translate - traduire

pondělí 7. prosince 2020

Le Figaro: Povstalecké klima je výsledkem provinilé slabosti státu

> Francie > politika > manifestace > editorial Le Figaro


A znovu. Vypadá to, že každá sobota v pařížské metropoli bude „prokletá“. Obraz zdemolovaných obchodů, ohořelých aut a zbitých policistů není právě dokladem toho, že se z Francie stala autoritářská země. Je to naopak výraz neschopnosti státu prosazovat svou autoritu.

„Jak dlouho je možné ještě tolerovat nesnesitelnou podívanou vypleněných ulic, zpustošených obchodů, ohořelých aut, a urážených, ochromených a zbitých policistů a četníků?“ ptá se ve svém editorialu Yves Thréard v konzervativního listu Le Figaro. Ve Francii podle něj není autoritářskou zemí, kde je „porušována svoboda projevu, právo demonstrovat“, naopak bylo vždy – a to „po celá léta“ – dobré najít jakoukoli záminku k tomu, jak zasévat anarchii.

I když nelze nevidět, že příčinou mohou být „ekonomické nebo sociologické příčiny“, jsou mnohem více „věcí neschopnosti státu prosazovat svou autoritu“. Cílem je totiž podle listu samotný stát, rozuměj prezident, který nedokáže nic jiného, než vystupovat z pozice „provinilé slabosti“. Protože ti, co zasévají nepokoje, jsou vždy titíž. Ať už se jmenují black blocs, zadisté, domorodci, altermondialisté, ať již jde o stoupence černých vlajek nebo žlutých vest, povstalců není nikdy více než několik stovek. „Povstalecké klima, které vyvolávají, je nicméně nepřiměřené důležitosti demonstrací, které zůstávají celkově nízké,“ míní editorialista.

Uplynulou sobotu se ve Francii při protestech proti zákonu o "globální bezpečnosti" a zejména článku 24 zákona, jenž by měl omezit šíření obrazového materiálu se záznamy policejních akcí, neshromáždilo více než 50 000 lidí, v předchozím týdnu jich bylo na 150 000. Zákon byl zatím schválen dolní komorou parlamentu, nyní má být podle vyjádření vládní většiny znovu přepsán v senátu.


Jelikož Francie zažila v minulosti vzpoury většího kalibru, autor se domnívá, že je nutné „přepracovat policejní strategii“ tak, aby prioritou bylo „přezbrojení bezpečnostních sil“. Měly by umět předvídat, upevnit velení a posílit kriminalizaci potížistů. Vždy přece je možné se poučit, „zejména u našich sousedů v Německu“, kteří si s tím dokázali poradit.

To ovšem předpokládá rovněž obrat v prezidentských vyjádřeních. Emmanuel Macron je v tomto bodu nedůsledný. „Hlava státu nemůže jednoho dne obhajovat tvrdost, pokud se bude za ni následně omlouvat a flirtovat s proti-fízlovskou antidemagogií,“ jak ji převedl v „mediálním cvičení“, totiž rozhovoru pro komunitní portál Brut, připomíná Yves Thréard.

„I drtivá většina mladých lidí - těch, o kterých si myslí, že jim lichotí na úkor silových složek - to u něj ocení.“

Žádné komentáře:

Okomentovat