translate - traduire

neděle 7. prosince 2014

Julie Gayetová není „první dáma“, nýbrž „první snoubenka“

> společnost > Francie > politika > vysíláno v Českém rozhlasu Plus, dne 7. prosince 2014.

Zní to téměř neuvěřitelně, ale Francie má opět něco výjimečného. Přímo novou, a samozřejmě že kulturní: l´exception française! Předchozí partnerce prezidenta Hollanda, novinářce Valérie Trierweilerové, dlouho nemohl přijít na jméno.

První dáma, nebo první přítelkyně? V Americe jí říkali prostě: first girlfriend! Snadné. Ta nynější, jež Trierweilerovou nahradila, herečka Julie Gayetová, si pro změnu říká „prezidentova snoubenka“.
 
Nepřišli na to novináři vyhlášeného bulvárního týdeníku Closer, jenž otiskl v lednu ony skandální fotografie, na nichž byl vidět „muž v přilbě“ (rozuměj maskovaný prezident François Hollande) s bodyguardem, co mu veze croissanty, k jeho nové milé, ale relativně solidní, i když se sklonem k extravaganci, týdeník Valeurs Actuelles. Ta aféra, jež otřásla v lednu majestátem kryptomonarchistické Páté republiky, už trochu vyšuměla, a tak se bulvár snaží, aby přišel s něčím novým. Stále něco nového a pikantního...

Týdeník Voici! zveřejnil v pátek na titulní straně poněkud hrubozrnnou fotografii přímo z Elysejského paláci. Je na ní vidět na terase prezidentského paláce - prezident Hollande a jeho přítelkyně. Týdeník podle odhadů za ni zaplatil nějakých 30-40 tisíc euro. Obvyklá transakční cena. Ale mají konečně důkaz, že Julie Gayetová nezmizela z Hollandových triedrů. Dokonce podle jejich investigativních reportérů v Elysejském paláci několikrát týdně přespává, informují zasvěceně. Pikantní na tom všem ovšem je, že snímek patrně vznikl v některé z úřednických kanceláří paláce... Kdo toho svého „normálního“ prezidenta prodal?


Kdo ale bedlivě četl bestseller Valérie Trierweilerové: Merci pour ce moment! (Děkuji za tu chvíli), jež právě vychází hojně komentován ve Velké Británii a v Itálii zároveň, tomu neuniklo, že bývalá first girlfriend nikdy nepochybovala, že jí „její prezident“ vždy lhal, když popíral, že by vztah s herečkou Gayetovou ukončil. Nikdo tak neučinil...

Prezident prostě ve vztahu klidně pokračuje, krize-nekrize, v popularitě je již na pouhých 12%. Není divu, že od toho lednového „provalení“, k němuž jistě trochu napomohla nynější ministryně a ex-partnerka Ségolène Royalová (- její syn Thomas nedávno zdvořile Julii pozdravil, když ji potkal na nádvoří paláce), se herečka Julie Gayetová stává objektem zájmu toho druhu fotografů (nejen pro své herectví, ale z jiného titulu), jimž se hezky říká: paparazzi.

Při nedávném návratu z filmového festivalu v Tokiu už na Gayetovou na letišti čekali. Přijel pro ni šofér z Elysejského paláce, a ona – podobně mnohé hvězdy a hvězdičky před ní – prchala divoce taxíkem. Copak o to, ale k taxíku si chtěla vzít na pomoc i motorizovaného městského strážníka, který byl překvapením bez sebe, když mu herečka sdělila, že by jí měl udělat dělat garde.„A co se děje?“ zeptal se překvapený muž zákona.

„Ochraňte mne, jsem prezidentova snoubenka!“ Věřte-nevěře svědectví motorizovaných paparazzi. Strážník odmítl, tento titul dosud neznal. Máme tu ale nový termín, který právě vstoupil do malých dějin republiky, jež ve Francii někdy vypadá jako trochu větší, rozšířená rodina. Bez titulů, ale výjimečně. Nebo normálně.

Žádné komentáře:

Okomentovat