translate - traduire

úterý 30. března 2021

Mocenská osa Teherán-Peking ničí dominanci Ameriky v novém světovém řadu



> politika > diplomacie > USA > Čína >Írán > strategické partnerství

Svět se nemění k lepšímu.  Důkazem je nové strategické partnerství Číny a Íránu, plánované na dvacet pět let.

Navzdory skutečnosti, že Bílý dům opustil americký prezident Donald Trump, svět zůstává nebezpečný. Žít pouze nadějemi, že změnu přinese nová politika prezidenta Bidena by bylo pošetilé. 

Každý, kdo si myslel, že se svět zlepši, jakmile Donald Trump opustí scénu, se za poslední dva měsíce dočkal hrubého probuzení. 

Posledním znamením je víkendový pakt mezi Čínou a Íránem, mimořádný příklad toho, jak se mohou domluvit protivníci amerických zájmu, které americký postup vice spojuje v prosazování svých strategických ambicí, píše americký ekonomický list The Wall Street Journal.

Spojenectví Číny a Írãnu oslabuje americké sankce - i dolar

Obě strany podepsaly to, co popsali jako „strategické partnerství“ na 25 let. Spojenectví obou mocností se tím významně prohlubuje. Čína bude investovat několik stovek milionů dolarů do různých íránských projektů, včetně jaderné energie, přístavů a rozvoje ropy a zemního plynu. 

Na oplátku Čína získá stálé dodávky íránské ropy. Oba partneři tím zároveň prohloubí svoji obrannou spolupráci, protože Čína přivede do Íránu část své vojenské technologie.

Ti, kteří vzývají obnovení íránské jadernou dohody z roku 2015 říkají, že tato oboustranná dohoda nepřináší více než potvrzení současného stavu, a neměla by tedy zasahovat do obnoveného amerického jednání s Íránem, se podle listu pletou.

,,Nevěřte jim. Jedná se o velký problém, který prosazuje strategické zájmy obou stran - na úkor USA a stability na Středním východě,“ soudí komentář konzervativního listu. ,,Dohoda pomáhá Íránu vyhnout se americkým sankcím a peněžní infuze [ze strany Číny] zmírní ekonomický tlak na vládnoucí mulláhy.“

Jaké výhody toto nové partnerství obou stranám konkrétně přinese? Írán bude mít dlouhodobého strategického odběratele ropy, která byla snížena americkými sankcemi. 

Příjmy ze zahraniční výměny, pokud se tak děje, budou oplátkou financovat islámské revoluční gardy, ale i nájemné síly v ohniscích konfliktů v Jemenu, Sýrii a Iráku.

Obě země také vytvoří společnou čínsko-iránskou banku s cílem vyhnout se americké dominanci ve světovém obchodu, což oslabuje samotný smysl amerických sankcí. Ale nejen to. 

Toto rozhodnutí se odehrává v širším měřítku boje proti dolaru. ,,Prolomení pozice dolaru na globálním obchodu a financích je hlavním cílem Ruska, Číny a Íránu. Čína doufá, že americká fiskální rozvaha ohrožuje roli dolaru jako světové rezervní měny, a chtějí, aby ji nahradil čínský jüan,“ píše se v komentáři.

Dohoda navíc rozšiřuje také vliv Číny na Blízkém východě, který chce získat jak pro přístup k energii a surovinám, ale také pro zvýšení své ekonomické síly. Čína rovněž přitahuje Saudy a státy Perského zálivu svými ekonomickými možnostmi. Díky břidlicové revoluci se totiž USA staly méně závislými na ropě ze Středního východu, a vývozci ropy nyní získají volný přístup na čínský trh.

Nenechte své protivníky ovládnout jejich mocenské zóny

Pokud jsou v regionu USA považovány za nespolehlivé, analyzuje list, mohou tyto země zajistit smlouvami s Čínou kromě odbytu i oslabení a faktickou ztrátu americké dominance a vlivu v Perském zálivu. 

Rovnováha mezi Čínou a Íránem také logicky komplikuje americké strategické zájmy. Jestliže prezident Biden a Evropa chtějí, aby se Írán znovu připojil k jaderné dohodě z roku 2015, nynější Írán, podporovaný Čínou je pod mnohem menším tlakem, aby tak učinil.

Totéž platí v otázce pomoc dědiců Huthiovských povstaleckých sil, kteří chtějí převzít vládu v Jemenu. Čína a Rusko mohou tím pádem blokovat jakýkoli pokus o vytvoření většího globálního tlaku na Írán prostřednictvím Organizace spojených národů (OSN).

Toto vše podle komentáře ukazuje, jak pošetilé je věřit, že když fakticky ponecháte své protivníky ovládnout jejich regiony, nebude to mít žádné škodlivé důsledky, které by mohly USA ignorovat. Naopak. 

Také američtí izolacionisté, ať již jsou politický vpravo nebo nalevo, chtějí Rusku, Číně a Íránu udělit jejich „sféry vlivu“. ,,Čím silnější však budou ve svých regionech, tím více budou tito protivníci pravděpodobně spolupracovat v globálním měřítku, aby podkopali americké hospodářské a bezpečnostní zájmy,“ píše autoritativně list. 

,,Myslete na Írán a Rusko v Sýrii; nebo na Čínu a Rusko vyhýbají se sankcím OSN na pomoc Severní Koreji; nebo Čína a Rusko, které prostřednictvím Kuby podporují venezuelský režim,“ varuje finanční tribuna.

A co chce prezident Joe Biden?
Prezident Biden a jeho ,,tým liberálních internacionalistů“ tvrdí, že chtějí oživit „pořádek založený mezinárodním řádu, který podle jejich názoru demontoval pan Trump. ,,Je to příjemná fikce,“ soudí list. 

Tento pořádek totiž již vznikal dříve, namítá komentář, a to s nástupem těchto regionálních protivníků, kteří rozšířili svůj vliv během prezidenství předchozího demokrata v Bílém době, jmenovitě Baracka Obamy.

Deník The Wall Street Journal se kritický staví i vůči roli OSN. ,,Představa, že OSN a další nadnárodní instituce, které zahrnují tyto protivníky, budou prosazovat globální pravidla proti svým nepoctivým spojencům, se vzpírá zkušenosti. 

Pokud to bude sloužit jejich zájmům, tato pravidla podkopou. Svět se stává nebezpečnějším, bez ohledu na naděje pana Bidena,“ píše.

***

Jaký je dnes svět za Bidena?
Severní Korea znovu odpaluje rakety, Čína agresivněji ohrožuje Tchaj-wan, Írán se přidává k porušování moratoria jaderných zbraní a Rusko neustále
podkopává americké zájmy, kdekoli je to možné, shrnuje americký pohled ekonomický list. 

Zatímco Biden je zaměstnán „transformací“ americké ekonomiky, transformuje se podle komentáře i svět - a ne dobrým způsobem. Pokud chce Biden obnovit ,,globální to řád založený na pravidlech“, USA a jejich spojenci to ,,budou muset udělat“. 

A jak na to? ,,Mohou začít tím, že upustí od iluzí o plánech svých protivníků.“

Žádné komentáře:

Okomentovat