translate - traduire

úterý 29. září 2020

Macron: Udělám vše, co je v mých silách! Dialog s Ruskem je ale otázkou míru v Evropě!

> politika > Francie > Litva > Bělorusko > Rusko > Světlana Tichanovskaja

Slíbil pomoc. Francouzský prezident Emmanuel Macron, který se ve Vilniusu (Litva) setkal s bývalou prezidentskou kandidátkou Světlanou Tichanovskou, slíbil pomoc Francie při organizování dialogu k řešení politické krize v Bělorusku. Po jednání to řekla novinářům vůdkyně běloruské opozice, píše agentura TASS.

Slibem nezarmoutíš. „[Macron] slíbil, že udělá vše pro to, aby pomohl při jednáních o překonání politické krize v naší zemi,“ uvedla s nadějí v hlase Tichanovskaja, bývalá prezidentská kandidátka. Ostře sledované setkání, které se uskutečnilo druhý den návštěvy francouzského prezidenta ve dvou pobaltských zemích (Litva, Lotyšsko) proběhlo na její žádost. Tichanovskaja rovněž dodala, že Macron slíbil pomoc při propuštění politických vězňů v Bělorusku.

„Mnoho lidí [v Bělorusku] trpí režimem, mnozí jsou uvězněni," řekla. „Prezident slíbil, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby pomohl propustit všechny politické vězně." Bývalá běloruská prezidentská kandidátka řekla, že má v úmyslu promluvit k francouzským poslancům. Informuje o tom agenturu AFP. „Dostali jsme pozvání, abychom vystoupili před francouzským parlamentem, a souhlasili jsme s tím,“ uvedla.

Projev Tichanovské by měl být přednesen v dolní komoře před zahraničním výborem Národního shromáždění. Naplánován je na 7. října a začne v 11:30 místního času, upřesňuje TASS. Dosud nebylo určeno, zda tento projev bude ve video-formátu, nebo zda Tichanovskaja dorazí přímo do Paříže. 

Výzvu k vystoupení běloruském opoziční kandidátky před francouzskými poslanci zaslala představitelce běloruské opozice samotná Komise pro zahraniční věci Národního shromáždění.

Francie chce zajistit prostředníka, dialog s Ruskem musí pokračovat

Prezident Macron na tiskové konferenci ve Vilniusu zdůraznil „potřebu mediace při organizování dialogu mezi vládou a opozicí“. „Navrhli jsme, aby to provedla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), a Francie pomůže zajistit, aby se toto zprostředkování mohlo rozvíjet,“ řekl.

Jak poznamenal Linas Linkevicius, vedoucí litevského ministerstva zahraničí, samotný fakt setkání Macrona a Tichanovskou je „jasným projevem podpory Paříže zástupcům občanské společnosti v Bělorusku a opozici“.

Pro Macrona ovšem mír v Evropě nelze uskutečnit bez spolupráce s Ruskem. Emmanuel Macron, který je prvním francouzským prezidentem, který navštívil pobaltské státy od roku 2001, kdy do Pobaltí přijel tehdejší prezident Jacques Chirac, dal jasně najevo, že hodlá prosazoval dialog s Ruskem, píše agentura Reuters, již cituje portál francouzské televize France 24.

„Naší vizí je, že pokud chceme vybudovat trvalý mír na evropském kontinentu, musíme spolupracovat s Ruskem,“ prohlásil Macron během společné tiskové konferenci s Gitanasem Nausėdou, litevským prezidentem. Emmanuel Macron zdůraznil, že Evropa a Rusko sdílejí „historii a geografii“.

Na návštěvu pobaltských zemí vede Macrona i zájem navštívit vojáky, neboť Francie disponuje na litevském území (Rukla) vojenskou jednotkou o symbolické síle 300 mužů, kteří jsou integrováni v jednotkách NATO, a to pod velením Německa. Je to první návštěva, na kterou se od prosince loňského roku vydal i se svou ženou Brigitte. Francouzský bulvární časopis Gala se zajímá zejména o šaty, které na sobě měla. Udivuje zejména, jak až překvapivě ladily s barvou šatů litevské prezidentské choti Diany Nausediėnėové.

V rozhovoru pro nedělník Journal du Dimanche prezident Macron sdělil, že běloruský vůdce Alexander Lukašenko, znovuzvolený do své funkce 9. srpna „za sporných podmínek“, by měl přijmout logiku demokracie a odstoupit. „To, co se děje v Bělorusku, je mocenská krize autoritářské moci, která nemůže přijmout logiku demokracie a která se drží silou moci. Je jasné, že Lukašenko musí jít, “ řekl.

„Mluvil jsem s Vladimírem Putinem 14. září, v den, kdy přijal Lukašenka v Soči. Řekl jsem mu, že Rusko musí hrát určitou roli, a tato role může být pozitivní, pokud bude tlačit na Lukašenka, aby respektoval pravdu volebních uren a osvobodil politické vězně," řekl v rozhovoru Macron. „Uběhlo zatím čtrnáct dní, a nic se dosud nestalo," dodal.

Žádné komentáře:

Okomentovat