translate - traduire

úterý 10. září 2019

Jestřáb Bolton dostal od Trumpa padáka. Trump to oznámil na twitteru!

> politika > americká diplomacie > bezpečnost > exkluzivně na Jehlice revue
Demise. Americký prezident Donald Trump nečekaně oznámil, že požádal Johna Boltona, poradce pro národní bezpečnost, aby rezignoval. Ve svém tweetovém sdělení poznamenal, že „silně nesouhlasil s mnoha Boltonovými návrhy“. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NEW! >
Robert O'Brien replaces John Bolton as Trump's national security adviser (Guardian, Wed 18 Sep 2019)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sedmdesátiletý John Bolton je považován za jestřába, muže tvrdé linie.
> exkluzivně na Jehlice revue
 


„Včera v noci jsem informoval Johna Boltona, že jeho služby již v Bílém domě nepotřebuji. Rozhodně jsem nesouhlasil s mnoha jeho návrhy, stejně jako ostatní v administrativě, a proto jsem požádal Johna o rezignaci, která mi byla tímto dána ráno," napsal Trump.  

Velice děkuji Johnovi za jeho službu. Příští týden jmenuji nového poradce pro národní bezpečnost," dodal. John Bolton zareagoval jen krátce poté na tweetu slovy, v nichž upřesnil postup: „Nabídl jsem včera v noci, že rezignuji, ale prezident Trump řekl:„ Pojďme si o tom promluvit zítra.“ Bolton ve vysílání Fox News zdůraznil, že to byl on, kdo nabídl v úterý ráno rezignaci.

Prezident Trump byl unaven byrokratickým zápasem s Boltonem

Boltonova demise přišla překvapivě, neboť bývalý poradce pro národní bezpečnost, měl ještě dnes ráno na starosti schůzku vrcholných úředníků státní správy, známou jako schůze vrcholového výboru", doplňuje ze svých zdrojů televize CNN. Zdroj tvrdí, že schůzka pokračovala podle plánu a nic nenasvědčovalo tomu, že by Boltonovi hrozil vyhazov.  


Zpráva o demisi přišla jen hodinu poté, co tisková kancelář Bílého domu uvedla, že Bolton měl naplánován úterní tiskový briefing spolu s ministrem zahraničí Mikem Pompeem a ministrem financí Steveem Mnuchinem.
Mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová uvedla, že k Trumpovu rozhodnutí požádat o Boltonovu rezignaci se týkalo „mnoha, mnoha otázek“. 

Agentura Reuters píše, že okruhů, v nichž se Bolton a Trump neshodly, bylo více: týkaly se ale zejména vztahů se Severní Koreou, Iranem, Afghanistánem a Ruskem. Bolton, považovaný za představitele americké tvrdé linie v zahraniční politice, je třetím bezpečnostním poradcem, který sloužil na tomto postu.  

Bolton, vnímaný jako hlavní architekt Trumpova silového postoje vůči Íránu, obhajoval rovněž tvrdší přístup k Rusku a Afghánistánu. Diplomovaný advokát z Yalské univerzity, patří k veteránům konzervativní americké politiky již od 80. let minulého století. Oponent multilaterální diplomacie, patřil k těm nejsilnějším hlasům, které podporovaly například invazi do Íránu v roce 2003.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
K tématu rovněž: Trump musí vyhodit Boltona, EuroZprávy, 19. dubna 2019.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bolton, který se ujal funkce v dubnu 2018 a nahradil svého předechůdce H.R. McMastera, byl často v rozporu s ministrem zahraničí Mikeem Pompeem, jedním z hlavních tvůrců americké politiky Donalda Trumpa. Prezident Trump, píše Reuters, někdy žertoval o Boltonově obrazu válečného štváče, na jednom setkání v prezidentské Oválné pracovně, kde měl údajně říct: „John nikdy neviděl válku, která se mu nelíbí.“


Trump byl podle informací, které přicházejí z Bílého domu, unaven způsoby, jakými Bolton mluví na schůzkách se zahraničními představiteli a vůdci. Reuters cituje další údajný Trumpův výrok: „Všichni znáte skvělého Johna Boltona. Bombarduje vás. Je schopen vyhodit do povětří celou zemi.“

Úředníci a zdroje blízké Trumpovi opakují, že prezident byl vyčerpaný byrokratickým zápolením s Boltonem, který na svých cestách opakovaně varoval Rusko před zasahováním do amerických voleb a usiloval o silné vazby na Izrael. Bolton se například postavil proti plánu státního ministerstva na podpis afghánské mírové dohody s vojenským hnutím Táliban, protože tvrdil, že vůdcům této skupiny nelze věřit. 


Zdroje obeznámené s jeho postojem uváději, že Bolton usiloval o stažení až 8 600 vojáků, nicméně i nadále hodlal udržet protiteroristické úsilí i bez podepsání mírové dohody s Tálibanem.

Bolton nehraje podle pravidel, válečný maniak zkazil, co mohl

Američtí úředníci zmiňují, že za zhroucením únorového summitu mezi Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Jong Unem, které se konalo v Hanoji, byl odpovědný právě bezpečnostní poradce Bolton, který doporučil prezentaci seznamu tvrdých požadavků, které Kim nakonec odmítl.

Severní Korea v květnu označila Boltona za „válečného maniaka“, který stál za různými politickými provokacemi, mezi nětž patří je označení naší země za osu zla", proti níž je třeba vést preventivní útok a dosáhnou změny režimu.

 
Boltonův oddchod přichází jenom den poté, co Severní Korea signalizovala novou ochotu obnovit pozastavené rozhovory o denuklearizaci své země se Spojenými státy.

Zdroj, který je obeznámen s Trumpovým pohledem, řekl agentuře Reuters, že Bolton byl v neshodě s dalšími klíčovými hráči v Bílém domě, zejména
Mickem Mulvaneym, šéfem štábu Bílého domu, který ho obvinil z toho, že „nehraje podle pravidel. Na adresu Boltona zdroj podotkl: Je to druh podvodného operátora, ale takový on prostě už je."

Televize CNN minulý týden uvedla, že napětí mezi nejvyššími představiteli Trumpova týmu národní bezpečnosti se přeneslo do naprostého nepřátelství, čímž došlo k hlubokému rozkolu mezi samotnými zaměstnanci v Radě národní bezpečnosti vedenými Boltonem a zbytkem prezidentovy administrativy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
K tématu také: Donald Trump směřuje k válce, EuroZprávy, 9. května 2019.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z faktorů, který údajně přiměl Trumpa, aby vyhodil Bolton, byla obava uvnitř Bílého domu, že Boltonovi lidé rozšiřovali zprávy, že viceprezident Mike Pence se hodlá postavit proti setkání Američanů s vůldci Tálibanu v Camp Davidu, tvrdí s odvoláním na dva úředníky CNN.

 
Bolton byl pradoxně uveden do americké správy v loňském roce proto, aby nahradil svého předchůdce McMastera, jenž zastával jestřábí pozici vůči Íránu - a podporoval Trumpovu snahu o odchod z íránské jaderné dohody - ale brzy se střetl s prezidentovou diplomatickou vizí ohledně Severní Koreje - a nejvíce kvůli Afghánistánu.

Nespokojenost s Boltonem nepřišla zdaleka zničehonic. To bylo něco, co Trump slyšel od doby, kdy Boltona jmenoval, píše CNN - ale lidé, kteří jsou obeznámeni s provozem Bílého domu, si všimli, že prezidentova frustrace s Boltonem v posledních týdnech narůstala.

Jeden z vysokých představitel americké administrativy tento pocit CNN zopakoval s tím, že Trump byl v posledních několika měsících z Boltona stále více podrážděný, zvláště kvůli jeho prohlášením na adresu Íránu, Venezuely a nyní nejnověji k Afghánistánu. 


Mezi jmény, které by měly Boltona nahradit, koluje v Bílém domě zejména  Stephen Biegun, Trumpův severokorejský vyslanec, píše Reuters. Biegun mnohem více, stejně  jako Pompeo chápe, že prezident je prezident, a je to on, kdo rozhoduje," řekl agentuře Reuters zdroj z blízkosti Bílého domu. Zvažováno rovněž jméno náměstka ministra zahraničí Johna Sullivana, který měl být jmenován velvyslancem Spojených států amerických v Rusku.

Velká ztráta, prezident ale potřebuje někoho jiného!
 
 
Ohlasy v americké politice na odvolání Johan Boltona jsou různé. Mitt Romney,  republikánský senátor Utahu, nazval jeho odchod „velkou ztrátou“ pro Trumpovu správu a řekl, že je „velmi nešťastný“, když se dozvěděl, že Bolton odchází. 

Ztráta Johna Boltona jako hlavního vůdce v zahraniční politice je mimořádnou ztrátou pro náš národ a pro Bílý dům," řekl Romney novinářům a dodal, že Bolton byl důležitým hlasem, protože by měl na zahraniřní politiku svůj názor.

Republikánský senátor Rand Paul naopak vyhazov Johna Boltona předpovídal. Podle něj jeho odstranění snížilo pravděpodobnost války s Íránem nebo jinými protivníky.
Myslím, že si prezident zaslouží mít kolem sebe někoho, kdo souhlasí s jeho politikou. Myslím, že hrozba války na celém světě exponenciálně klesá s odchodem Johna Boltona z Bílého domu," řekl senátor Paul novinářům.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
K tématu zároveň: Trump chce zničit trojúhelník děsu, Jehlice revue, 12. února 2019.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Republikánský senátor Lindsey Graham, zvolený za Jižní Karolínu, řekl, že Bolton sloužil zemi dobře, ale prezident „si zaslouží poradce pro národní bezpečnost, v kterého má důvěru“. Graham to výslovně neřekl, ale naznačil, že k jeho propuštění přispělo neúspěšné vyjednávaní s Tálibanem. „Myslím, že Bolton sloužil této zemi dobře. Prezidentovi dával svůj upřímný postoj a nadešel čas, aby šel dál,“ řekl senátor Graham.

Žádné komentáře:

Okomentovat