translate - traduire

pondělí 29. června 2020

Rekordní neúčast, zelená vlna a pád velkých bašt, shrnuje výsledky obecních voleb Le Monde

> politika > Francie > obecní volby > editorial Le Monde


Tři otřesy provázejí nedělní obecní volby, píše francouzský liberálně-levicový večerník Le Monde ve svém editorialu. Druhé kolo voleb, uskutečněné tři měsíce po kole prvním, z důvodu sanitárních opatření, bylo atypické. Bylo poznamenáno „rekordní mírou neúčasti“, zároveň ale „silným environmentálním tlakem“ a nakonec i „pádem několika velkých bašt“: měst, která dosud byla pod správou jiných.
Uprostřed „hluboké demokratické krize“ vynikla zejména důležitost „enviromentálních očekávání“. Bude ale nutné provést ještě velmi podrobné studie, abychom zcela pochopili, proč 59% voličů, kteří byli v neděli pozváni k urnám, raději dělali něco jiného.

„Báli se nakazit se virem? Chtěli říct svým vůdcům, že nerozuměli smyslu této nemožné kampaně?“ ptá se Le Monde.

Po třech měsících sanitárních opatření a fyzického odstupu, chtěli dát možná najevo, že je jim volební proces lhostejný? „Výsledek je v každém případě alarmující svou velikostí,“ soudí list.

Nikdy za celou dobu existence Páté republiky, nebyly takto odmítnuty volby, které byly doposud považovány za ty, kterým dávají Francouzi nejvíce přednost.

„Starosta je voleným zástupcem par excellence a zůstal jím dosud, relativně ušetřil nedůvěry, která postihuje všechny ostatní zástupce, až do této neděle,“ konstatuje editorial.

Marseille, Lyon, Bordeaux, Štrasburk, Poitiers, Besançon, Annecy... se zazelenaly

Vzhledem k zemětřesení, které právě nastalo, nemůže být žádná strana osvobozena od hluboké reflexe, jež by měla být zaměřena na obnovení nabídky a provozu politických praktik. Součástí tohoto kontextu je výrazný nárůst hlasování ve prospěch témat, spojených se životním prostředím.

„Zelení, kteří dorazili na mezi Evropany na třetím místě v roce 2019, si nepředstavovali, že o rok později budou v čele levicových koalic vybráni, aby řídili Marseille a Lyon, druhé a třetí město Francie, ale také Bordeaux, Štrasburk, Poitiers, Besançon, Annecy,“ vypočítává editorial výsledky „zelené vlny“ ve velkých městech.

V Paříži, kde vyhrála socialistka Anne Hidalgová, to byl právě tento akcent, který ji vrátil na čelo metropole. „Velká vlna“ smetla dosavadní městské bašty symbolické hodnoty: znemaná konec Collombovy éry v Lyonu, kolaps systému Gaudin v Marřseille, ale i rozbití Juppého dědictví v Bordeaux.

Téměř neznámí politici, kteří zdůrazňovali „boj proti globálnímu oteplování“ otřásli zavedených řádem, který večerník nazývá doslova „vymetením“ (coup de balai). „Zelení, kteří dorazili na mezi Evropany na třetím místě v roce 2019, si nepředstavovali, že o rok později budou v čele levicových koalic vybráni, aby řídili Marseille a Lyon, druhé a třetí město Francie, ale také Bordeaux, Štrasburk, Poitiers, Besançon, Annecy,“ vypočítává editorial výsledky „zelené vlny“ ve velkých městech.

„Otřesený Emmanuel Macron, jehož strana utrpěla vážný neúspěch, vidí po své levé straně vyrůstat atraktivní politickou nabídku, jež není zatím strukturována. Pravice zatím odolává ve městech střední velikost,“ upřesňuje Le Monde.

Jaký osud čeká premiéra Philippa?

Výsledky obecních voleb přinesly „národní lekci“. „Prezident nemá jinou možnost, než aby se jeho politika zazelenala,“ soudí editorial.

Začal již tím, když hned v pondělí oznámil svou vůli „použít referenda pro ty nejdůležitější texty“, což vyplynulo jako jedno z důležitých témat mezi 150 návrhy, jež předložila Občanská konvence o klimatu.

„Prezident se pak bude muset velmi rychle rozhodnout, zda si ponechá svého předsedu vlády či nikoli,“ upozorňuje liberálně-levicový list. „Jeho volba je o to složitější, že silným mužem výkonného páru zůstává více než kdykoli předtím Edouard Philippe, zvolený v Le Havre s téměř 59 % odevzdaných hlasů,“ uzavírá editorial.

Žádné komentáře:

Okomentovat