translate - traduire

úterý 16. dubna 2019

Nárůst krajní pravice ve Španělsku! Jsou socialisté ohroženi? Zatím ve výzkumech vítězí, píše španělský list

> politika > Španělsko > socialisté > krajní pravice > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 12. dubna 2019

Volební kampaň pro španělské všeobecné volby byla oficiálně zahájena tento pátek 12. dubna, pouhých deset měsíců po příchodu socialistů k moci. Podle průzkumů by socialisté ve volbách, jež se konají 28. dubna, dostali až 30 procent hlasů, nezískali by ale v parlamentu většinu, píše španělský liberálně-levicový list El País.


Socialistická strana (PSOE) podle všeho vyhraje nadcházející všeobecné volby ve Španělsku: měla by získat mezi 123 a 138 ze 350 křesel v Kongresu zástupců, následována konzervativní Lidovou stranou (66-76) a hnutím Občané (Ciudadanos, 42-51), Unidas Podemos a En Comú Podem (bývalá koalice sjednocené levice a katalánské Podemos). Krajně-pravicová skupina Vox (29-37) narostla rovněž velmi prudce.Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění španělského veřejného Centra pro sociologický výzkum (CIS).

Labyrint koalic: nikdo neví, kdo získá většinu


Po necelých sedmi letech vlády byli konzervativci z Lidové strany (PP), kteří byli zasaženi obrovským korupčním skandálem, svrženi dne 1. června loňského roku na základě návrhu na vyslovení nedůvěry, který předložil socialista Pedro Sánchez. Socialistická strana, která měla tehdy jen 84 poslanců z 350, byla nakonec nucena rozpustit Poslaneckou sněmovnu v nepřítomnosti, aby mohla získat souhlas s rozpočtem na rok 2019. Dne 28. dubna budou španělští voliči opět volit.

Aby socialisté dosáhli stabilní vlády, měl by socialistický vůdce Sánchez získat přinejmenším podporu radikálního levice Podemos a malých, ale klíčových formací, jakými jsou baskičtí nacionalisté z Baskické nacionalistické strany (PNV) nebo katalánští separatisté. V úvahu připadá také levicová valencijská koalice Compromis. Jediná zaručená absolutní většina by vyplynula z dohody mezi PSOE a Ciudadanosem - ale druhá strana již jakýkoliv druh jednání se socialisty kategoricky vyloučila.

Předčasné volby 28. dubna vyvolal španělský premiérem Pedro Sánchezem poté, co jeho plán rozpočtu na rok 2019 nenašel podporu v Kongresu. Sánchez je nyní v „delikátní pozici“, píše El País, a to od června 2018, díky úspěšnému návrhu na vyjádření nedůvěry, kterou podal proti tehdejšímu premiérovi Marianovi Rajoyovi, podezřelému z korupce, které stranu trápily celé roky. PSOE má v současné době jen 85 křesel z celkového počtu 350 křesel, kde je pro většinu zapotřebí 176 hlasů.

Nárůst Voxu vyvolává obavy: stojí před branami moci?


Nejnovější průzkum CIS ale také zaznamenal velký počet nerozhodnutých voličů. Celkem 41,6 procent dotázaných uvedlo, že si nadcházejících voleb „zcela nevšimli“. To posiluje pozici pravice v možném spojení s pravicí extrémní.

Třetí pozice pro strana Vox, kterou vede Santiago Abascal, jež posbírala 11, 9 procent převážně protestních hlasů, jsou „multiplikačním efektem“ úspěchu v andaluských regionálních volbách koncem loňského roku: zde, kde PSOE vládla nepřetržitě po 36 let, dokázal Vox uspět. Nárůst protestní strany, jež dosahuje 11 procent a drží nyní v parlamentu 12 křesel, vyvolává otázky, zda je možné spojenectví s lidovci. Fakt, že Vox v Andalúsii podpořil lidovce, tomu jenom nahrává.

Ve svých anketách CIS předpovídá, že PSOE bude mít 30,2 procenta hlasů a PP s Pablem Casadem 17,2 procenta. Třetí místo Voxu je ale zatím „velmi těsné“ s hnutím Ciudadanos, které má 13,6 procent, Unidas Podemos 12,9 procent.

Katalánsko na houpačce: nahoru i dolu

Pokud je hlasování správné, Esquerra Republicana Catalunya (ERC) – katalánská strana pro nezávislost země, zaznamenala významný nárůst míst, a vyskočila z 9 na 14-15 křesel. Naopak, Katalánská evropská demokratická strana (PDeCAT), která kandiduje pod názvem JxCat, by spadala ze svých osmi poslanců do Kongresu na 4-5. Katalánsko tak působí, jako kdyby bylo na houpačce: nahoru, dolů.

ERC i PDECAT byly dosud „hybnou silou úsilí o nezávislost“, připomíná El País. Vůdce ERC, Oriol Junqueras, stojí v současné době před Nejvyšším soudem, zatímco Carles Puigdemont, vůdce PDeCAT a bývalý regionální premiér Katalánska uprchl ze Španělska, aby se vyhnul zatčení a nadále žije v exilu v Belgii.

Trend průzkumů, jak ho zveřejňuje dlouhodobě El País, ukazuje, že důvěra v socialisty stoupá od začátku letošního roku. Podle experta Kiko Llanerase, který provádí průzkumy pro El País, PSOE vyhraje volby s 28,5 procenty hlasů, následována PP s 20,3 procenty a poté Ciudadanosem 15,8 procent, Podemos 13,6 procent a Vox 10,9 procenta.

Žádné komentáře:

Okomentovat