translate - traduire

neděle 15. listopadu 2020

Hlasy z Downing street věští Johnsonův brzký konec

> politika > Spojené království > Boris Johnson & Carrie Symondsová > krize


Sídlo britského premiéra Borise Johnsona se v těchto dnech stalo místem zuřivé bitvy mezi několika vlivnými mocenskými klamy. 

Kdo řídí Spojené království? Podrobnosti přináší britský nedělník The Sunday Telegraph.

Různé blasy se tento týden ozývaly z Downing street č. 10, sídla britského premiéra: ty loajální, i ty méně závislé. Ty první označily za „brutální
a zbabělé útoky“ zprávy, které se v posledních dnech objevily proti Carrie Symondsové, snoubence předsedy vlády Borise Johnsona.

Symondsová, se kterou se nynější premiér Johnson seznámil, když byla mluvčí Konzervativní strany, se měla údajně příliš angažovat při snaze o obměnu nejbližšího okolí premiéra. Dvaatřicetiletá žena, jež koncem dubna přivedla na svět šestapadesátiletému Johnsonovi potomka, je mnohými vnímána jako někdo, kdo usiluje o „řízení vlády prostřednictvím WhatsApp“.

Jeden ze zdrojů informací listu popsal tato tvrzení, vznesená vůči Johnsonově snoubence, jako „zbabělá, brutální a zavrženíhodná“.

Mnoho zaměstnanců Downing street, píše Sunday Telegraph, se domnívá, že Johnson před dalšími volbami skončí. List cituje zdroj, který uvedl: „Většina si nemyslí, že tam bude za rok.“

Válka mezi několila klany vypukla naplno v souvislosti s odchodem Dominica Cummingse, hlavního poradce předsedy vlády, a Lee Caina, jeho komunikačního ředitele, odvolaného předtím. Toho chtěl přitom premiér jmenovat ještě tento týden za ředitele kabinetu. Proti tomu měla vystoupit právě Symondsová.

Minulý večer jeden z informátorů listu tvrdil, že Michael Gove, ministr vlády a bývalý Johnsonův soupeř o vedení konzervativců, vidí chaos „jako příležitost dostat Borise ven“ - z Downing street, kde bydlí společně se Symondsovou.

Dramatická tvrzení, že Symondsová dala Johnsonovi jasně najevo své názory na „jeho kancelář“ a „jeho tým“, se zakládají podle zdrojů na pravdě. Ultimátum Johnsonovi zahrnovalo zejména odmítnutí Cainova jmenování do funkce vedoucího kabinetu.
Hlavní informační zdroj listu tvrdí, že Symondsová vypadá stále „odhodlaně“ v úsilí hrát významnou roli ve fungování vlády, „A to je jádrem problému,“ míní. Zdroj uvedl, že Carrie má zjevně silné názory na velkoobchodní změnu v č. 10“, a dodává, že bývalá ředitelka komunikace je vnímána silně jako ta, která „chce řídit vládu prostřednictvím WhatsApp z bytu“.

Někteří zasvěcenci tvrdí, že Symondsová byla zodpovědná za sérii vládních zvratů. Hlavní zdroj Sunday Telegraphu z Downing Street však uvedl: „Tato tvrzení jsou směšná.“

Další zdroj z č. 10 porovnává Carrienino zapojení do vládní práce ve srovnání s Theresou Mayovou, bývalou premiérkou a jejím manželem Sirem Philipem, zatímco pár pobýval v č. 10. I ona se radila s manželem. „Také činila velká rozhodnutí, a šla si jistě o tom popovídat s Philipem... Je to dobrá věc, není ani divu, a v těchto věcech je to velmi dobré.“ Jiný zdroj však míní, že Symondsová používala byt vyloženě „jako druh soukromé kanceláře“.

Hlavní zasvěcená osoba, kterou list cituje, tvrdí, že do šesti měsíců bude předsedou vlády Rishi Sunak, ministr financí indického původu. Jeho rodiče přisli do Velké Británie z Pandžábu. Autoritativní hlas tvrdí: „Nikdo z Downing street č. 10 si nemyslí, že tam bude v roce 2024. Většina si ani nemyslí, že tam bude za rok."

Rovněž údajně roste napětí mezi Johnsonem a jeho kancléřem kvůli výdajovým požadavkům předsedy vlády. Zdroj č. 10 trval ovšem na jednom: „Nikdo se zdravým rozumem nepřemýšlí o volbách. Premiér se zaměřuje na boj s koronaviry a ochranu pracovních míst.“

Tento týden, po instalaci Lorda Udny-Listera, hlavního strategického poradce a jako prozatímního vedoucího štábu, se Johnson bude snažit přivést nespokojené poslance „zpět do stáje“, mimo jiné s pozvánkami do pracovních skupin Downing Street a na přípravě konzervativní politické agendy ve snaze na „povýšení“ země.

Downing street, připomíná list, rovněž plánuje oživit při svém sídle politickou radu, předsedou by se mohl stát Neil O'Brien, vlivný, ale zatím jen řadový poslanec.

Johnson se tento týden pokusí vrátit se ke své domácí politické agendě s velkým projevem o změně klimatu.

Nesváry do řad vneslo i jmenování nové mluvčí, jež se stala bývalá novinářka Allegra Strattonová. Ta čelila tvrzení, že nebyla „skutečně konzervativní“, a v procesu při pohovoru na roli mluvčí ji předstihla její konkurenční kandidátka, kterou vybrali společně Cummings, Cain a úředníci z Downing street.

Zdroje tvrdí, že Strattonová byla přesto jmenována, protože získala rozhodující podporu u Sympndsové. Strattonová, která bude pravidelně připravovat televizní tiskové konference, řeklla: „Hlasovala jsem pro brexit. A hlasovala jsem pro konzervativce, rozhodně pro brexit a Johnsonovy torye. “

Potvrdila nicméně, že v letech 2007 až 2010 zvažovala nabídku práce od Davida Milibanda, labouristického ministra práce, když ve 20 letech pracovala v levicovém deníku The Guardian: „Je pravda, že mi David nabídl práci, když jsem byl v The Guardian a on byl ministrem zahraničí a já jsem to nevzala.“

Žádné komentáře:

Okomentovat