translate - traduire

středa 8. března 2017

Macron by chtěl jako premiéra ženu

> politika > Francie > glosa exkluzivně na Jehlice revue


Změna stylu? Kandidát na prezidentskou funkci Emmanuel Macron, favorizovaný většinou výzkumů veřejného mínění jako favorit prezidentské volby nastávajícího klání, se domnívá, že by řešením příští francouzské vlády bylo jmenování ženy na post prvního ministra.

Oznámil to ve středu pro agenturu AFP. "Abych byl upřímný, je velmi jednoduché tento večer, abych to vyhlásil, ale mluvil jsem s různými lidmi, ať již jsou to muži nebo ženy, ale bylo by moje moje přání," řekl. Většinu francouzských vlád dosud ovládali muži.

Podle Macrona existuje zkušenost, kdy premiérka Edith Cressonová, a to v rámci vlády prezidenta Mitterranda (1991-1992), byla jmenována ve velmi obtížném období, čehož se ujala velmi dobře, připomíná Macron. Kandidát Macron, který by podle výzkumů porazil ve druhém kole Marine Le Penovou, se domnívá, že by volba ženy byla vedena snahou především po její kompetenci.

Ačkoliv odmítá v tuto chvíli uvádět jakákoliv jména, možnost, že by tuto funkci zaujala žena, je podle Macrona velmi možná. "To vše záleží na vážné na rozvaze, jež souvisí i s podmínkami volby, bude záležet na celkovém výsledku volby," upřesňuje Macron.

Žádné komentáře:

Okomentovat