translate - traduire

pátek 19. února 2021

Draghiho vláda získala důvěru v parlamentu. Grillo končí s Marťany!

> politika > Itálie > nová vláda > Mario Draghi

Premiér Mario Draghi získal ve čtvrtek navečer důvěru i v dolní komoře italského parlamentu. Důvěru jeho kabinetu vyjádřilo 535 poslanců. 

Nová vláda vznikla po demisb premiéra Giuseppe Conteho, jemuž defektovali tři ministři z vládního uskupení, totiž Živé Itálie, vedené bývalým premiérem a vlivným poslancem Matteem Renzim.

Svým výsledkem ale Draghiho vláda, do níž vedle politiků vstoupilo i osm úředníků, nepřekonala úroveň výsledků Maria Montiho, jehož vláda v roce 2011 dosáhla historického vrcholu 556 hlasů, upozorňuje agentura ANSA

Kromě 535 hlasů pro ale bylo  i 56 poslanců, kteří hlasovali proti a 4 se zdrželi hlasování. Část poslamců z Hnutí pěti hvězd, celkem 16, hlasovalo proti vládě, kterou vedení hnutí podporuje.

Ve svém výsledků zůstává dokonce Draghiho vláda také za čtvrtou vládou Giulia Andreotiho, která v roce 1978 získala celkem 545 hlasů pro, čímž předstihla vládu Enrica Letty, jež se zastavila na 453 hlasech. 

Ve srovnání s předchozím premiérem Giussepem Contem, který v roce 2018 měl podporu 350 hlasů, se vláda premiéra Draghiho může pochlubit 185 dalšími. Rozdíl oproti Contrho druhé vládě (kladně hlasovalo 343 poslanců) je vyšší o 192 hlasů.

Potvrdila se tak středeční  tendence v senátu, kdy pro vládu Draghiho dorazilo 262 hlasů pro, 40 proti a 2 se zdrželi.

Proti vládě hlasovalo 15  senátorů z Hnutí pěti hvězd, 8 bylo nepřítomných a neúčastnili se tím pádem hlasování. 

Mezi těmi senátory, kteří byli proti, hlasovalo 19 senátorů z opoziční strany krajně pravicové Bratři Itálie, vedené Giorgiou Meloniovou.

Naopak kontroverzni Liga Matteo Salviniho, bývalého odpůrce establismentu, vládu podpořila (jeden poslanec přešel k Meloniové), a získala stejně jako jiní podíl třemi křesly ve vládě.

Hnutí pěti hvězd,  kterémá nově čtyři ministty, ale.mení zcela jednotné, navzdory výrokům.

Senátorteři z Pěti hvězd, kteří hlasovali proti, byli ovšem vzápětí vyloučeni a přecházejí do opozice. Předseda stany a politický vůdce  Vito Crimi to oznámil na Facebooku

Podle historického zakladatele Beppe Grilla je dnes jedinou cestou pro hnutí, kdysi označované za antisystémové,  podpora vlády. „Už nejsme Marťani,“ napsal na svém blogu.

Vládu, složenou ze stran levice (Demokratická strana, Svobdní a rovní,) pravice (včetně krajních jako je Liga) i menších tředových uskupení  (Více Evropy, Akce) včetně antisystémových (Hnutí 5 hvězd) dal dohromady Mario Draghi, bývalý guvernér Evropské centrální banky, v reakci na potřebu národní dohody v čase sanitární a ekonomické krize.

Jak dlouhou se tato úřednicko-politická vláda udrží, je zatím ve hvězdách. Draghi vystoupení v obou komorách provázely časté potlesky. V senátu při zmínce, že všechny sjednocuje láska k, Itálii, dokonce i jedna mohutná standing ovation.

Žádné komentáře:

Okomentovat