translate - traduire

sobota 27. března 2021

Dvojí tvář prezidenta Macrona

> politika > Francie > společnost > sanitární krize > Macron


Pokud moc posloucháme, co se říká v doprovodu Emmanuela Macrona, můžete nabýt přesvědčení, že francouzský prezident je Superman

Jakou politiku nyní ve Francii prosazuje prezident Emmanuel Macron? Na obálce posledního březnového ćísla amerického  magazínu Politico se to zdá být jasné. Pod košilí evropskėho funkcionáře má dres s velkým písmenem S.

Je to pták! Je to letadlo! Je to 
Clark Kent ! Takže jak? Superman, nebo Clark Kent? Nebo obojí? ptá se americký časopis. Pravda ale nejspíš bude jinde, protože není jen jeden Macron.

Existuje Macron, který se podle svých poradců odvážně vypořádal s předpověďmi francouzských epidemiologů, a na základě vlastního výkladu vědeckých studií se rozhodl zatočit sám s třetí vlnou epidemie, a to bez zavedení tvrdých omezení. 

Pak je tu ale ještě jiný Macron, který - stejně jako průměrný, bezmocný pozorovatel - zůstává pouze frustrován pomalým zaváděním očkování a běžně se naštve na podřízené za to, že neprohánějí dostatečně rychle své politiky.

S blížícími prezidentskými volbami, které jsou nahlášeny na příští jaro, hrají Macronovi poradci z obou hudebních listů, když se snaží přesvědčit francouzské voliče, že jejich prezident je ten nejschopnější a tím pádem i nejlepší možností. 

Sanitární krizi zvládá, jak nejlépe je možné – a zároveň ho není možné vinit za žádný z neúspěchů, které se během jejího řešení odehrály. 

Zůstat ve středu pozornosti

Největší Macronovou zálibou v centralizovaném rozhodování, jak je jeho zvykem, bývá stavět se do středu pozornosti. Každá nová fáze pandemie je tím pádem jen repeticí známé národní telenovely. 

Celá země, včetně zákonodárců, celé dny jen čeká, až Macron rozhodne o zpřísnění nebo uvolnění omezení, obvykle na poslední chvíli, hlásí Politico

Ostatní země v Evropě se stejně potýkají s nepředvídatelným přílivem a odlivem pandemie, ale jen málo dalších lídrů bylo tak záměrně obsazeno do takové klíčové role, jako on.

Částečně je to kvůli enormní moci prezidenta danė režimem Páté francouzské republiky  a její ústavou, ale je to také důsledkem Macronova stylu vládnutí. Snaží  tose o, aby jeho zvládání krize - ve snaze o znovuzvolení v příštím roce - měl pod osobním dohledem, cituje Politico jednoho z jeho ministrů vlády pod podmínkou anonymity. „Prochází denní dodávky vakcín, prohlíží všechny grafy," říká ministr. ,,Ví, že pandemie bude hlavním problémem nadcházející prezidentské kampaně."

Jak se pandemie prodlužovala a jak rostla sociální únava a ekonomické náklady, Macron se stal stále odolnějším vůči vyhlašování lockdownu. A to natolik, že profesor Jean-Francois Delfraissy, šéf vědecké rady, Macronem zřízené na začátku pandemie, se nyní zdržuje doporučení omezujících opatření „protože má pocit, že čím víc říká Macronovi, že by měl [zemí] zavřít, tím méně to on udělá“. Jeho rozhodnutí vynalézavě se vyhnout lockdownu ho v jeho rozhodování navíc mocensky izolovalo.

Francie na hraně nového lockdownu

Minulý týden Francie prožila čtyři dny na hraně: každé nové pověsti o potenciálních nových omezeních vyvolávalo nejistotu. Dojde k úplnému lockdownu? Bude pouze o víkendu? Bude to snad nějaký hybrid?
 
Nikdo to nedokázal vyjasnit, včetně ministrů vlády, kteří se setkávali s Macronem, jak to bude. ,,Stále přemýšlí," napsal ve čtvrtek poradce Elysejského paláce několik hodin předtím, než se objevil premiér Jean Castex, aby na tiskové konferenci oznámil nová omezení. A přes Macronův vyhlašovaný zájem o vědu, kterou vyhlašuje, sám se podřídil spíše politickému tlaku, píše Politico.

To se například projevilo tehdy, když se rozhodl pozastavit v zemi používání vakcíny AstraZeneca. Nebylo to kvůli lékařské studii, kterou si přečetl. Evropská asociace léčiv (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO) opakovaně uvedly, že k tomu není žádný důvod.

Podle ministra to byla z velké části snaha vyhnout se politické kontroverzi poté, co zdravotnické úřady v Německu prohlásily, že přestanou vakcínu používat. Stejně jako mnoho jiných rozhodnutí, ani toto rozhodnutí Macronovi nevyšlo.

Jeho plán pro třetí vlnu bez lockdownu, zdá se, bude mít fatální důsledky. Vypadalo to spočátku jako prozíravé. Ale o šest týdnů případy nákazy prudce vzrostly, a stovky lidí umírají každý den, nemocnice jsou přetížené – to ho nakonec přinutilo zavřít všechny nepodstatné podniky v pařížské oblasti a v několika dalších regionech, a to nejméně na čtyři týdny, právě když začalo jaro. 

,,Tváří v tvář této bezprecedentní krizi by člověk měl mít spíše pokoru, než zkoušet nové věci," shrnul jeden z poradců Macronův přístup. ,,Nebývalá situace vás ale nutí k odvaze. Ví, že ve všem nebyl úspěšný.“

Úředníci blízcí Macronovi ale i nadále hájili jeho výzvu neuzavřít Francii na konci ledna, i když vláda jeho rozhodnutí změnila. 

Na své tiskové konferenci minulý týden premiér Jean Castex několik minut argumentoval, že rozhodnutí ponechat Francii otevřenou v lednu bylo správné, a to navzdory skutečnosti, že Delfraissy v té době správně předpověděl, že takzvaná anglická varianta viru povede do poloviny března k prudkému nárůstu v závažných případech.

Kam sahá prezidentův hněv?

Francie nyní přechází zpět do krizového režimu, a Macron zápasí s jednoduchým poznáním, že jeho politická volba selhala.

 ,,Vládcem času je virus, bohužel,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Macron, který sám sebe často označoval dříve jako „pána orloje“. Heslem doby je pokora. ,,Musíme se podívat na nepředvídatelnou a tvrdou realitu tohoto viru, a proto potřebujeme hodně pokory,“ řekl.

Stejně jako jiné země, které se potýkají s nepředvídatelnou pandemií, byla i reakce Francie na koronavirus posetá chybami - velkými i malými - zejména pokud jde o schopnost dodávat včas a ve správném množství vakcíny. Ale i když se věci pokazily, namísto jasného doznání ,,mea culpa“ Macronův doprovod i nadále strategicky prosazuje ,,prezidentův hněv“, který obviňuje státní aparát z toho, že svá rozhodnutí neprovádí dostatečně rychle nebo dobře.

Na začátku roku, kdy země pouze očkovala několik stovek lidí denně, ve srovnání s tisíci v sousedních zemích, Macron dal veřejně najevo, že je na tuto situaci naštvaný. ,,Opomněl ovšem skutečnost, že to byl prezident, kdo schválil francouzskou očkovací strategii, kterou vláda koncipovala tak, aby se nejprve zaměřila na velmi zranitelné starší lidi, a - kvůli tomu - byla záměrně pomalá,“ soudí Politico.

Jeho tým se uchýlil ke stejné taktice, když se rozhodl nevyhlašovat nový lockdown. Dali najevo, že Macron svému kabinetu sdêlil, že „pokud jsou v ledničkách vakcíny, neuzamykám je“. Pokud má Macron ve výhledu volby v příštím roce, existuje jen málo důkazů o tom, že tato jeho ,,strategie dvojí tváře“ funguje.

***

Francouzi vzali na vědomí jeho nedostatky. Šedesát procent uvedlo, že nedůvěřuje exekutivě, protože nezvládá pandemii, jak tvrdí únorový průzkumu Odoxa.  

Informační úniky, jejichž cílem je, aby se prezident zdál být více v kontaktu s obavami průměrných lidí, namísto toho poskytly výsledky zcela odlišné. Macronovu hněvu nikdo nenaletěl. „Lidé v mém volebním obvodu tomuto hněvu nerozuměli; je to zničující, “ řekl pro Politico jeden poslanec z vládnoucí většiny pod podmínkou anonymity. ,,Myslí si, že to jen ukázalo, že [Macron] nemůže dělat velkė věci." 

A jak se bude prezident chovat dál?. Macron nemá v úmyslu změnit svou metodu, soudí  jiný poradce.  Když  nařídil na konci října druhý  lockdown, prezident varoval svou vládu, že nebude vyhlašovat třetí. Kritici tvrdí, že nenechal své vládě moc volného prostoru.

Tato vláda je fakticky degradována na prezidentovy spolupracovníky, kteří dělají pouze, co jim bylo řečeno, poznamenal nedávno poradce vysoce postaveného ministra. 

,,Na rozdíl od Supermana Macron nedal dohromady svoji vlastní Ligu spravedlivých,“ uzavírá sarkasticky americký Politico.

Žádné komentáře:

Okomentovat