translate - traduire

pondělí 9. září 2019

John le Carré má vážné pochybnosti nad stavem britské demokracie

> literatura > knihy > britská literatura > nové knihy > exkluzivně na Recenze a kritika
Mistr špionážního románu John le Carré si ve svém nejnovějším díle, nazvaném Agent Running in the Field, jejž nakladatelství Viking ohlásilo na polovinu října, nebere servítky. Nynější britského premiéra Borise Johnsona nazývá „ignorantským prasetem“ a brexit označuje za „šílenství“. Exkluzivní ukázky přinesl o víkendu britský list The Guardian.

> exkluzivně
na Recenze a kritika


Celkově dvacátá pátá kniha britského špionážního autora se odehrává v roce 2018. John le Carré v něm vypráví příběh Natana, sedmačtyřicetiletého agenta zpravodajské služby MI6, jehož přepadají vážné pochybnosti nad budoucností své země, s nimiž se svěřuje své dceři.

Kolébka demokracie v brexitovém šílenství

Velkou Británii, obvykle nazývanou jako „kolébku parlamentní demokracie“ popisuje jako zemi uprostřed „volného pádu“. Agent Nat to zdůvodňuje „absencí demokratické moci“, a ministra zahraničních věcí, jímž tehdy Boris Johnson byl, označuje za „ignorantské prase, kterému musím sloužit“.

Toryové, ale ani labouristé u něho nenacházejí slitování, pokus o vystoupení z Evropské unie, pro něž se ujal termín brexit, nazývá „čistým šílenstvím“.

Román Agent Running in the Field (Agent běží do pole) je v nakladatelství Viking Press ohlášeno na 17. října, dva týdny před plánovaným vystoupením Velké Británie, jež se má odehrát 31. října. Redaktorka nakladatelství Mary Mountová v listu The Guardian tvrdí, že vůči premiéru Borisu Johnsovi se jejich autor nebojí „přímých úderů“.
„O Le Carrém je známo, že byl vždycky doma v Evropě, stejně jako v Británii. Člověk s jeho zkušeností z období studené války nemůže být stranou, když dochází k rozdělování Británie, dělení mezi Británií a Evropou… Po referendu pro něho nebylo jiné volby, než aby se podíval na to, kam jsme se dostali,“ říká Mountová, jež označuje knihu za „velmi emocionální“.

John Le Carré, známý svými proevropskými postoji, spolupodepsal výzvu britské premiérce Therese Mayové na podporu Evropské unie během evropských květnových voleb, v nichž zvítězila Brexit Party politika Nigela Farage, známého svými eurofobními postoji.

Agent, kterého odhalil jiný agent


Le Carré, vlastním jménem David John Moore Cornwell (*1931) vstoupil do britských zpravodajských služeb MI5 v roce 1958, o dva roky později do MI6: pracoval jako druhý tajemník na britském velvyslanectví v Bonnu, jež bylo tehdy hlavním městem Spolkové republiky Německo.

Zpravodajské služby opustil v roce 1964, aby se plně věnoval psaní, poté, co bylo jeho „krytí“ odhaleno Kimem Philbym, „dvojitým“ britským agentem, který patřil ke známé „cambridgeské pětce“, jež pracovala pro KGB.

Mezi své nejlepší romány řadí podle svých slov, zejména romány Špion, který přišel z chladu (The Spy Who Came in from the Cold, 1963, č. 1992, 2011, 2019), Jeden musí z kola ven (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, 1974, č. 2012), Krejčí z Panamy (The Tailor of Panama, 1996, č. 1998), Nepohodlný (The Constant Gardener, 2001, č. 2001). Všechny byly zfilmovány.

Zatím posledním románem, který se po filmovém zpracovíní v roce 1984 natáčel loňského roku jako minisérie i v Čechách, byl román The Little Drummer Girl (1983), který české nakladatelství Argo, jež se ujalo nového vydávání jeho nejznámějších titulů, chystá na konec roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat