translate - traduire

úterý 23. února 2021

Trhlina v královské rodině: urazil Harry královnu Alžbětu? Rozkol kolem Meghan pokračuje

politika > Velká Británie > královská rodina > Harry a Meghan vs William


Trhlina mez Williamem to a Harrym, dvěma bratry britské královské rodiny, se prohlubuje. Přichází rok po Harryho odchodu ze Spojeného království.

Princ William se zdá být „opravdu smutný a skutečně šokováný“ - „urážlivým a neuctivým“ chováním prince Harryho vůči královně, uvádí The Sunday Tumes.

Důvodem, proč by princ „velmi rozrušený“, byly zejména reakce jeho bratra Harryho a švagrové Meghan Markleové na prohlášení Buckinghamského paláce

Rok poté, co Harry se svou americkou chotí Meghan opustili Spojené království, přišla minulý pátek královna Alžběta II. s nečekaným rozuzlením: zbavila v prohlášení větev Sussexů jejich čestných povinností a řady titulů. 

V reakcir na královnino oznámení Harry a Meghan, sotva dvě minutý poté, navrhli, že by si i nadále ponechali svůj „život ve službě“ - a  to i včetně svých královských rolí. ,,Všichni můžeme žít život ve službě. Služba je univerzální, “ napsali.

Hrozí, že trhlima se stane nejzávažnějším historickým rozporemr mezi dvěma královskými bratry, a to od roku 1936, píše britský nedělník.

Tehdy musel Jiří VI. nastoupit  na britský trůn po abdikaci svého staršího bratra Edwarda VIII.,  který se oženil s americkou  podnikatelkou Wallis Simpsonovou.

Zdroje blízké princi Williamovi uvedly, že princ dospěl  k závěru, že Harry a Meghan byli vůči královně „urážliví a neuctiví“. Celkově „byl velmi rozrušeni tím, co se stalo“.

Zdroje blízké panovníci popsaly  chování páru ze Sussexu, jak zní jejich titul, jako „neomalené  a urážející královnu“. Zdroj dodal: „Nerespektujete svou babičku, Harry.“ Další zdroj varoval: „Neodpovídáte královně zpět - to se prostě nedělá.“

Prohlubující rozkol nastává v okamžiku, kdy vévoda z Edinburghu, i nadále zůstává v  nemocnicii, kam byl přijat minulé úterý. 

V sobotu odpoledne byl spatřen na návštěvě u svého otce v nemocnici také princ Charles. Podle BBC zůstal asi 30 minut, než se vrátil do své rezidence Highgrove.

Oznámení královny podle britského nedělníku znamená  konec ročního „zkušebního oddělení“ mezi větví ze Sussexu a zbytkem královské rodiny, což je vzájemně dohodnuté ujednání, podle něhož se rodina snažila Harrymu přizpůsobit.

Velké očekávání nyní vyvolává  ohlášená talk-show Oprah Winfreýové, populární černošské moderátorky amerického televizního kanálu CBS,, nahlášenou na.7. března. ,,Čas, kdy se budeme  schovávat v paláci za sofa," komentuje královský zdroj.

Předmětem rozhovoru budou ale jistě i radostné události. Před 14 dny oznãmila Meghan s Harrym, že očekávají dalśí přírůstek do rodiny, která je i nadále milována, navzdory potížím stylu, i velkou rodinou královskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat