translate - traduire

čtvrtek 28. října 2021

Lékařské rady pro královnu: žádný Gin, žádný Dubonnet! A už vůbec ne Martini!

> politika > společnost > Spojené království > královna Alžběta II.

Zdá se, že královna Alžběta II. je „vyřízená“. Důvodem mají být zejména její přetížená agenda a „pozdní večery u televize“. Necelý týden poté, co strávila noc v nemocnici, se královna v úterý „neochotně“ rozhodla zrušit svůj výlet na konferenci COP26 o planetárním klimatu. 

Oficiálně sice podstoupila pouze „předběžná vyšetření“ v soukromé nemocnici Edwarda VII., která se nachází v centru Londýna. Navzdory tvrzení Buckinghamského paláce, že královna je „dobré mysli“ zdroj blízký královně, který cituje nedělník The Sunday Times, britský list upozorňuje na skutečnost, že „praktické důvody“ vedly panovnici k novým rozhodnutím.

Patří mezi ně zejména fakt, že se v úterý „neochotně“ rozhodla zrušit svou předem plánovanou návštěvu na konferenci COP26 o planetárním klimatu ve skotském Glasgow, podotýká BBC.

První královská hůl od roku 2004

Minulý týden byla Alžběta II. ve Westminsteru viděna (viz například video ITV news), kterak chodí na veřejnosti s holí. Je to překvapivě první hůl od roku 2004. Už v lednu 2020 musela panovnice zrušit své oficiální cesty kvůli mírnému nachlazení.

Buckinghamský palác nyní oznámil, že britská královna musí polevit: „Po upozornění na potřebu odpočinku vykonává královna lehké práce na hradě Windsor."

Její Veličenstvo se nyní „s lítostí rozhodlo“ nejet do Glasgow „na recepci COP26, plánovanou na pondělí 1. listopadu“, oznámil palác. Podle zdroje britského Sunday Times se panovnice dokonce na lékařskou radu vzdala svého oblíbeného ginu a sladkého Dubonnetu k obědu, rozhodla se oželet dokonce i svého večerního Martini.

Panovnice byla naposledy spatřena v úterý v poledne, když rozdávala úsměvy z Windsorského hradu, oblečena v elegantních žlutých šatech. Bylo to poprvé od 19. října, kdy královna uskutečnila veřejnou, nicméně virtuální audienci, a to s velvyslanci Jižní Koreje a Švýcarska.

Další den ale následovalo zrušení návštěvy Severního Irska, jež opět zpochybnilo zdravotní stav pětadevadesátileté královny. Skutečnost, že Buckinghamský palác ohlásil poněkud opožděně její hospitalizaci, první od roku 2013, vyvolává nové otázky a kritiku ohledně nedostatečné transparentnosti královského paláce.


Veličenstvo si myslí, že nesplňuje kritéria... stáří


Vypadá to, že královna prožívá peklo, jež jak známo, bývá dlážděno dobrými úmysly. Britský časopis The Oldie chtěl nedávno udělit svou speciální cenu, vyhrazenou toliko pro seniory: poctěna měla být právě královna Alžběta II. Ale ouha! Královna - a stará žena? Panovnice toto ocenění odmítla, neboť se neskromně domníval, že prostě - nesplňuje kritéria.

Časopis, který ve svém záhlaví prosazuje, že je „lehkou“ alternativou k tisku, jenž je doslova „posedlý mládím a celebritami“, nečekaně odhalil, že nabídl Buckinghamskému paláci, aby jí předal cenu.

Cena s názvem The Oldie of the Year pro královnu, jež se nachází na trůnu téměř sedm desetiletí, bylo nevyslovitelným faux pas. V úterý zveřejnil Buckinghamský palác zamítavý dopis, který byl zaslaný 21. srpna ze skotského hradu Balmoral, kde Alžběta II. tráví letní měsíce, podepsaný Tomem Laing-Bakerem, zástupcem jejího soukromého tajemníka. Píše se v něm, že si „Její Veličenstvo myslí, že jste ve věku, na který se cítíte, a proto si nemyslí, že splňujete kritéria pro přijetí“ ceny.

královnin choť princ Philip, který zemřel letos v dubnu ve věku 99 let, obdržel cenu Oldie of the Year 2011 již ke svým 90. narozeninám. „Pro morálku není nic lepšího, než si připomenout, že léta plynou a že stará mršina se začíná rozpadat,“ napsal tehdy vévoda z Edinburghu, proslulý svým někdy značně nediplomatickým humorem, ve svém děkovném dopise. A dodal: „Ale je to dost dobré na to, aby si to člověk zapamatoval." 

Královna Alžběta II. je evidentně jiného názoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat