translate - traduire

čtvrtek 2. září 2021

Afghánský Tálibán jedná o nově vládě: nechce v ní mít „staré koně“

> politika > Afghánistán > Tálibán > Katar > jednání > připravovaná nová vláda

Symbolická jednání? Hámid Karzaj, bývalý prezident Afghánistánu, nebude pravděpodobobně hrát prominentní roli ve vládě vedené Tálibánem. Nicméně Abdulláh Abdulláh, bývalý premiér a ministr zahraničních věcí, je ovšem stále ve hře: islamistickým hnutím je považován za nejméně kontroverzního.

Afghánský politik Abdulláh Abdulláh, který dvakrát kandidoval kandidoval i na prezidentskou funkci, je zkušeným politikem. Tato varianta by mohla znamenat, že Tálibán je připraven ho zařadit do nově připravované vlády, což by v případě Karzaje bylo obtížné. Ale i on by tam mohl mít své zástupce, nikoliv ale „staré koně“. S odkazem na dva pákistánské představitele, to uvádí britský Financial Times.

Karzai i Abdulláh hráli důležitou role v rozhovorech s Tálibánem, které se uskutečnily v Kataru krátce před zhroucením afghánské vlády, když Spojené státy americké zahájily stahování ze země. Na rozdíl od prezidenta Ashráf Gháního, který uprchl do zahraničí v okamžiku, kdy se Tálibán minulý měsíc zmocnil Kábulu, Karzai i Abdulláh, zůstali.

Vytvoření inkluzivní vlády je jedním ze závazků, které musí Tálibán splnit, aby získal mezinárodní uznání a zajistil si tím pomoc při řešení hospodářské krize. Hnutí se rovněž snaží přesvědčit západní mocnosti, že bude respektovat lidská práva a zabrání extremistickým skupinám ve zneužívání moci.

Mezinárodní mocnosti naléhavě požadují, aby Tálibán znovu otevřel letiště a koordinoval boj proti terorismu. Katar poslal včera do Kábulu tým, aby posoudil stav kábulského letiště. Do jednání je zapojeno i Turecko.

Tálibán v úterý řekl, že po třídenní radě v Kandaháru se rozhodl „zlepšit bezpečnostní situaci“ a „zorganizovat administrativní záležitosti“. Součástí jednání je i nastolení nového islámského režimu a sestavení vlády, uvádí se v prohlášení bojovníků bez bližších podrobností.

Tálibán nechce v Afghánistánu žít jako Severní Korea

Jeden z bývalých afghánských úředníků, který se účastnil jednání v Dohá, řekl britskému listu, že je skeptický vůči tomu nazývat tuto fázi za jednání. Tálibán se podle něho nechce s nikým o moc dělit. „Neexistuje žádné vyjednávání. Kdokoli to rámuje jako takové, pokračuje v tomto falešném vyprávění. Tálibán vyhrál komplexně.“ Existuje tu sice možnost „symbolických schůzek“, ale i kdyby Abdulláh přijal pozici, „nemělo by to žádný význam“, řekl bývalý úředník.

Analytici obecně zpochybňují vliv zahraničních mocností na Tálibán, ale někteří z vedení uvádějí, že usilují o rovnocenné mezinárodní postavení. Talibán řekl vyslanci v Kataru, který se podobně jako jako Abdulláh a Karzaj setkal s Afghánci, že je ochoten „sdílet vládu“ a „dát pozice ostatním“.

Ale šejk Mohammed bin Abdulrahmán al-Thani, katarský ministr zahraničí, který se podílí na rozhovorech, tento týden řekl Financial Times, že není jasné, jakou formu budoucí vláda bude mít, ani „jaký je podíl těchto pozic“.

Západ by mohl mít stále vliv na Tálibán, z důvodů získání legitimity a finanční podpory. „Minule [Tálibán] neuspěli, protože je nikdo nepřijal. Uvědomují si, že potřebují mezinárodní podporu - nemohou žít jako Severní Korea,“ uvedl pákistánský úředník. 

V příštích dnech se očekává, že se vůdci Tálibánu setkají s Ahmadem Masúdem, vůdcem protitálibánské Fronty národního odporu v Afghánistánu, který se zdržuje  v údolí Pandžšíru, aby v Tádžikistán vyjednali další postup a potenciální role. O tom, zda Masúd souhlasí, ale není jistota. „Tálibán to nabízí, ale on neřekl ano,“ tvrdí člověk, který je obeznámený s jednáním.

Experti uvádějí, že se Tálibán snaží vyvážit požadavky mezinárodního společenství s očekáváním svých řadových bojovníků, kteří léta bojovali proti americkým a afghánským silám. „Omezení Tálibánu je nyní stále v zásadě ideologické," řekl  jeden z bývalých afghánských představitelů. Existuje tu ale i další nebezpečí, a totuiž rozdělení bojovníků do nových frakcí.

„Pokud by byli vidět, jako ti, kteří se ohýbají více, než je přijatelné z hlediska sociálních norem, jež by uklidnily globální mocnosti, pak jejich vojenská základna praskne a budeme mít další a další odnože,"  varuje úředník.

Žádné komentáře:

Okomentovat