translate - traduire

pondělí 15. února 2021

Volby, které se neměly konat: Katalánsko se bude i nadále kousat do ocasu

> politika > Španělsko > volby > Katalánsko > éditorial El Mundo


Melancholie zachvátila Katalánsko. Připomíná to melancholickou smyčku. Navzdory nesplněným slibům, legislativní paralýze a ekonomické dekadenci.

Výsledek katalánských legislativních voleb, které se konaly v neděli, nabízejí v Katalánsku stranám usilujícím o nezávislost, absolutní většinu v parlamentu.

Přetrvává však i nadále stagnaice, v níž se ocitl španělský politický život, píše španělský liberálně-konzervarivní list El Mundo. 

Katalánsko zůstávái nadále ponořeno do snu o nezávislosti, míní editorial, což podle něj pouze ztěžuje vztahy s výkonnou mocí v Madridu.

Vyčerpání z procesu nezávislosti - a šok z pandemie - měly jediný výsledek: demobilizaci voličů. 

Hegemonie nacionalistů se však nezměnila, a to navzdory jejich katastrofálním výsledkům na čele Generalitatu (autinní vlády Katalánska). 

Během uplynulých let prožíval region pouze sérii nesplněných slibů, legislativní paralýzy a ekonomické dekadence. 

Katalánsko, uvržené do stavu melancholické, se bude i nadále pouze ,,kousat do ocasu“. 

Katalánsko je zmítané fikcí nezávislosti se ve skutečnosti ocitlo ve společenské propasti. Jediným rozdílem oproti minulosti je pouze to, že dnes je touha po nezávislost silnější než kdykoliv dříve. (zastánci současného stavu, proti nezávislosti) [většinou] zůstali rozčarování doma, a ti, kdo hlasovali, byli rozpolceni mezi rezignací a hněvem, analyzuje stav katalánské společnosti list.

Konstitucionalisté jsou roztříštěnější a slabší než kdy jindy, vedou své války o moc, neschopní vytvořit sílu tváří v tvář nacionalismu - který poprvé v historii a navzdory nízké volební účasti - přesahuje 50 % hlasů. Strany, které podporující nezávislost, se budou podílet na moci.

Tyto volby, uprostřed třetí vlny pandemie, se ve skutečnosti neměly vůbec konat, ale dohoda, která by umožnila jejich odložení, byla nemožná.

A to do značné míry kvůli rozhodnutí španělského socialistického premiéra Pedro Sánchez, který upřednostňoval svého kandidáta Salvadora Illu.

Žádné komentáře:

Okomentovat