebyl přes svůj deportační příkaz deportovatelný, dokud nebyla zrušena jeho soudní kontrola.“ A co na to paní Le Penová: „Po této tragédii je vaší jedinou odpovědí opovržení, arogance, to není moje vina.“

Do diskuse se zapojili i další, kdysi členové Republikánů (LR). Akcent byl kladen na soucit s katolíky. Prezidentská kandidátka Valérie Pécressová (Svobodní), která soucítí se všemi katolíky, „zasaženými do srdce“, zauvažovala nad tím, „přes jakou kaskádu neúspěchů jsme dospěli k této tragédii“, zatímco Xavier Bertrand, který je rovněž prezidentským kandidátem, se veřejně podělil se svých „strachem“, který „zasáhl srdce katolíků několik dní před Nanebevzetím“.

(Oslava Nanebevzetí Marie do nebe má svůj původ v tradici prvních východních křesťanů. Ve Francii je státním svátkem od vlády Ludvíka XIII. Panna Maria, matka Ježíšova, nezemřela podle katolické - ale i pravoslavné - víry jako všichni ostatní, ale vstoupila přímo do Boží slávy, což bychom běžně překládali jako „výstupem do nebe“.)

Pravice se nachází ve stavu silného otřesu. „Ale co ten jedinec stále dělal ve Francii?“ ptá se Bruno Retailleau, předseda republikánů v senátu, který oběť osobně znal. „Jsem hluboce dojatý,“ přiznal se senátor. „Otec Olivier Maire byl muž velké víry a velké kultury, kterého jsem dobře znal. Své hodnoty křesťanské lásky a své mariánské víry přivedl až k daru svého života. Lidi na okraji, zejména bezdomovce, vedl ke spiritualitě Otce Montforta a pronášel nezapomenutelná kázání,“ upřesnil. 

V šoku a zděšení je i tábor na levici. „Proč nebyl tento zločinec, žhář z katedrály, pečlivě sledován kvůli jeho zjevnému a vážnému duševnímu narušení?“ podivuje se Jean-Luc Mélenchon, předseda radikálně-levicové Nepoddajné Francie (LFI).

Uprostřed včerejšího odpoledne se vyjádřil i prezident Emmanuel Macron. Jeho slova se týkala zejména kvalit zavražděného kněze: „Nosil velkorysost a lásku druhým i v rysech své tváře. Jménem národa vzdávám hold otci Olivierovi Maireovi. Vroucí myšlenky vedou k Montfortianům a všem katolíkům ve Francii. Ochrana těch, kteří věří, je prioritou.“

Na konci odpoledne Yannick Le Goater, náměstek státního zástupce v La-Roche-Sur-Yon oznámil, jak píše agentura AFP, že bylo zahájeno vyšetřování pro „úmyslné zabití“. V tomto konkrétním případě, dodal, se neobjevil „žádný motiv spojený s terorismem“.

Včera večer byl Emmanuel Abayisenga hospitalizován na psychiatrii, jeho psychický stav je považován za „neslučitelný s režimem vazby“.

Kdo je vlastně vrah?

Rwandský uprchlík Emmanuel Abayisenga podal v roce 2013 francouzskému Úřadu pro ochranu uprchlíků a osob bez státní příslušnosti (OFPRA) žádost o azyl, připomíná katolický list La Croix v souvislosti s požárem v Nantes. Jeho žádost byla zamítnuta.

A to stejně jako jeho odvolání k Národnímu azylovému soudu (CNDA) v roce 2015. Poté požádal o povolení k pobytu a tvrdil, že má zdravotní problémy. Tehdy dostal svůj první příkaz k opuštění francouzského teritoria. Celkově byl muž podle deníku předmětem čtyř těchto příkazů (OQTF).

Zdálo se, že dotyčný byl velmi zapojen do diecézního života a kvůli svému křehkému zdraví se snažil najít práci. „Podezřelý skutečně poslal diecézi a správním orgánům e-mail, ve kterém si silně stěžoval na svou administrativní situaci,“ uvedl v létě 2020 státní zástupce pro list Ouest France

Dva roky předtím, 31. prosince 2018, byl napaden v Nantes před katedrálou, když zavíral její dveře. To z něj udělalo doslova časovanou bombu. „Tento útok byl devastujícím zlomovým okamžikem,“ vysvětlila osobní psychický vývoj jeho bývalá právní zástupkyně Amandine Le Roy.

Muž jako časová bomba. Emmanuel Abayisenga. Ta bomba, která v neděli večer ve Vandée dotikala.

Žádné komentáře:

Okomentovat