translate - traduire

neděle 14. března 2021

Královská rodina se otřásá v základech. Jakou má vlastně britská monarchie budoucnost?

> politika > společnost > Velká Británie > perspektivy monarchie


Postavení královny a britské královské rodiny je založeno na co nejširším přijetí mezi populací. Obvinění z rasismu však nejen rozdělilo Brity, ale také živí pochybnosti o soudržnosti společenství Commenwealthu, pilíře globální strategie Londýna po brexitu.

Rodina královny Alžběty II. se ocitla uprostřed kulturní války. Skutečnost, že se rodinná hádka kolem postavení prince Harryho a jeho manželky Meghan stala ve Spojeném království hlavním tématem, není jen výrazem neukojitelného zájmu médií a velké části populace o království a jejich soukromé životy. 
 
Jde totiž o mnohem víc, píše ve své analýze švýcarský list Neue Zūrcher Zeitung.

Skutečnost, že Meghan a Harry v rozhovoru s Oprah Winfreyovou pro americkou CBS popisují  královskou rodinu jako zpozdile vypadající instituci, v níž možná tmavá barva pleti jejich dítěte vzbudila obavy, má pro palác potenciálně mnohem vážnější důsledky. Mnohem větší, než tomu bylo dříve.

Aféra kolem prince Andrewa a sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina sice o poškodila image královské rodiny již dříve, podobně jako poslední sezóna The Crown, série amerického Netflixu, jež zobrazila královskou rodinu tak bezohledně, že byl palác nucen řadu anekdot veřejně sdílet - a odmítnout je zásadně jako fikci.

Jako hlava státu je královna Alžběta II. zavázaná k politické neutralitě, ale její rodina se najednou ocitla ve středu kulturní války, vedené s nadměrnou horlivostí tváří v tvář debatám o politické korektnosti a záležitostem, jakou byla vlna Black Lives Matter.

Levice proti pravici, mladí proti starým

Rozhovor Meghan a Harryho rozdělil Velkou Británii na politické i sociální sociální úrovni. Průzkum provedený institutem YouGov dospěl k závěru, že 36 procent souhlasí s královskou rodinou, pouze 22 procent sympatizujes vévodou a vévodkyní ze Sussexu, Celkem 28 procent zůstalo neutrálních.

Bulvární média, napadená Harrym a Meghan, jsou také v táboře královské rodiny: Daily Mail požadoval, aby byly oběma odebrány všechny tituly.

Ale zatímco přibližně dvě třetiny konzervativních voličů podporuje královskou rodinu Windsorů, většina příznivců labouristů se vidí v táboře Harryho a Meghan. 

Převážnou  většinu příznivců větve Sussexů tvoří mladí lidé ve věku od 18 do 24 let, zatímco ti nad 65 let jsou také jasně součástí podpory rodiny Windsorů. Reakce v médiích a sociálních sítích také ukazují, že příslušníci etnických menšin mají tendenci sympatizovat s Harrym a Meghan.

Starší Britové se drží královny


Příležitost královského paláce oslovit nové skupiny obyvatelstva ve 21. století, a to díky Meghan, která dříve neměla takovou možnost sžít se s monarchií, byla nyní promarněna, vysvětluje jeden z pozorovatelů.

Jasná většina Britů je stále pro zachování monarchie a aféra primárně poškodila popularitu Harryho a Meghan. Raison d'etre královské rodiny je však dnes založeno v neposlední řadě na skutečnosti, že královské rodiny využívají pozornost, kterou dostávají, pro charitativní instituce a účely.

V pandemii pracovala královna ve videokonferencích s obyvatelstvem, s podporou zdravotnických pracovníků nebo při očkování proti koronaviru s tímto sociálním vzorem.

Tento příkladný charakter však předpokládá, že královská rodina se těší vysoké úctě mezi co nejširšími vrstvami populace.

Pochybnosti o soudržnosti společenství

Královská rodina je rovněž důležitá pro vnější dopad Británie ve světě. Cena není malá. Jen v roce 2019 stála monarchie daňové poplatníky 67 milionů liber, ale monarchisté tvrdí, že monarchie přináší významné ekonomické výhody: díky reklamnímu efektu pro zemi a díky cestovnímu ruchu.

Tato výhoda je samozřejmě založena na pozitivním obrazu královské rodiny. Přidejte k tomu význam královny jako předsedkyně společenství Commonwealthu, zbytku britského impéria, které dnes stále tvoří v rámci celkem 54 států po celém světě. Královna Alžběta II. stále stojí na čele jádra 16 zemí světa jako hlava státu.

Barbados se v listopadu rozhodl transformovat na republiku, ale pokud se obvinění z rasismu budou královské rodiny držet, ostatní karibské státy by mohly konečně zlomit okovy své koloniální minulosti. Také v Austrálii se rozhořela debata o tom, zda by po skončení vlády Alžběty II. nenastal konečně čas vydat se republikánskou cestou.

Pro vládu Borise Johnsona, která se po brexitu chce přemístit do světa pod heslem „Globální Británie“, zejména díky starým sítím Impéria, by oslabení společenství přišlo v nejnevhodnější chvíli.

Jaké bude následnictví trůnu?

Ve své komunikaci se královská rodina pokusila distancovat od obvinění z rasismu, aniž by ho od Meghan a Harryho uznala. Princ William byl při návštěvě školy ve východním Londýně jasnější, když řekl, že jeho rodina byla všechno jiné než rasistická.

Bude však obtížné zcela vymýtit zrádné podezření, že William nebo jeho otec princ Charles měli rasistické předsudky. William má u veřejnosti relativně vysoké hodnocení popularity, ale nedosahuj ani náhodou popularity čtyřiadevadesátileté královny. 

Následník trůnu Charles a jeho manželka Camilla nevypadají příliš charismaticky a nejsou mezi populací příliš oblíbeni.

Královna sdělila, že zkušeností Meghan a Harryho bude zkoumat,  chce interně objasnit, zvláště v obvinění z rasismu. Bude to obtížné, protože se to týká její role a role královských členů v britské společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat