translate - traduire

čtvrtek 16. září 2021

Baradar je živý a zdravý. Vnitřní roztržky? Ne, chválabohu, nic takového!

> politika > Aghánistán > Katar > nová vláda > živý Baradar

Úřadující místopředseda afghánské vlády, premiér Abdul Gháni Baradar, vystoupil ve středu v televizním rozhovoru pro národní televizi RTA, aby vyvrátil zvěsti, které kolovaly na sociálních sítích, že byl zraněn nebo dokonce usmrcen při sporech mezi vládními mocenskými frakcemi.

Minulý týden mělo v prezidentském paláci údajně dojít ke sporu mezi Tálibánem a silnou kmenovou frakcí Hakkáni, jež zaujímá klíčové pozice v prozatimní afghánské vládě. Ta byla v Kábulu jmenována 7. září, jak oznámil mluvčí Tálibánu.

V sestavě vlády, na jejímž čele stojí Muhammad Hasan Achund, jsou bývalí vězni z Guantánama, členové bojových oddílů, které Spojené státy americké i Organizace spojených národů (OSN) dala na seznamy teroristických organizací.

Baradar se měl dostat do sporu s Sirádžudínem Hakkáním, ministrem vnitra, jenž je americkou FBI považován za nebezpečného teroristu. Baradar nejprve tvrzení vyvrátil ve zvukovém záznamu v pondělí, ale žádné video, ani fotografie nebyly do té doby k dispozici. Ve středu vystoupil se čteným prohlášení v rozhovoru pro afghánskou národní televizi (RTA), který na twitteru zveřejnila politická kancelář Talibánu v katarském Dóhá.

Na otázku o pověstech, které se šíří, Baradar odpověděl: „Ne, to vůbec není pravda. Chvála Bohu, jsem v pořádku. A pokud jde o média, která tvrdí, že máme vnitřní neshody, to také není pravda. Chvála Bohu, máme mezi sebou mnoho laskavosti a milosrdenství, které v rodině ani neexistuje. Navíc jsme mnoho let trpěli a přinášeli oběti, abychom mohli skončit s okupací.“

Baradar upřesnil, že byl v uplynulých na cestách mimo Kábul – a byl bez přístupu k médiím, aby mohl nepravdivá tvrzení vyvrátil. „Proto ujišťujeme afghánský národ a všechny starší a mladší mudžahedíny, aby si vůbec nelámali hlavu a ani se ničeho neobávali,“ dodal.

Jednou z otázek, která zazněla, se týkala důvodů, pro které se v neděli v Kábulu nesetkal s katarským ministrem zahraničí. Baradar nebyl viděn mezi lidmi, kteří doprovázeli Mohammada Hasana Akhunda, úřadujícího afghánského premiéra. Ten se osobně setkal se šejkem Mohammedem bin Abdulráhmanem Al-Thánim.

„Nevěděli jsme, že ministr zahraničí přichází z Kataru. Kdybychom to věděli, odložili bychom naši cestu. Ale byli jsme na výletě, takže k setkání nedošlo," řekl Baradar. Právě jeho neúčast při setkání s ministrem posílila spekulace o jeho možnému úmrtí. „Nebylo možné, abychom se vrátili z cesty, abychom se setkali s ministrem zahraničí. Kdybychom tuto zprávu obdrželi předem, pravděpodobně bychom se na schůzce připojili k dalším přátelům,“ řekl Baradar. Představitelé Tálibánu uvedli, že Baradar odjel do Kandaháru, kde by měla sídlit centrála nejvyššího vůdce skupiny Haibatullah Akhundzáda.

Baradar je vedoucím politické kanceláře Tálibánu a z katarské Dohá vedl rozhodující  jednání s bývalou afghánskou vládou a Spojenými státy americkými. Někteří pozorovatelé očekávali, že to bude on, který bude jmenován předsedou vlády, ale po delších jednáních o podobě nové vlády byl Baradar jmenován pouze jejím místopředsedou.

Žádné komentáře:

Okomentovat